Betalingsfristen for coronalån nærmer sig – nu frygter virksomhedsejer, at hun må fyre medarbejdere

Danske Bank vil tilbyde et banklån til virksomheder, så de kan tilbagebetale deres coronalån. Flere banker bør gøre det samme, mener cheføkonom.

Timeglasset er ved at rinde ud for Wickiy Carolina Majland og over 45.000 andre virksomhedsejere, som har optaget statslige coronalån.

For 1. april falder betalingsfristen, og mens nogle virksomhedsejere kan afbetale deres gæld med det samme, har andre heriblandt Wickiy Carolina Majland brug for længere tid.

quote De gode måneder, hvor virksomhederne skulle få penge i kassen, blev til problemmåneder

Martin Kyed, cheføkonom hos SMVdanmark

Hun er ejer af skønhedsklinikken WixWax og frygter, at hun bliver nødt til at fyre medarbejdere for at redde sin forretning.

- Vi har ikke haft en normal hverdag med en normal omsætning siden første nedlukning. Nu står jeg til at betale en masse penge tilbage, som jeg ikke har haft mulighed for at tjene ind, siger hun til TV 2.

"Skæbnedagen" nærmer sig

WixWax er en ud af 45.085 virksomheder, som står til at skulle tilbagebetale et eller flere lån 1. april.

Hver virksomhed har i gennemsnit lånt knap 500.000 kroner, og samlet skal virksomhederne betale omtrent 21,9 milliarder kroner tilbage til staten.

Ifølge cheføkonom Martin Kyed fra erhvervsorganisationen SMVdanmark er 1. april en ”skæbnedag” for de virksomheder, som i forvejen er økonomisk belastet efter nedlukningerne under coronakrisen.

- Da man besluttede at lægge betalingsfristen 1. april, vidste man ikke, at vi ville gå ind i en vinter præget af corona. Så de gode måneder, hvor virksomhederne skulle få penge i kassen, blev til problemmåneder, fortæller han.

Hvad er statslige coronalån?

Under coronapandemien har staten tilbudt virksomheder et særligt lån, som gør, at de må vente med at betale moms og A-skat tilbage.

Lånets betalingsfrist er 1. april 2022 – den er dog tidligere blevet udskudt.

I september stemte et politisk flertal for at udskyde tilbagebetalingsfristen for de coronalån, der skulle forfalde til betaling 1. november 2021 og 1. februar 2022, til 1. april 2022.

Må ikke give op ved målstregen

I håb om at give ”en sidste hjælpende hånd” til de pressede virksomheder tilbyder Danske Bank nu sine erhvervskunder et banklån efter endt coronalån.

Kun virksomheder med en omsætning på op mod omtrent 25 millioner kroner kan optage lånet. Det har en rente på 6,5 procent om året, nul gebyrer og en løbetid på 4-5 år.

Niels Bang-Hansen, som er erhvervsdirektør hos Danske Bank, fortæller, at årsagen bag lånet er at hjælpe de pressede virksomheder igennem den sidste fase af coronapandemien.

- Samfundet har spændt et sikkerhedsnet om dansk erhvervsliv, hvilket har tjent samfundet godt. Der er sund fornuft i, at vi ikke giver op lige ved målstregen, siger han.

Martin Kyed fra SMVdanmark håber, at andre banker vil følge trop og oprette en overgangsordning til de pressede virksomheder.

Regeringen bærer et ansvar

Men ifølge Wickiy Carolina Majland er det ikke nok bare at tilbyde et banklån til de belastede virksomheder.

Man bør også ændre på kriterierne for at kunne optage et lån, da det bliver svært for virksomhederne at opfylde dem.

- Jeg håber, at bankerne ser bort fra de normale måder at udlåne penge på. Som erhvervskunde plejer man at skulle aflevere et årsregnskab, men de ser af coronagrunde helt forfærdelige ud, så dem når man ikke langt med, fortæller hun.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik