Blev erklæret uegnet: Så blev Max HF-student på fire måneder

Max Fischer-Rasmussen drømmer om at forske i teoretisk matematik og håber, at han kan blive den yngste forsker i verden.

Max Fischer-Rasmussen og studievejleder Kirsten Hundahl. Foto: Eva Glæsner / Vestegnen HF & VUC / TV 2

I samarbejde med tv2.dk

Studenter, champagne og forårets blomster springer ud om kap i de her dage.

Det er en sejr for de fleste, men for den 16-årige Max Fischer-Rasmussen er den blå HF-studenterhue vævet af det stof, som gode historier er gjort af.

- Det er en, som jeg og hans studievejleder har sat på ham, siger den stolte mor Susanne Fischer-Rasmussen. 

Læs også Student tog fag på højere niveau og fik frataget sin hue

Den godt begavede dreng fra Skovlunde er netop blevet HF'er fra Vestegnen HF og VUC med en masse 12-taller og fag, som han har taget alene derhjemme - siden har begyndte for fire måneder siden. 

Var ved at kaste håndklædet

Men selv om han er sej i manges øjne, er han selv en smule slukøret.

-  Nu er jeg kommet over det, men i starten af 2017 var jeg ved at give fortabt. Jeg var i stand til det her for lang tid siden. Det er som om, jeg har spildt en masse tid - min egen og lærernes. Det er latterligt, siger studenten Rasmus Fischer-Rasmussen. 

Læs også Har aldrig fået mindre end 12 - bliver student med snit på 13,7

Kampen om den hue, der skulle åbne universitets porte, var lang og sej.

I efteråret 2016 blev han fundet uegnet til gymnasiet og blev fortalt, at han hurtigst muligt skulle slå drømmen om matematik på universitetet ud af hovedet. Men heldigvis gav Max Fischer-Rasmussen ikke op.

Tog loven i egen hånd

I stedet tog han loven i egen hånd - bogstavelig talt - og henvendte sig til studievejleder Kirsten Hundahl. Sammen lagde de en plan, og i marts gik han i gang med bøger - og eksamener.

Men nu hvor huen er hjemme, er superstudenten bange for, at den "sene studenterhue" tager det sjove ud af det matematikstudie på KU, som han ellers har set frem til i flere år.

- Jeg har siddet fast og kedet mig, så længe jeg kan huske, forklarer Max Fischer-Rasmussen. 

Ventetiden havde turbostudenten brugt på at følge forelæsninger i fag som kvantemekanik på KU. Det har han gjort, siden han var 11 år. 

Læs også En speciel dag: Jon på 99 år gav oldebarnet studenterhuen på

- Og nu er jeg allerede ret meget foran i det, jeg skal på universitetet og studere, og jeg magter simpelthen ikke at kede mig mere.

Spejler sig i verdenseliten

Men selv om Max Fischer-Rasmussen er foran de andre kommende matematikstuderende på KU, er der én udfordring, der endnu holder ham til ilden. Det er chancen for at forske i teoretisk matematik - og blive professor.

- Jeg vil gerne slå den kendte matematiker Terence Tao og blive den yngste forsker i verden, siger han med en selvfølgelighed i stemmen, som meget få 16-årige har om deres faglige ambitioner. 

Læs også Tillykke til årets studenter: Send os jeres billeder

Den amerikansk-australske superhjerne blev som 24-årig professor ved universitet UCLA i Californinen. Som den yngste matematikprofessor nogensinde verden over - efter han som 21-årig blev Ph.D fra Princecon.

Det er med andre ord verdenseliten, Max Fischer-Rasmussen spejler sig i.

- Jeg ved ikke, om jeg kan, men jeg skal nok knokle for det, understreger han. 

I disse dage springer studenterne ud, en enkelt af dem, var så heldig at have sin 99-årige oldefar med til studenterfesten. Se mere i videoen.

01:37

Også oldefar blev i sin tid student fra Efterslægten i København, så det var en stor dag for oldefar.

Luk video

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik