Café får bøde på 40.000 kr. for ikke at tage imod kontanter

Brancheorganisationen ønsker at gøre det frivilligt for virksomheder at tage imod kontanter.

Det var et brud på betalingsloven, da cafékæden Original Coffee i en periode på fire måneder sidste år ikke ville lade kunder betale med kontanter.

Det har Københavns Byret fredag afgjort, efter Forbrugerombudsmanden i december 2021 politianmeldte kæden.

Derfor skal cafékæden nu betale en bøde på 40.000 kroner.

Jonas Skovsted-Overgaard, CEO ved Original Coffee, er ikke overrasket over bøden og erkender, at virksomheden har overtrådt reglerne. Derfor kommer de heller ikke til at anke dommen.

- Det er et højt beløb i forhold til, at vi afviste at tage imod kontanter for at skabe et sikkert arbejdsmiljø under corona. Men set i lyset af, at anklageren havde krævet en bøde på over 60.000, så er vi havnet et fint sted, siger han.

Siden februar 2022 har det igen været muligt at betale med kontanter i alle kædens caféer.

- Vi mangler at beskytte de ansatte

Udover coronapandemien begrundede Original Coffee også afvisningen med, hvor svært det er at få fat i byttepenge og risikoen for indbrud.

Især sidstnævnte har påvirket cafékæden, siden de åbnede for kontantbetaling 1. februar.

- Vi har haft indbrud tre gange siden februar, hvor de har stjålet kontanter. Vi havde faktisk indbrud i forgårs, siger Jonas Skovsted-Overgaard.

quote Det er en ærgerlig situation, der afspejler, at loven ikke har fulgt med udviklingen i samfundet

Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i Horesta

Han tilføjer, at hans vigtigste opgave er at skabe en arbejdsplads, der er tryg for medarbejderne.

Derfor ønsker han, at virksomhederne selv skal have muligheden for at kunne vælge kontanter til eller fra.

- Kontant betaling er der for at beskytte dem, der gerne vil betale med kontanter, men vi mangler at beskytte dem på den anden side af disken, siger Jonas Skovsted-Overgaard.

I dag siger betalingsloven, at virksomheder som udgangspunkt skal tage imod kontanter mellem klokken 06.00 og 22.00, medmindre der er tale om fjernsalg – som for eksempel nethandel – eller et ubemandet selvbetjeningsmiljø.

Organisation: Lovgivningen er forældet

Netop virksomheders ret til frit at vælge, hvornår de vil modtage kontanter, er også på ønskelisten hos Horesta, hotel- og restaurationsbranchens organisation.

De henviser til Sverige, hvor det er frivilligt for virksomheder at tage imod kontanter. Et eksempel, som Horesta ønsker, at Danmark skal følge.

Det fortæller organisationens kommercielle direktør Jeppe Møller-Herskind.

De er enige i, at bøden er fuldt ud berettiget ifølge lovgivningen, men mener, at det er "ærgerligt", at en virksomhed ser sig nødsaget til ikke at følge lovgivningen på området.

- Det er en ærgerlig situation, der afspejler, at loven ikke har fulgt med udviklingen i samfundet, siger Jeppe Møller-Herskind.

Her henviser han til en rapport fra Nationalbanken fra marts 2022, der fastslår, at brugen af kontanter i butikker fortsætter med at falde. Godt hjulpet på vej af coronapandemien var andelen af betalinger i fysiske butikker foretaget med kontanter næsten halveret fra 23 procent i 2017 til 12 procent i 2021.

Ønsker ikke et kontantfrit samfund

Jeppe Møller-Herskind understreger, at Horesta ikke ønsker at udfase kontanter, men blot at give de enkelte virksomheder muligheden for at fravælge dem.

Han nævner flere årsager til, at en virksomhed kunne ønske at være kontantfri. Mange af dem er gengangere fra Original Coffee.

Det er blandt andet besværligheden med byttepenge, hvor det eksempelvis bliver sværere og sværere for virksomheder at finde en bank at hente dem i.

Derudover er hygiejne også en stor faktor hos de virksomheder, som Horesta taler med, fortæller Jeppe Møller-Herskind.

Der er dog også specifikke brancher og virksomheder og geografiske steder i Danmark, hvor kontanter er mere udbredt, og det derfor giver god mening at holde fast i dem, fortæller han. Det drejer sig eksempelvis om supermarkeder.

- Derfor vil vi gerne gøre det frivilligt at tage imod kontanter. Vi ved, at nogen vil vælge det, mens andre vil fravælge det, siger han.

Hvad med alle de danskere, især ældre, der stadig bruger kontanter?

- Vi mener ikke, at det er så udbredt et problem, som man gerne vil gøre det til, siger Jeppe Møller-Herskind.

Her henviser han igen til Nationalbankens rapport, der konkluderer, at kontantbetaling i butikkerne er blevet mindre aldersbestemt de seneste år. Her står der blandt andet, at borgere over 70 år siden 2017 har mere end halveret brugen af kontanter, så de i dag kun benytter kontanter ved færre end 2 ud af 10 betalinger i fysiske butikker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik