Borgmestre vil ikke vente på politiet - indfører private vagtværn

I Gentofte Kommune har vreden og magtesløsheden over det manglende politi ført til et nyt kommunalt initiativ.

To nordsjællandske borgmestre vil nu tage sagen i egen hånd for at skabe tryghed for deres borgere.

I Hørsholm Kommune overvejer borgmesteren at indføre et privat vagtværn, mens borgmesteren i Gentofte vil oprette et såkaldt vægterkorps, der mandag bliver vedtaget af byrådet.

Det skyldes, at begge borgmestre er utilfredse med politiets håndtering af hjemmetyverier. Og de er ikke ene om kritikken. TV 2 har de seneste dage sat fokus på borgere, der føler sig svigtet af politiet.

I flere eksempler har vi beskrevet, hvordan flere danskere føler afmagt, når politiet ikke efterforsker sager om indbrud, butikstyveri og vold.

Som Steen Madsen fra Hørsholm Kommune som i 2017 fik besøg af en indbrudstyv.

Han fangede tyven på videoovervågning og anmeldte indbruddet til politiet. En måned senere genkendte Steen Madsen indbrudstyven på gaden, og han foretog sammen med sin nabo en civil anholdelse og overleverede ham til politiet - men tyven blev aldrig stillet for en dommer.

Vagtværn med udrykning

I Gentofte Kommune har man længe været plaget af indbrud i private hjem og virksomheder samt tyverier fra biler og af både i havnen.

Siden årets begyndelse har et udvalg bestående af både lokale politikere og borgere derfor arbejdet mod at komme udviklingen til livs med lokale tiltag.

Mens nogle af initiativerne - som nabohjælp og råd til borgerne - findes over hele landet, er der også nye tiltag på bordet. Blandt andet vil byen have et vægterkorps, som skal køre med udrykning, oplyse veje, samt tage billeder af folk og nummerplader.

Flertal tror, indbrud aldrig bliver opklaret

En ny Megafon-måling for TV 2 tyder på, at danskerne ikke har tillid til, at politiet kan hjælpe dem, når nogen har tvunget sig adgang til deres hjem.

I den måling svarer fem procent af de adspurgte, at de tror, at politiet ville opklare et indbrud i deres hjem.

Omvendt tror hele 83 procent, at indbruddet aldrig ville blive opklaret, mens 11 procent er i tvivl.

Den manglende tillid til politiet kan Gentoftes borgmester Hans Toft (K) genkende hos sine borgere. Og han nægter at fortsætte med at se passivt til, mens folk oplever utryghed i kommunen.

- De føler en vrede og magtesløshed over det, der sker. Det ville være fint, hvis politiet havde ressourcerne. Men de har i hvert fald ikke ressourcer til at løse den opgave, vi står overfor. Derfor skal kommunen have en lagt mere aktiv rolle, siger Hans Toft.

Gentoftes nye vægterkorps får som målsætning at rykke ud til stedet inden for fem minutter og have en synlig tilstedeværelse overfor tyvene.

- De skal stresses og forstyrre tyvene i deres arbejde. Vi vil være med til at skabe det dårligste arbejdsmiljø for en tyveknægt i vores kommune, siger borgmesteren.

Flytter grænser

Hans Toft erkender, at tiltaget er vidtgående.

- Vi lægger ikke skjul på, at det flytter grænser, siger den konservative borgmester, siger Hans Toft, som forventer, at kommunalbestyrelsen vil godkende de nye tiltag på mandag.

Ifølge Hans Toft er danskere generelt for agtpågivende og ser for mange begrænsninger i forhold til at lægge traditionelle politiopgaver i et andet regi.

Hans Toft har i sine 26 år som borgmester oplevet flere politireformer, der har lovet bod og bedring uden resultat. Og derfor har han også et indspark til den verserende valgkamp.

- I forhold til hele velfærdsdiskussionen vil jeg gerne slå fast, at tryghed for borgerne også er et velfærdsgode, som vi bør lægge vægt på. Det koster ressourcer, som politiet ikke har. Vi siger, at det nu er en kommunal opgave at spille en mere aktiv rolle, siger Hans Toft.

Kan ikke erstatte politiet

I den nordsjællandske nabokommune Hørsholm, erkender borgmester Morten Slotved også, at et privat vagtværn har sine begrænsninger og ikke kan erstatte politiet.

 

- Men det er heller ikke den opgave, de skal løfte. De skal være med til at give tryghed til borgerne, siger han.

I øjeblikket diskuterer et udvalg i Hørsholm Kommune, hvordan tiltaget konkret skal gribes an, samt hvilke budgetter der skal til for at løfte opgaven.

Naboværn skaber tryghed

35 kilometer længere sydpå i Tårnby på Amager har borgerne selv valgt at gøre en indsats mod indbrud. Her er det Tårnby Naboværn, der skaber tryghed.

Efterhånden har over 3000 borgere tilmeldt sig initiativet, som går ud på, at borgerne på Facebook og i en app angiver, hvor de bor i forhold til 17 zoner, som naboværnet har inddelt byen i.

Hvis nogen i gruppen ser en mistænksom person eller bil, kan vedkommende sende en advarsel med en beskrivelse til de andre deltagere i gruppen.

- Mange vil gerne være med til at skabe en tryghed for lokalsamfundet, som de ikke mener er tilstede, fortæller medlem af byrådet i Tårnby Kommune Ali Qais (V), som også er medinitiativtager til gruppen.

Og Tårnby Naboværn vil gerne ses som et supplement til politiet.

- Det er politiets opgave at skabe tryghed. Det gør de delvist også, men vi vil gerne se dem mere på gaden. Vi vil gerne opleve en politibil køre på vores villaveje i ny og næ. Eller at betjentene tager en tur ud til fru Jensen og spørger, om hun vil give en kop kaffe, siger Ali Qais.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik