Blå partier kalder minister i samråd om Ikea-kritik

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har rettet skarp kritik mod Ikea, som mandag valgte at genåbne deres fem varehuse.

Erhvervsminister Simon Kollerup skal nu stå skoleret overfor Folketinget efter hans kritik af varehuset Ikeas genåbning.

Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh kalder Kollerups ageren for "uholdbar" og har derfor sammen med Venstre og Konservative kaldt ham i samråd om sagen:

- Det er fuldstændig uholdbart med en minister for erhvervslivet, som skælder ud på virksomheder for at åbne igen, når de blot gør hvad de har lov og ret til - endda med en række forsigtighedsprincipper og forholdsregler, siger han i en pressemeddelelse.

Opfordrede Ikea til at holde lukket

Samrådet er kulminationen på et døgns blå vrede over, at Simon Kollerup både mandag og igen tirsdag i meget direkte vendinger har langet ud efter Ikea, fordi møbelkæden efter seks ugers frivillig nedlukning i går valgte at genåbne sine fem varehuse i Danmark.

Der er umiddelbart intet juridisk, der forhindrer Ikea i at åbne, men erhvervsministeren havde alligevel i weekenden opfordret virksomheden til ikke at genåbne. Da det ikke skete gik ministeren verbalt til angreb:

- Vi ved godt, der ikke er et påbud, men vi siger meget klart: Hjælp os her, følg vores anbefalinger. De zoologiske haver gjorde det. Ikea valgte at gøre noget andet, og det kommer regeringen selvfølgelig til at forholde sig til, sagde han blandt andet til TV 2 tidligere på tirsdagen.

Kræver klare retningslinjer

De blå partier mener imidlertid ikke, at man kan regere ud fra anbefalinger alene og kritisere en virksomhed, når den holder sig inden for lovgivningen.

Derfor vil de på samrådet have Simon Kollerup til at redegøre for, "om ansvaret for, at regeringens retningslinjer er klare og tydelige for de næringsdrivende ligger hos Ikea eller om det ligger hos ministeren selv", og om der er andre virksomheder end Ikea, som regeringen heller ikke mener bør åbne, selv om de har ret til det henhold til lovgivningen.

- Det er ikke rimeligt at virksomheder, der agerer fuldt ud i overensstemmelse med myndighedernes regler, skal stå på mål for at blive udskammet offentligt af erhvervsministeren. Derfor vil vi bede erhvervsministeren om klarere regler for alle virksomheder, som måtte åbne fremfor usikkerhed og udskamning, siger Alex Vanopslagh.

Ikea har i en skriftlig udtalelse erklæret sig "overrasket" over Simon Kollerups direkte kritik, men oplyser samtidig, at man er klar til at gå i dialog med regeringen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere