Chauffør bruger handicappladser: "De skal lade være med at være så nærtagende"

Bilister bruger i stigende grad handicapparkeringspladser, selvom de ikke er handicappede, viser opgørelse. "Det er groft," siger kvinde med sclerose.

Er det okay at parkere på en handicapparkeringsplads, hvis man ikke har et handicap?

Spørger man 33-årige Rasmus Ebbesen, er han ikke i tvivl.

- Hvis jeg bare skal holde der i fem minutter, fordi jeg skal ind og hente en liter mælk, så har jeg ikke noget problem med at holde der.

- Der er sgu ikke nogen, der tager skade af at vente i fem minutter, lyder det fra lastbilschauffør Rasmus Ebbesen i 'Go' aften LIVE'.

Og Rasmus Ebbesen er blot én ud af de tusindvis af danskere, der ifølge en opgørelse fra Københavns Kommune i stigende grad benytter handicapparkeringspladserne, selvom de ikke må – en udvikling, Danske Handicaporganisationer har kaldt "stærkt bekymrende".

Det kunne TV 2 Lorry fortælle i denne uge. 

Scleroseramt: Jeg ringer efter politiet

- Det er groft.

Sådan lyder det fra marketingskonsulent Sonja Halse om Rasmus Ebbesens og de andre bilisters adfærd.

Hun lider af sclerose og går med stok.

Sonja Halse, der lider af sclerose, bryder sig ikke om Rasmus Ebbesens adfærd.
Sonja Halse, der lider af sclerose, bryder sig ikke om Rasmus Ebbesens adfærd.
Foto: TV 2

Sonja Halse har svært ved at gå, og derfor har hun fået sin egen nummerpladeparkeringsplads, der er reserveret til hende.

Men mellem to og tre gange hver måned oplever hun, at den optages af bilister, der har opgivet at finde en almindelig parkeringsplads, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

- Og jeg bliver ærlig talt sur og irriteret over, at min plads bliver taget. Jeg er nødt til at ringe til politiet for at få dem flyttet, for det er kun politiet, der kan finde frem til, hvem der har parkeret på pladsen, siger Sonja Halse.

Rasmus Ebbesen parkerer i ny og næ fem minutter på en handicapparkeringsplads, hvis behovet opstår. Han synes, det er okay.
Rasmus Ebbesen parkerer i ny og næ fem minutter på en handicapparkeringsplads, hvis behovet opstår. Han synes, det er okay.
Foto: Privatfoto

Hun synes heller ikke, at det er okay, når folk som Rasmus Ebbesen tager sig den frihed at optage en handicapparkeringsplads i kort tid.

Fem minutter er fem minutter for meget, mener Sonja Halse.

- De fem minutter betyder noget for mig og mange af os. Måske skal jeg hente min datter, eller måske skal jeg til fysioterapeut, og jeg kan ikke bruge tid på at ringe til politiet. Det tager hurtigt 15 minutter bare at komme igennem til dem, siger hun.

Regler for handicapparkering

  • Parkeringsafgiften på 510 kroner for en ulovlig parkering er siden 2014 blevet fordoblet til 1020 kroner, hvis den sker på en handicapplads.
  • Hvis du parkerer på en plads reserveret til handicappede, kan du som udgangspunkt parkere frit, forudsat det ikke strider mod lokale skilte og regler.
  • Der gælder dog ikke samme regler for handicapparkering på privat område

 

Kilde: FDM

"Lad være med at være så nærtagende"

Rasmus Ebbesen forstår godt, at det kan være et problem, hvis handicappladserne optages i timevis af folk, der ikke har et handicap.

Dog han mener han også, at de, der har et handicap, har en tendens til at påtage sig en offerrolle.

- De skal lade være med at være så nærtagende. Jeg tager jo ikke deres plads, fordi jeg ved, at der kommer en handicappet lige om lidt, som så ikke kan parkere nogen steder.

Det sker meget sjældent, kun omkring to gange om året, at han svinger bilen ind i en handicapbås, og han gør det kun, hvis han finder det nødvendigt, siger han.

- Hvis jeg kommer et sted, og jeg kan se, at der ikke er en parkeringsplads i nærheden, og jeg ved, at jeg bare lige skal ind og hente en liter mælk, og datteren sidder i bilen, og det skal gå stærkt, så er jeg jo tilbage, inden der kommer en og skal bruge pladsen, siger han.

Med den holdning er Rasmus Ebbesen i mindretal.

I en afstemning på 'Go' aften LIVE's Facebookside har flere end 5600 personer svaret, at de ikke kunne finde på at bruge en handicapplads. Rasmus Ebbesen er dog ikke helt alene, for flere end 200 har angivet, at de godt kunne finde på det.

Marlene Østergaard er en af dem, der deler samme holdning som Rasmus Ebbesen.

- Jeg ser ikke mig selv som et dårligt menneske, fordi jeg lige låner en tom handicapparkeringsplads i tre minutter, siger hun i 'Go' aften LIVE'.

Fik vrede beskeder

Rasmus Ebbesen er godt klar over, at hans holdning ikke er særlig populær.

Kort tid efter han medvirkede i 'Go' aften LIVE', begyndte han at modtage vrede private beskeder via Facebook.

- Folk skriver, at jeg er arrogant, at jeg ikke har nogen empati, at jeg er følelsesløs, og at jeg ikke burde reproducere mig, når jeg havde den holdning. En skrev: "Jeg håber ikke, du opdrager din datter med den holdning," men det tager jeg jo helt roligt, siger Rasmus Ebbesen.

Han kan dog ikke se, hvorfor det skal gøres til et stort problem.

- Jeg arbejder selv som lastbilchauffør og oplever tit, at folk optager vores parkeringspladser. Det er der sgu ikke nogen, der laver en shitstorm over, siger Rasmus Ebbesen.

Se hele indslaget med Rasmus og Sonja i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik