Dansk professionel sportsmand står frem: "Jeg er homoseksuel"

Forsker kalder det "en sensation", at den 27-årige ishockeyspiller Jon Lee-Olsen fra Rungsted Seier Capital nu åbent fortæller, at han er homoseksuel.

- Jeg er homoseksuel.

Med de ord skrev 27-årige Jon Lee-Olsen danmarkshistorie i 'Go' aften LIVE' torsdag aften.

Han er nu den første professionelle mandlige ishockeyspiller herhjemme, der er åbent homoseksuel – og den kun tredje i verden.

 

HOMOSEKSUELLE ISHOCKEYSPILLERE

Kun tre mænd har gennem tiden været åbent homoseksuelle og professionelle ishockeyspillere på samme tid.


Lars Peter Karlsson, Sverige (1966-1995): Karlsson spillede en enkelt sæson i den svenske liga. Han blev som 29-årig myrdet i en hate crime.


Brendan Burke, Canada (1988-2010): Spillede for Miami RedHawks. Fortalte i 2009 sine holdkammerater som sin seksualitet, og medierne opsnappede sidenhen historien. Døde året efter i en trafikulykke.


Jon Lee-Olsen, Danmark (1992): Spiller for Rungsted Seier Capital. Stod som den første danske topidrætsmand frem som homoseksuel i 'Go' aften LIVE'.

- Der er en risiko for, at nogle mennesker vil råbe efter mig, når jeg spiller kampe. Det skal man være klar til, og det kræver modenhed. Men jeg føler, at jeg er klar til at vise, at man sagtens kan være homo og spille ishockey, siger han.

Det er dog en beslutning, der har været årevis undervejs for Rungsted Seier Capital-målmanden.

- Det var meget svært at springe ud for mine forældre, men det var nemmere end i hockeymiljøet, fortæller Jon Lee-Olsen, der for syv år siden fortalte venner og familie, at han er til mænd.

- Det tog længere tid, end jeg havde regnet med, men nu er jeg klar til at stå op for mig selv og andre, sagde han.

Krævede modenhed

Og det kommer han i den grad til.

I dansk topidræt er åbent homoseksuelle mænd stærkt underrepræsenterede, og ingen professionelle håndbold-, fodbold-, badmintonspillere eller cykelryttere er endnu stået frem.

Sådan har det også hidtil været i ishockeyens Metal Ligaen, og derfor har Jon Lee-Olsen været nervøs for både holdkammerater og publikums reaktion.

- Hockeymiljøet kan være hårdt at være i, og der kan blive råbt ”homo” og ”bøsserøv” til kampene. Derfor har jeg spurgt mig selv, om folk er klar til det i miljøet, og om de kan acceptere mig, som den jeg er, fortæller Jon Lee-Olsen.

Med sin beslutning håber han at kunne bane vejen for andre ishockeyspillere, der endnu ikke har modet til at komme ud af skabet.

- Jeg er sikker på, at der i fremtiden er andre, der står frem, og jeg håber, at jeg kan være med til at give andre modet til at tage springet.

Jon Lee-Olsen er til daglig målmand i Rungsted Seier Capital, der sidste sæson vandt Metal Ligaen – Danmarks bedste ishockeyrække.
Jon Lee-Olsen er til daglig målmand i Rungsted Seier Capital, der sidste sæson vandt Metal Ligaen – Danmarks bedste ishockeyrække.
Foto: Rungsted Ishockey A/S

Hård jargon

Kenneth Reinicke, der er lektor i mandeforskning på Roskilde Universitet opfatter ishockey som en af de sportsgrene, hvor machokulturen er mest udtalt. Derfor kommer Jon Lee-Olsens beslutning om at stå frem som en overraskelse for ham.

- Det er en hel sensation. Det er en fantastisk historie, og det er total modigt, siger han.

quote Det gjorde mig utilpas at skulle spille en person, jeg ikke var

Jon Lee-Olsen

Ligesom Jon Lee-Olsen selv tror Kenneth Reinicke også, at hans ærlighed kan være med til at ændre en negativ kultur.

- Han er en fantastisk rollemodel. Han viser, at man godt kan spille en jernhård kontaktsport og være homoseksuel. Samtidig kan det være, at det får nogle til at tænke: ”Hvorfor står jeg nu og råber bøsse, når jeg ved, at Jon er det?” lyder det fra mandeforskeren.

- Meget af det er jargon, som slet ikke behøver at være udtryk for en dyb afstandstagen. Alligevel er det voldsomt at skulle lægge øre til, og det indbyder ikke til, at man er åben om sin seksualitet, vurderer Kenneth Reinicke.

Det samme viste et amerikansk studie blandt både hetero- og homoseksuelle ishockeyspillere tidligere i år.

De uprofessionelle spillere, der var sprunget ud som homoseksuelle, var forinden bange for, at det ville stå i vejen for sporten, men oplevede i stedet, at de homofobiske udtalelser i omklædningsrummet forstummede.

Spillede en rolle

Inden for ishockey findes den hårde jargon både i omklædningsrummene og på tilskuerrækkerne, og derfor kan manglen på åbent homoseksuelle spillere måske skyldes, at der i virkeligheden ikke er så mange af dem.

- Meget af det, vi kan sige om håndbold- og fodboldkulturen, er endnu mere udtalt inden for ishockey. Derfor tror jeg, at de homoseksuelle hopper fra, lyder det fra Kenneth Reinicke.

Den oplevelse har Jon Lee-Olsen også.

- Hvis nogle har haft tvivl om deres seksualitet, er de måske stoppet tidligt med at spille hockey – simpelthen fordi det var nemmere, siger han.

I stedet for at droppe sin sport og sin karriere valgte Jon Lee-Olsen at gøre alt, hvad han kunne, for at skjule sin homoseksualitet.

- Når snakken i omklædningsrummet handlede om scoringer i byen, kunne jeg godt finde på at lyve og sige, at en af mine veninder var en flirt.

quote Nu kan vi tale frit om de samme ting fra hverdagen – uden filter

Jon Lee-Olsen

en de hvide løgne var ikke altid nok.

- Det gjorde mig en smule angst, når vi skulle i byen, og der var en forventning om, at jeg skulle ud at score piger. Det gjorde mig utilpas at spille en person, jeg ikke var, siger Jon Lee-Olsen.

Startede med holdkammeraterne

Til sidst blev skuespillet og hemmelighederne for meget for målmanden, og i august besluttede han sig for at rive første del af plasteret af.

 
 

- Hej drenge. Jeg har noget, jeg gerne vil fortælle. Jeg er homo. Jeg håber, det er cool, og at det ikke kommer til at ændre noget, skrev han i en sms til sine holdkammerater fra Rungsted Seier Capital.

Det tog nogle minutter for ham at samle mod til at trykke på sendknappen.

- Det var en kæmpeting. Det gav en underlig følelse i kroppen. Der var jo ingen vej tilbage bagefter, fortæller Jon Lee-Olsen.

Nervøsiteten forsvandt dog hurtigt.

Efter få minutter begyndte der at tikke beskeder ind fra holdkammeraterne.

- De skrev, at de havde stor respekt for, at jeg turde sige det, og at jeg jo stadig bare var mig, fortæller han.

Den samme opbakning mødte ham, da han et par timer senere snørede skøjterne og trådte ud på isen til træning.

Nogle klappede ham på skulderen og gav ham et par støttende ord med på vejen.

- Men ellers snakkede de bare til mig, som var det en helt normal dag. Det var rart, husker Jon Lee-Olsen.

En bedre spiller

Selvom hans holdkammerater ikke har gjort et stort nummer ud af hans afsløring, kan han alligevel mærke, at der er sket noget med holddynamikken.

- Jeg synes, der er mere åbenhed iblandt os nu. Nu kan vi tale frit om de samme ting fra hverdagen – uden filter.

Den åbenhed kan også ses på banen, fortæller Jon Lee-Olsens holdkammerat Nikolaj Rosenthal.

- Han spiller bedre nu. Det er, som om der er faldet en sten fra hans hjerte, siger han.

- Jeg har sindssygt meget respekt for, at han står frem. Han skal vide, at hele holdet står bag ham og har hans ryg, siger Nikolaj Rosenthal.

Den modtagelse har nu givet Jon Lee-Olsen mod til at stå frem foran hele landet.

- Jeg vil gerne vise, at der er masser af mennesker, der gerne vil støtte os. Man skal kunne spille den sport, man vil, og samtidig være åben om, hvem man er. Derfor er det vigtigt at stå sammen nu, hvis der er andre, der har det som mig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik