Blå blok vil droppe Sundhedsplatformen

Det kontroversielle IT-system skal ifølge de borgerlige partier afvikles. Men systemet er bundet indtil 2022 - og afviklingen kan koste milliarder.

Det udskældte IT-system Sundhedsplatformen kan være på vej til at blive skrottet. I blå blok er der flertal for at indføre et fælles IT-system i hele Danmark - og det skal ikke være Sundhedsplatformen, der i øjeblikket bruges i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Det skriver Berlingske onsdag.

Således siger sundhedsordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance til avisen, at man i en ny sundhedsreform vil lægge op til, at hele landet får ét IT-system på sundhedsområdet.

- På sigt skal vi have ét fælles IT-system. Alt andet giver ikke mening. Der er ingen grund til, at fem regioner prøver at opfinde den dybe tallerken, siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, til Berlingske.

I øjeblikket er der i praksis to forskellige IT-systemer i brug i det danske sundhedsvæsen - Sundhedsplatformen i Østdanmark og Systemics-EPJ, der bruges i Region Midtjylland og som implementeres i Region Syddanmark og Nordjylland over de næste to år.

I en trivselsmåling, som Region Hovedstaden offentliggjorde før jul, svarede 62 procent af hovedstadens læger, at de er utilfredse med systemet.

Har kostet to milliarder

Sundhedsplatformen blev oprettet for tre år siden, og trods udgifter på to milliarder kroner er IT-systemet stadig udsat for massiv kritik.

Og de blå sundhedsordførere er enige om, at Sundhedsplatformen bør lade livet til fordel for det jyske system, der ikke har været ramt af de samme problemer.

Bundet indtil 2022

En af dem er sundhedsordfører i Liberal Alliance, May-Britt Kattrup, som påpeger, at Sundhedsplatformen har betydet dårligere patientsikkerhed og dårligere forhold for læger og sygeplejersker.

- Til gengæld har det været dyrt. Det har været unødvendigt og forudsigeligt. Så det er under al kritik, siger hun onsdag til TV 2.

Men med indførelsen af Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Region Sjælland, er der underskrevet en kontrakt, som betyder, at systemet er bundet indtil 1. januar 2022. 

Derfor kan man heller ikke skrotte det fra den ene dag til den anden, erkender May-Britt Kattrup.

- Vi bliver nødt til at se på, hvordan man kan udfase det på en fornuftig måde, så vi ikke spilder yderligere penge, og det ikke går ud over patientsikkerhed og sundhedspersonale. Vi skal jo have noget at sætte i stedet. Vi kan jo ikke pludselig stå med ingenting, siger hun. 

Lavet til det amerikanske sundhedsvæsen

May-Britt Kattrup lægger vægt på, at Systemics-EPJ fungerer i Region Midtjylland. Blandt andet fordi det er lavet til det danske system. 

I modsætning er Sundhedsplatformen oprindeligt lavet til det amerikanske system. 

- Det er forsikringsbaseret og helt anderledes bygget op. Der må vi se på, hvordan vi kan komme over på det andet system og rette op på den fatale fejl, siger hun. 

Sundhedsordføreren undrer sig over, at Region Hovedstaden har sagt nej til en gratis option på det system, som Region Midtjylland lige nu arbejder med.

- Det vil sige, at når man skal af med Sundhedsplatformen, så skal man formentlig ud i et nyt udbud, som vil koste masser af penge igen, siger May-Britt Kattrup.

Omkostninger for milliarder

Sundhedsministeren har i den sammenhæng udtalt, at det formentlig vil koste 2,8 milliarder kroner alene at implementere Systemics-EPJ i Region Hovedstaden. Derudover kommer Region Sjælland.

Omkostningerne ved en systemændring er således også betydelige. 

- Vi har spildt så mange penge. Men vi kan ikke bare skrotte det, selvom jeg synes, det ville være det bedste. Vi er nødt til ikke kun at se på en udfasning og opkostningerne ved udskiftning, men også de fremtidige driftsomkostninger, understreger May-Britt Kattrup. 

Mangler større undersøgelse

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har længe talt for, at Sundhedsplatformen bliver afviklet.

Men ifølge eksperter, som Berlingske har talt med, mangler der en større undersøgelse af, hvilket IT-system der rent faktisk skaber mere effektivitet i sundhedsvæsenet.

Fra formanden for Region Hovedstaden, socialdemokraten Sofie Hæstorp Andersen, lyder det, at man bør vente til IT-systemerne er blevet evalueret, inden man træffer en endelig beslutning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik