Bandekonflikt får hjemmeplejere til at gøre sig ekstra synlige

Veste, kitler og biler skal gøre det sikrere for Københavns hjemmeplejere at færdes på Nørrebro. Nogle gange opgiver de alligevel at nå ud på besøg.

På hjemmeplejens kontor i Københavns Nordvestkvarter har man været på lageret og finde kassen med sikkerhedsveste frem.

Sommerens bandekonflikt og mange skudepisoder på Nørrebro og i Nordvest har gjort det så utrygt for de hjemmeplejere, der kører på hjemmebesøg i kvartererne, at der skal gøres alt, hvad der er muligt, for at øge trygheden.

På vestene, der er beregnet til ’katastrofeberedskab, bandebegivenheder eller lignende’, står der ’Hjemmepleje’ på ryggen, så ingen kan være i tvivl.

Og vestene er kun et af de tiltag, som hjemmeplejen har iværksat for at passe på medarbejderne, der bevæger sig rundt i de udsatte kvarterer på alle tider af døgnet.

- Normalt kører vi alle de korte ture på cykel. Der siger jeg nu til mine medarbejdere, at de kan tage bilen, og at de kan være to i bilerne i stedet for en. Og så skal de være synlige med deres kitler, ID-kort og veste, så folk kan se, at vi er på arbejde, fortæller Helle Christiansen, der er centerchef i hjemmeplejecenter Nord. 

Er her for at hjælpe

Hun fortæller samtidigt, at kommunens SSP-medarbejdere har påtaget sig at forklare deres kontakter i miljøet, at det er vigtigt, at hjemmeplejerne kan få lov til at passe deres arbejde.

- De unge skal vide, at vi er på arbejde, og at vi er ude og hjælpe - også ude at hjælpe deres egne bedsteforældre, forklarer Helle Christensen.

Helle Christensen, centerchef i hjemmeplejen i København.
Helle Christensen, centerchef i hjemmeplejen i København.
Foto: TV 2

Hun fortæller, at det i løbet af weekenden er sket fire-fem gange, at hendes medarbejdere har valgt at ’trække sig’ af sikkerhedsgrunde og har opgivet at gennemføre et planlagt hjemmeplejebesøg.

- Det har vi stor forståelse for. Man går i det hele tiden, ser grupperingerne og mærker stemningen, også blandt beboerne. Alle er utrygge, og det smitter. Fordi skyderierne har været så massive, som de har, så ved man jo ikke, hvor det foregår, og hvornår det foregår. Og om man kan komme på tværs for en kugle, der ikke var beregnet for én selv.

- Så vi siger til vores medarbejdere: Brug jeres øjne og ører, observer og vurder og mærk efter nede i maven, om det er utrygt. Hvis det er, så træk jer fra området, siger Helle Christensen. 

Nogle besøg kan vente

Når det bliver nødvendigt at ’trække sig’, så vurderer medarbejdere og ledelse sammen, om det skal gennemføres på en anden måde, eller om det er forsvarligt at udsætte det.

- Hvis vi vurderer, at det er fagligt forsvarligt at udsætte det til for eksempel næste formiddag, så ringer vi ud og aftaler det. Borgerne har heldigvis haft stor forståelse for det, når det er sket, fortæller hun.

Københavns Politi har i forbindelse med bandekonflikten tirsdag ransaget ni banderelaterede adresser. Målet med ransagningerne var sikre beviser for de ledende bandemedlemmers roller ved de mange skyderier og overfald i København. 

Ingen fund af våben

Under tirsdagens omfattende aktion fandt politiet stik- og slagvåben, et mindre pengebeløb, kokain og hash, oplyser Københavns Politi tirsdag aften.

Politiet fandt desuden en række effekter, som vil indgå i den videre efterforskning af de ledende bandemedlemmers rolle og ansvar i de aktuelle konflikter, meddeler politiet. 

- De ledende bandemedlemmer ved godt, at vi ånder dem i nakken, og at vi har visiteret flere end 500 gange i deres nærområde, så vi fandt ikke skydevåben i dag. Men for den fortsatte efterforskning var det en givtig formiddag, oplyser politiinspektør Torben Svarrer, Københavns Politi. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik