Blev bortvist for at give ni glemte kroner til velgørenhed: Jeg er forbløffet

I sidste uge blev Frantz Buhl tilkendt en erstatning på næsten 400.000 kroner, efter han blev bortvist af Københavns Lufthavn for at stjæle ni kroner.

Da Frantz Buhl lagde en lille pose med mønter i lommen, havde han ikke forestillet sig, at det ville føre til en bortvisning.

Det var ifølge ham normal kutyme i lufthavnens sikkerhedstjek.

Når folk tabte småpenge under sikkerhedstjekket, hvor man jo skal have bæltet af og pengene op af lommen, så blev de lagt i en af donationsboksene til velgørenhed oppe i transithallen.

Og det var også det, han gjorde den dag for lige over to år siden. Efter fyraften forlod han sin post i sikkerhedstjekket for lufthavnspersonale og gik op i lufthavnens transitområde, hvor han siger, at han fandt en donationsboks, som han lagde posen med pengene i.

Det var en uskreven regel blandt lufthavnens sikkerhedsfolk at gøre sådan, mener Frantz Buhl. En pandaboks, kalder man de forskellige bokse, hvor rejsende kan lægge småmønter til forskellige velgørende formål. 

Københavns Lufthavn mener ikke, at det er en uskreven regel. En person, som tidligere havde været igennem sikkerhedstjekket, manglede ni kroner. Via videoovervågning kunne Københavns Lufthavn se, at Frantz Buhl havde lagt posen med mønter i sin uniformsbukselomme. Så blev han bortvist for tyveri.

Ni kroner i posen

Da lufthavnen konfronterede Frantz Buhl, sagde han, at han havde taget pengene og lagt dem i en velgørenhedsboks. Han sagde også, at de kunne tjekke videomaterialet fra transitområdet, hvor det måtte fremgå. Ifølge Frantz Buhl tjekkede lufthavnen dog aldrig det materiale. 

Selv aner Frantz Buhl ikke, hvor mange penge der lå i posen. Men Københavns Lufthavn har i retssagen sagt, at der altså var tale om de ni kroner, der manglede. Retssagen endte med, at sagen om de ni kroner blev til en erstatning til Frantz Buhl på 393.615,52 kroner. 

Efter bortvisningen var Frantz Buhl til opfølgende møder i lufthavnen. Her var han repræsenteret af en advokat gennem sin fagforening, som hører under Serviceforbundet.

quote Jeg har aldrig været i tvivl om, at det var sådan, det foregik. Og har gjort det mange gange før

Frantz Buhl, tidligere sikkerhedsvagt

På bordet lå der et tilbud om forlig, hvilket svarede til to måneders løn. Det sagde Frantz Buhl nej tak til, hvorefter fagforeningen mente, at man ikke var i stand til at hjælpe ham mere.

- Jeg er forbløffet over at blive bortvist for noget, som man maksimalt burde have givet mig en skriftlig advarsel for. Og så er jeg forbløffet over, at når jeg så er i sådan en uheldig situation, at mit faglige bagland så bare dumper mig som en hundelort på en våd græsplæne, siger Frantz Buhl til TV 2.

Vi har bedt ham fortælle sin side af sagen, men har ikke haft mulighed for at spørge Københavns Lufthavn. De ønsker ikke at kommentere personalesager, lyder det fra presseafdelingen. 

Men i dommen fra sidste uge fremgår det, at Københavns Lufthavn i stedet for tyveri mente, at der var tale om et groft brud på sikkerhedsreglerne i lufthavnen. Ganske vist har der været en praksis om at lægge tabte mønter i velgørenhedskasser, men det måtte kun ske efter godkendelse hos en overordnet, lød det fra lufthavnen.

I Frantz Buhls tilfælde blev en overordnet ikke spurgt. 

"Fuldstændig normal praksis"

Det er ikke kun kroner, der blev efterladt ved Frantz Buhls gamle arbejdsplads. Han arbejdede ved sikkerhedstjekket for personalet, så der gik også piloter forbi fra forskellige lande. Der kunne også efterlades euro eller norske kroner eller en helt anden møntfod.

- Det var fuldstændig normal praksis. Og den måde, jeg fandt ud af, at jeg skulle gøre sådan, var på min første arbejdsdag i afdelingen. Der fik jeg praksissen beskrevet af en leder. Så jeg har aldrig været i tvivl om, at det var sådan, det foregik. Og har gjort det mange gange før, siger Frantz Buhl.

Han indrømmede også med det samme, at han havde gjort det, han blev beskyldt for. Men at det altså var for at lægge dem i en donationsboks. 

Efterfølgende kørte der to sager ved retten - en straffesag og senest en om bortvisningen. I begge tilfælde endte Frantz Buhl med at vinde. 

I dommen om den uberettigede bortvisning lyder det, at der ikke var tilstrækkeligt bevis for, at Københavns Lufthavn havde gjort det tydeligt for Frantz Buhl, at man skulle spørge en overordnet, hvis de glemte penge skulle doneres til velgørenhed.

I retten kom det også frem, at en tidligere kollega havde sendt en besked til Frantz Buhl på Facebook Messenger.

Her skrev den tidligere kollega, at der med hensyn til håndtering af tabte penge altid havde "været normal procedure, at vi selv gik op og smed disse penge i indsamlingsbeholderne i transitten, hvilket jeg også har gjort i de ti år, jeg var ansat i security".  

Fagforening beklager

I Frantz Buhls tidligere fagforening er man glad på hans vegne, men også ærgerlig over sagens forløb:

- For det første synes vi, det er fantastisk, at han har vundet den sag. Hver eneste gang i de her faglige sager er der en masse juristeri, hvor man altid skal vurdere, hvad man kan bevise og ikke bevise. Vores vurdering gik i dette tilfælde på, at vi ikke fagretligt kunne bevise, at lufthavnen ikke måtte bortvise ham på den baggrund, siger John Nielsen, som er formand i Serviceforbundet, til TV 2.

Ifølge John Nielsen var alle i forbundet overbeviste om, at sagen ikke kunne vindes. Og derfor valgte man ikke at føre sagen. Han afviser dog, at det handler om økonomi:

- Det er aldrig et spørgsmål om penge. Hvis vi tror på, at vi kan vinde en sag, så bruger vi de penge og ressourcer, der skal til, for at køre en sag videre, siger han.

Serviceforbundet vil nu på baggrund af sagen evaluere, hvordan man tackler lignende situationer fremadrettet:

- Nogle gange sker der bare fejl, og det skal vi være de første til at beklage, siger John Nielsen.

Sagen begyndte for to år siden, og nu er Frantz Buhl klar til at lægge den bag sig. 

Han har i mellemtiden skiftet karriere og er blevet kranfører.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere