Bevæbnede bander stopper borgere på gaden på Nørrebro

Politiet indførte blandt andet visitationszoner på Nørrebro på grund af bandernes private vagtværn.

Politiet til stede i Mjølnerparken i København NV, torsdag morgen 26. september 2019. Foto: Presse-fotos.dk

I samarbejde med tv2.dk

Tilfældige borgere risikerer at blive stoppet på gaden i København af bevæbnede bandemedlemmer.

De københavnske bander har nemlig lavet deres eget vagtværn på Nørrebro i København. Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Boligorganisationen Bo-Vita, der driver 60 boligafdelinger over hele København, bekræfter, at maskerede bandemedlemmer kontrollerer borgere på gaden på Nørrebro.

- Det er en realitet, siger Bo-Vitas tryghedschef, Eskild Dahl Pedersen, til TV 2.

Læs også Mand fængslet i bandesag: Mistænkes for at være del af mordpatrulje

Kører op og standser folk

Vagtværnene, som er oprettet som led i bandekonflikten mellem banderne 'Nørrebro.Nordvest' - også kaldet NNV - og 'Brothas', var en del af grundlaget for Københavns Politis beslutning om at indføre visitationszone på Nørrebro og i Nordvestkvarteret. Det viser Berlingskes aktindsigt.

Eskild Dahl Pedersen forklarer til Berlingske, at de vagtværn, som politiet beskriver, blandt andet findes i Mjølnerparken.

- Det sker på Nørrebro, på Indre Nørrebro og i Nordvest. Bandemedlemmerne i en af banderne, NNV-gruppen, overvåger, hvem der kommer ind i områderne, og de kører op på siden af folk på vejen og standser dem, siger Eskild Dahl Pedersen.

Læs også Nyt projekt skal styre københavnske børn og unge udenom banderne

Har været med i samme bande

I anmodningen om at indføre visitationszone fra 16. september påpeger Københavns Politi, at bandekonflikten i løbet af de fem foregående dage var kulmineret i et skyderi i Hundige, hvor ingen kom til skade, og i et skyderi i Ishøj, hvor to personer blev ramt - den ene døde.

Af anmodningen fremgår det også, at det er de samme bander, der er i krig nu som under den seneste bandekonflikt i 2018. Dengang blev der også brugt skydevåben.

Pointen med en visitationszone er blandt andet, at politiet kan sikre, at ingen bærer og besidder våben.

Ifølge DR og TV 2 Lorry har personer fra NNV og Brothas tidligere været en del af den samme gruppering under navnet Brothas.

Men uenigheder i gruppen fik i 2018 nogle til at trække sig ud af banden, mens andre fortsatte som Brothas og gik sammen med bandemedlemmer fra den københavnske vestegn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik