Apoteker er løbet tør for behandling mod fnat, der lige nu plager mange danskere

Når creme eller shampoo mod fnat ikke virker, er tabletterne Stromectol næste skridt for at få bugt med den lille mide.

Mange danskere er lige nu ramt af fnat, men tabletbehandlingen Stromectol, der kan gøre en ende på den intense kløe, der opstår, når den lille fnat-mide graver gange i huden, er ikke til at få fat i.

Produktet bliver nemlig ikke solgt i Danmark, og derfor skal en praktiserende læge først have en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. Den skal derefter godkendes, sendes retur til lægen, udleveres til patienten – og først derefter kan den fnat-ramte patient gå på apoteket.

Men her får mange danskere lige nu den besked, at tabletterne er udsolgt – og at der vil gå 14 dage, før apoteket kan have tabletterne på hylerne igen.

Epidemi fra december er fortsat  

Der har de senere år været et stigende antal fnat-tilfælde i den danske befolkning - og i en sådan grad, at apoteker i december sidste år også løb tør for Stromectol på grund af epidemi. Tabletterne gives, når den normale behandling med Nix-creme og shampoo ikke har en effekt mod den mikroskopiske mide.

BEHANDLING AF FNAT

Overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, Carsten Sand, forklarer, at det er epidemien fra 2018, der fortsat er i gang:

- Der er fortsat fnat-epidemi med en fnat, der ikke responderer på Nix-creme, desværre. Der er således til stadighed mange, der henvises til behandling med Stromectol, siger Carsten Sand.

Familie må vente 14 dage på behandling

Annette Nielsen og hendes 13-årige datter er blandt dem, der er blevet henvist til behandling med Stromectol. Men da hun kontaktede apoteket, var beskeden nedslående.

- Fordi der er en så stor epidemi i Danmark lige nu, er tabletterne i restordre hos producenten, og der går 14 dage, før vi kan få behandlingen, siger Anette Jensen til TV 2.

Hun forklarer, at hendes datter på grund af smitterisiko allerede har været hjemme fra skole i 14 dage, og hvis hun skal vente yderligere 14 dage, har hun ikke været i skole i en måned.

- Samtidig er det et kæmpe tabu og meget pinligt for børn at være ramt af fnat – og det er ikke nemt at skjule, fordi man får sår af at klø sig til blods dagen lang, siger hun.

Tabletter på apotekerne i næste uge igen

Anette Jensen har til sig selv, sin søn og datter indtil videre brugt 1800 kroner på cremen og skal nu bruge yderligere 3000 kroner på tabletbehandlingen Stromectol – når den igen bliver tilgængelig på apoteket.

MSD Danmark, der producerer Stromectol, oplyser til TV 2, at virksomheden aldrig har solgt produktet i Danmark, og at det kun bliver solgt i Frankrig og Holland.

Foto af en fnatmidegang.\n\n
Foto af en fnatmidegang.\n\n
Foto: Sundhed.dk -Sundhedsstyrelsen

Tabletterne bliver derimod solgt i Danmark via grossisten Nomeco, som oplyser til TV 2, at behandlingen fra næste uge igen vil være på hylderne.

- Der er en importør, der er blevet forsinket, og derfor har det taget noget tid at få et tilsvarende produkt til Danmark fra udlandet. Men vi får 800 pakker på fredag, så mandag burde apotekerne være forsynet igen. Og i næste uge får vi yderligere 1000 pakker, oplyser administrerende direktør Henrik Kaastrup.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

ipiccy_image

playIdan løb non stop i 24 timer: "Det var hårdest klokken tre om natten"

Artikelfoto01

playHer begynder vildt 24 timers løb med vægtvest: "Jeg håber, det gør en forskel"

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 06.09.01

Nu er første spadestik taget til Danmarks kommende børnehospital - sådan kommer det til at se ud

def_thumb,50_percent

playDunja kunne ikke komme til lægen: Det værste er, at jeg skal dø ung

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere