Dansk direktør tilstår i hestekødskandale i London

En 55-årig mand, der som den eneste af de tre tiltalte i en stor skandale om hestekød, nægtede sig skyldig, er nu blevet dømt af jury i London.

En 58-årig dansk direktør fra Gentofte ved København har tilstået sin rolle i en stor hestekødskandale. Onsdag blev en anden af de tre tiltalte i sagen, en 55-årig direktør fra Cypern ved et retsmøde i det indre London fundet skyldig i sin rolle i sagen. Nu skal straffen i sagen mod de tre udmåles, det sker i næste uge.

Det er britiske The Guardian, der kan fortælle at den 55-årige er fundet skyldig i den omfattende skandale. De tre mænd stod bag omfattende bedrageri, hvor der blev blandet hestekød i partier af oksekød, hvorefter det blev solgt videre til kunderne som oksekød.

Den 58-årige danske direktør og en 44-årig britisk mand har indrømmet deres rolle i bedrageriet, som blev styret fra direktørens danske firma FlexiFoods, der havde lokaler både i Gentofte og i Hull i Storbritannien. 

Nægtede sig skyldig

Den 55-årige havde som den eneste af de tre nægtet sig skyldig i nogle af anklagepunkterne, og derfor skulle hans sag behandles af en jury i London, inden der i næste uge kan afsiges en endelig dom med strafudmåling til de tre.

- Konsekvensen af dette bedrageri var, at kunderne og dem, der brugte og solgte kødet, ikke alene blev snydt økonomisk, de blev også bedraget i forhold til, hvad det var de spiste, sagde anklageren Jonathan Polnay i retten i London.

Hestekød er billigere end oksekød, og ved at blande hestekød i oksekødet og sælge det som oksekød, kunne både det danske firma og den grossist i London, Dinos & Sons i Tottenham, London, som FlexiFoods leverede kødet til, skaffe sig store fortjenester. Både hestekød og oksekød indkøbte det danske firma rundt omkring i Europa og fik det leveret hos Dinos & Sons i London.

Den 55-årige, der blev dømt onsdag, var direktør i Dinos & Sons, og ifølge dommen sørgede han for det administrative arbejde, så alt det blandede kød blev solgt som rent oksekød. 

Beviser indsamlet i syv lande

Skandalen begyndte at rulle, da der i 2013 blev fundet hestekød i burgere i Irland.

Sagen mod de tre startede senere samme år, da politiet udførte ransagninger i det danske firmas lokaler i både Gentofte og Hull.

Den 55-årige direktør fra Cypern blev anholdt i juli 2013, og siden har politiet i London samarbejdet med den britiske fødevarestyrelse og fødevareindustrien, og der er - udover i Storbritannien - blevet indsamlet beviser i Danmark, Irland, Polen, Frankrig, Holland og Italien.

Ifølge tiltalen mod de tre skete bedrageriet i perioden mellem 1. januar og 31. oktober 2012, har Ritzau tidligere skrevet.

TV 2 har forgæves prøvet at få en kommentar fra den 58-årige danske direktør, der altså modtager sin straf i sagen i London i næste uge.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Beand Nørrebro

Igen: Nørrebro ramt af brande

politi demo

playPolitiet massivt til stede efter uro i København - en anholdt for stenkast

tåregas

playEfter stor demonstration: Kampklædt politi spærrer del af Østerbro

20210429-201324-7-1920x1440we

Politiet efterlyser tabt medicin - kan være dødeligt ved indtagelse

Gentofte

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere