'Boghandleren fra Brønshøj' sendt ud af Danmark

58-årige Said Mansour er to gange dømt for at opildne til terror.

Den marokkansk-fødte Said Mansour - også kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj' - er fredag sendt ud af Danmark og til Marokko. 

Det bekræfter hans forsvarsadvokat Eigil Strand, der modtog en mail fra politiet klokken 18.47 om, at Said Mansour er sendt ud af landet. Han sidder nu i transit i Berlin og venter på at komme til Marokko.

- Det kommer ikke som en overraskelse for hverken ham eller mig, at det ender med en udsendelse. Men jeg er ærgerlig over, at jeg ikke er orienteret om det før han sidder på en flyver, siger Eigil Strand til TV 2.

Mansour er to gange dømt for at opildne til terror og hylde al-Qaeda. Senest i 2014, hvor han blev idømt fire års fængsel. I 2016 fik han frataget sit danske statsborgerskab i Højesteret og udvist af landet.

I februar 2018 havde han afsonet sin fængselsdom. Men han har alligevel siddet fængslet siden, fordi der skal foreligge en hjemsendelsesaftale med den marokkanske stat, før udvisningen kunne eksekveres.

Advokat først orienteret efter flyafgang

Flere kilder bekræfter over for TV 2, at myndighederne gennem et stykke tid i hemmelighed har arbejdet med netop det. 

Eigil Strand er dog ikke blevet orienteret om, hvorvidt der er indgået en konkret hjemsendelsesaftale. Han hørte først om det, da Radio24syv kontaktede ham. Sidenhen fik han mailen fra politiet, men det var først, da flyet var lettet fra København.

- Jeg har ingen informationer om hvilken aftale der måtte være indgået, hvornår den er indgået og hvad den måtte indebære, siger han. 

Selvom Said Mansour er sendt ud af landet, er Eigil Strand fortsat hans beskikkede advokat, og derfor bil han gøre hvad han kan for at sikre, at der ikke sker den 58-årige marrokaner noget. 

- Jeg har den overordnede bekymring, at han kan risikere at lide overlast, til trods for at der formentlig er givet en eller anden form for garanti fra de danske myndigheder. Men om det rent faktisk viser sig at holde vand, det må tiden jo vise.

Hjemsendelse bragt op i december

Radio24syvs journalist Thomas Foght skriver på Twitter, at han er i flyet på vej til Marokko med Said Mansour.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var i Marokko i sidste måned, hvor hjemsendelsen af Said Mansour også blev bragt op.

- Han skal hjem, og det opfatter jeg egentlig også, at der er en positiv stemning omkring, men der er nogle ting, der skal håndteres først. Det vigtige for mig er, at mødet foregik rigtig konstruktivt, at jeg vurderer, at der er fremdrift i det, og vi har aftalt med hinanden – altså direkte over for hinanden - at det er noget, vi følger op på direkte han og jeg, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR.

Det er uvist, om der nu er indgået en konkret hjemsendelsesaftale inden afgangen fra København, og om den i givet fald indeholder diplomatiske garantier om, at Said Mansour ikke udsættes for tortur eller nedværdigende behandling.

TV 2 har forgæves forsøgt at få bekræftet hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, om der er en hjemsendelsesaftale mellem Danmark og Marokko.

Tidslinje: Boghandleren fra Brønshøjs liv i Danmark