Bondo: Vi får ikke 14 dage - fredag bliver afgørende

Tidligt onsdag morgen har forligsmand Mette Christensen valgt at udsætte den varslede storkonflikt i 14 dage.

Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Efter 19 timers uafbrudte forhandlinger har forligsmand Mette Christensen onsdag morgen klokken 05 valgt at udsætte den varslede storkonflikt i yderligere 14 dage.

Det oplyser Forligsinstitutionen i en pressemeddelelse.

- Jeg har i dag - efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd - besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger, skriver Mette Christensen.

Dermed vurderer hun, at et forlig er muligt. 

Læs også Forligsmand udsætter varslet konflikt i to uger

Tager sovepose med

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forventer ikke, at forhandlingerne kommer til at vare yderligere 14 dage.

- Nu har vi et nyt møde på fredag, og vi har fået at vide, at vi skal tage soveposen med. Forligsmanden valgte at skubbe det igen.

- Jeg tror ikke, at vi skal forhandle i 14 dage. Jeg tror, vi skal forhandle på fredag, og det er det, siger Anders Bondo Christensen.

Statens chefforhandler, Sophie Løhde (V), tager forligsmandens beslutning om at udskyde konflikten til efterretning. Hun ærgrer sig dog over, at parterne ikke nåede en løsning tirsdag.

- Vi har haft rigtig gode forhandlinger, men jeg er også ærgerlig over, at vi ikke blev færdige. Nu må vi trække i arbejdstøjet igen fredag, siger Sophie Løhde. 

Læs også Kommentator: "Det er en særdeles overraskende udvikling"

Forligsmanden har understreget over for parterne, at der er tavshedspligt under forhandlingerne. Det fortæller både FOA-formand Dennis Kristensen og kommunernes topforhandler Michael Ziegler.

I første omgang meldte Mette Christensen til parterne, at det ikke var en mulighed at lade de langstrakte forhandlinger fortsætte natten ud.

- Kan virke bizart

Dennis Kristensen mener også, at der ikke nødvendigvis er tale om en 14 dages udsættelse.

- Hvis jeg skulle prøve at vurdere lidt på forligsmandens ansigtudstryk, da hun udsatte 14 dage, så er jeg ikke sikker på, at hun agter at bruge de 14 dage, siger han til TV 2.

Dennis Kristensen mener, det var godt for parterne at få et par dage for sig selv inden nye forhandlinger.

- Det virker umiddelbart noget bizart, at vi kan bruge så lang tid, og så skal vi alligevel have den udsættelse. Jeg tror, vi er nået dertil, hvor der lige var brug for at få større eftertænksomhed hos parterne.

Læs også Sådan kan tog, fly og bus rammes i tilfælde af storkonflikt

Givet ekstra tid

Inden midnat skulle der ligge en aftale klar, ellers ville det ende i en storkonflikt, lod forligsmanden parterne vide.

Senere gav forligsmanden alligevel forhandlerne ekstra tid. Det skete, da arbejdsgiverne i sidste øjeblik fremsatte et absolut sidste tilbud til lønmodtagerne.

Forslaget indeholdt, som TV 2 kunne afsløre i nat, en lønforhøjelse på otte procent over de næste tre år. Det blev hurtigt afvist af lønmodtagerne, hvilket sendte Mette Christensen ud i et dilemma.

Nu hvor storkonflikten er udskudt, kan strejken i stedet begynde 8. maj, mens den varslede lockout kan starte 12. maj. 

Læs også Togpendlere frygter storkonflikt - men samkørsel kan løse togstop

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik