Antallet af påkørte hjorte sætter kedelig rekord - det skal du gøre, hvis uheldet er ude

Tallet i oktober har ikke været så højt i fem år. Det er primært mellem klokken 6 og 9 og klokken 19 til 21, at hjortene bliver påkørt.

Efterårets mørke måneder er højsæson for påkørsel af dyr på de danske landeveje.

Derfor bør bilister være særlig opmærksomme, når de i denne tid kører på veje nær skov eller anden natur - specielt i morgen- og aftentimerne.

Nye tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at der alene i oktober i år har været 1311 påkørsler af hjorte på de danske veje.

Det oplyser Claus Nielsen Lyckhage, der er presseansvarlig for Dyrenes Beskyttelse til TV 2.

De mange påkørte hjorte i sidste måned markerer samtidig en kedelig rekord.

For tallet har ikke været så højt de seneste fem år, hvor Dyrenes Beskyttelse har ført statistik. Til sammenligning blev der registreret 823 påkørsler af hjorte i oktober 2015.

To påkørte hjorte i timen

En rapport fra rådgivningsvirksomheden COWI fra oktober i år viser, at der på landsplan bliver påkørt omkring to hjorte i timen døgnet rundt i højsæsonen oktober-november.

- Der er ingen andre dyr, der fylder lige så meget i påkørselsstatistikkerne som hjorte, siger biolog og projektleder fra Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, til TV 2.

Han regner med, at det samlede tal for antal påkørsler vil sætte en kedelig rekord i 2019.

Det skyldes, at der i år har været 10312 sammenstød med hjorte, hvilket kun er 133 påkørsler fra sidste års total - med mere end en måned tilbage af året.

- Så prognosen lige nu er, at vi sætter ny rekord, siger Michael Carlsen.

Farlig skumring og dæmring

Den kraftige stigning i antallet af uheld mellem dyr og trafikanter på denne tid af året skyldes, at dagene er blevet kortere og mørkere.

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter.

- Det gælder selvsagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, lyder rådet fra Michael Carlsen.

Opgørelser viser, at det primært er i tidsrummene mellem klokken 6 og 9 om morgenen og igen fra klokken 19 til 21 om aftenen, at hjortene bliver påkørt på de danske veje.

Har man ramt et vildt dyr på vejen, skal man ringe til dyrenes vagttelefon på 1812.

Bør undgå farlige undvigemanøvre

Ingen bilister ønsker at køre et dyr ned, men i nogle tilfælde kan det være mest hensigtsmæssigt at undlade at træde på bremsen, da man som bilist skal undgå at lave en undvigemanøvre, som kan være farlig for en selv og andre trafikanter.

Derfor lyder rådet, at man som trafikant bør være forudseende i forhold til, hvornår, der er øget risiko for at påkøre et dyr.

Men hvornår skal man som bilist undgå at ramme et dyr i trafikken?

Tommelfingerreglen er, at man kan forsøge at undgå påkørsel af dyr på størrelse med en hund og opefter, mens mindre dyr altså bør køres over, hvis der ikke er andre muligheder, siger Ole Vidstrup, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere