Arkæologer har fundet indgangen til magtens centrum i Danmark

Fundet har stor betydning, når man skal forstå, hvordan området omkring Lejre og kongehallerne har fremstået, da de var i brug.

Arkæologer har gjort et nyt udbytterigt fund ved Lejre.

Under en udgravning har man fundet åbningen i det palisadeanlæg, som er et kraftigt stolpeanlæg, der omkransede Gl. Lejres imponerende kongehal under optakten til og i vikingetiden.

Placeringen af den cirka seks meter brede indgang understreger, at kongehallen som bygningsværk var en magtdemonstration.

Det er ikke første gang, man har fundet spor efter palisaden. Men dels manglede man at få styr på dele af palisadens struktur, dels var det hidtil ikke lykkedes at finde en indgang. Derfor gav arkæologerne det endnu et forsøg for nylig.

Det oplyser Roskilde Museum i en pressemeddelelse.

Ikke noget oprindeligt træ tilbage

Fundet af åbningen har stor betydning, når man skal forstå, hvordan området og kongehallerne har fremstået, da de var i brug.

- Men det er ikke så nemt at se, da der ikke er noget tilbage af det oprindelige træ, der har stået på stedet - det, vi kigger efter, er små nuanceforskelle i jordlagene. Så det er virkelig dejligt, at det lykkedes at finde indgangen, og at vi nu har styr på hele palisaden, inden vi er nødt til at dække hullerne til igen og lukke udgravningen, fortæller arkæolog Julie Nielsen, som er ROMUs daglige leder for udgravningen.

Sagnlandet Lejre opfører en kongehal fra 700-tallet.
Sagnlandet Lejre opfører en kongehal fra 700-tallet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Åbningen viste sig at være placeret i den østlige side af palisaden, ned mod den nuværende Gl. Lejre landsby, i en lavning i landskabet.

Indgangen til magtens centrum

Og netop den lavtliggende placering understreger, at der her er tale om indgangen til magtens centrum.

- Man kan betragte det som en slags scenografi, som var med til at iscenesætte kongemagten, forklarer projektforsker ved Nationalmuseet Tom Christensen, som har stået bag arkæologiske udgravninger i Lejre gennem tre årtier.

- Vi vidste i forvejen, at kongehallen var placeret ikke bare på en bakketop, men også hævet yderligere op på et kunstigt plateau. Nu ved vi også, at indgangen, der har været flankeret af særligt kraftige stolper, var placeret på det laveste punkt i området.

- På den måde har man opnået, at kongehallen har knejset højt over den, der trådte inden for den kraftige palisade. Placeringen af indgangen er endnu en understregning af den magtdemonstration, som hele Lejrekomplekset er et udtryk for, siger projektforskeren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik