Borgmester sender nødråb om høje smittetal

Region Hovedstaden har med kort varsel trukket et tilsagn om, at Helsingør Kommune i denne uge kan få et mobilt testcenter til rådighed hele ugen.

Smitten med coronavirus har i den senere tid udviklet sig eksplosivt i Helsingør Kommune. Derfor har kommunen søgt og fået tilsagn om at få et mobilt testcenter til kommunen i denne uge.

Det tilsagn trak Region Hovedstaden ifølge Helsingør Dagblad tilbage i sidste uge med kort varsel, og det får nu Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, til at klage til Region Hovedstaden i et åbent brev.

- I fredags nåede vores incidens 245 og i går søndag nåede vi op på en incidens på 296 pr. 100.000 borgere og med en positivprocent på 3,42 af de testede. Vi er dermed på en kedelig sjetteplads på landsplan, skriver Benedikte Kiær i brevet, der er stilet til Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, samt til regionsdirektør Svend Særkær.

- Da smittetallene steg voldsomt heroppe i weekenden, blev vi selvfølgelig endnu mere bekymrede over Region Hovedstadens beslutning, siger Benedikte Kiær til TV 2 om baggrunden for brevet.

Nu på andenpladsen

Siden brevet til Region Hovedstaden blev afsendt mandag formiddag, er Helsingør røget helt op på andenpladsen med 314 smittede pr. 100.000 borgere, viser tallene fra Statens Serum Institut (SSI). Kun Tårnby Kommune ligger højere med 394. I alt bor der knap 63.000 mennesker i Helsingør Kommune.

- Vi har behov for, at man også kigger op i vores retning og har opmærksomhed på vores situation. Vi gør alt, hvad vi kan, for at holde smitten ude af vores plejecentre. Men det er klart, at jo mere smitten stiger heroppe, jo sværere bliver det, siger Benedikte Kiær.

- Det er jo stor testkapacitet, der gør, at man er i stand til at finde smitten og bryde smittekæderne, siger Benedikte Kiær.

Hos Region Hovedstaden forstår man godt den bekymring, Benedikte Kiær udtrykker i brevet.

- Jeg forstår Benedikte Kiærs bekymring, da smittetallene jo er steget i Helsingør. Vi er til stede i Helsingør så meget som muligt og tester Helsingørs borgere. Det faste teststed i Helsingør ved stationen er åbent tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge, og fra næste uge har vi fortsat åbent tirsdag og torsdag, siger Svend Særkær i en mail til TV 2.

Bedre overblik over teststrategi

TV 2 erfarer, at nye mulige restriktioner kan være på vej i 17 hovedstadskommuner, hvor smitten med coronavirus har været omfattende i den senere tid. Nye restriktioner kan ifølge TV 2's oplysninger komme i spil fra mandag 7. december og vil i første omgang gælde til 2. januar.

De nye mulige restriktioner vil ifølge TV 2's oplysninger blandt andet indeholde øget fokus på test, men også fokus på detailhandlen, herunder antal personer i butikkerne og øget åbningstid, fokus på gågader og på at trafik skal indrettes anderledes, samt et målrettet fokus på at undgå smitte blandt unge i alderen 15-25 år.

Ifølge TV 2's oplysninger vil alle restriktioner ikke nødvendigvis tages i brug i alle kommuner.

Benedikte Kiær er helt indstillet på - og vil hilse velkommen - at restriktioner, f.eks. på skoleområdet, også kan komme til at ramme Helsingør Kommune.

- Vi vil gerne have søgelyset og hjælpen op til os heroppe. I forvejen sender vi elever hjem fra skole og lukker hele skoler, fordi vi har smitteudbrud heroppe. Vi vil også have del i det, sundhedsmyndighederne stiller til rådighed andre steder, siger Benedikte Kiær til TV 2.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Nick Hækkerup.

Regeringen foreslår karantæne ved indrejse til Danmark

Coronavirus grafik

playNyeste corona-tal: Så mange er smittede, indlagt og døde med coronavirus i Danmark og din kommune

617576-311

liveblogSe billederne: Tre anholdte ved ellers rolig demonstration i København

def_thumb,50_percent

playEfter uroligheder er der igen demo: Arrangører opfordrer til civile anholdelser for at sikre ro

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere