Britta Nielsen skal i fængsel - her er dommen

Anklagemyndigheden har kaldt sagen én af de ”mest alvorlige sager om økonomisk kriminalitet i landet”.

Britta Nielsen er i Københavns Byret blevet idømt seks år og seks måneders fængsel.

Retten finder finder den tidligere ansatte i Socialstyrelsen skyldig i bedrageri af særlig grov karakter for omkring 117 millioner kroner begået i perioden 1993 til 2018.

Hun findes også skyldig i misbrug af sin offentlige stilling og dokumentfalsk af særlig grov beskaffenhed.

Britta Nielsen har erkendt at have overført penge til sig selv fra Socialstyrelsen. Det gjorde hun på første dag i retssagen. Hun har dog ikke erkendt, at det er foregået i hele perioden fra 1993 til 2018.

Anklagemyndigheden havde krævet mindst otte års fængsel til Britta Nielsen.

Den dømtes forsvarer, Nima Nabipour, mente derimod, at fire til seks års fængsel var en passende straf.

Hans klient anker ikke dommen.

De har tilgodehavende i Socialstyrelsen:

  • Roskilde Kommune: 69.047 kroner
  • Danske Døves Landsforbund: 6.316 kroner
  • Københavns Kommune: 991.662 kroner
  • Jammerbugt Kommune: 24.276 kroner

 

Kilde: TV2.dk

Det var en medarbejder i Roskilde Kommune, der opdagede svindlen. 

Anholdt i Sydafrika

Retssagen mod 65-årige Britta Nielsen begyndte 24. oktober sidste år. Hovedpersonens helbred og juridiske uenigheder mellem forsvareren og anklagerne betød dog, at sagen trak ud.

Dommen faldt knap 500 dage efter, at daværende socialminister Mai Mercado (K) 9. oktober 2018 på et pressemøde for første gang fortalte offentligheden, at en betroet medarbejder i Socialstyrelsen havde svindlet for over 100 millioner kroner.

På det tidspunkt havde Britta Nielsen forladt hjemmet i Hvidovre og var internationalt efterlyst, indtil hun 5. november 2018 blev anholdt omkring klokken 05.30 i en lejlighed i den sydafrikanske by Johannesburg.

Centralt stridspunkt

I dagene efter kom en særlig udleveringsaftale i stand mellem Britta Nielsens sydafrikanske advokater og den sydafrikanske anklagemyndighed.

Aftalen betød, at Britta Nielsen blev løsladt, mod at hun frivilligt fulgte med dansk politi til Danmark for at blive anholdt og retsforfulgt.

Aftalen har været central i et af de helt store stridspunkter under retssagen. Anklagemyndigheden har ønsket at gøre brug af paragraf 88, der kan udvide strafferammen med op til 50 procent.

Men Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, har argumenteret for, at det tiltalepunkt burde frafaldes, fordi Britta Nielsen ifølge advokaten ikke blev vejledt ordentligt i forbindelse med udleveringen fra Sydafrika.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik