Ansatte undrer sig: Flugtfange under massiv politibevogtning indtil sidste uge

Tre personer er indtil videre anholdt for at hjælpe med befrielsen af 24-årig bandeleder, der fortsat er på flugt.

Så sent som i sidste uge var Hemin Dilshad Saleh under politiets bevogtning døgnet rundt.

Men da han tirsdag slap ud i friheden, flygtede han fra en retspsykiatrisk afdeling i Slagelse, hvor der kun var sundhedsfagligt personale til stede, og hvor han ikke var underlagt besøgskontrol.

Den 24-årige er ifølge TV 2s oplysninger en ledende skikkelse i den bande, der kalder sig NNV og har rødder på det ydre Nørrebro i København.

Flugten fandt sted kort før klokken 17, efter en besøgende havde smuglet pistoler ind på afdelingen i en kageæske.

Det undrer næstformanden i Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland, Ulla Birk Johansen, at det kunne gå så vidt.

- Jeg er stadigvæk forundret, overrasket og chokeret på vores medlemmers vegne, over at sådan en situation kan ske, siger hun.

Bevogtet i døgndrift

I ugen før flugten var Hemin Dilshad Saleh anbragt på psykiatrisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital i København. Her var han bevogtet døgnet rundt af to til tre politibetjente. Det fortæller flere ansatte i Region Hovedstaden til TV 2.

Den massive sikkerhed omkring Hemin Dilshad Saleh var helt udover det sædvanlige, fortæller en af de ansatte, TV 2 har talt med. TV 2 bringer ikke hans navn af hensyn til hans tavshedspligt.

Når der er patienter på Bispebjerg, som personalet er utrygge ved, sidder der almindeligvis to sundhedsfaglige ansatte som faste vagter, men normalt aldrig politibetjente, forklarer han.

Der er til dagligt større sikkerhed på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse end på Bispebjerg Hospital, og det kan derfor ikke sammenlignes en til en.

Alligevel er den ansatte i Region Hovedstaden forundret over de forhold, Hemin Dilshad Saleh sad fængslet under, efter han var blevet flyttet til Slagelse.

- Jeg synes, det er rigtig synd for de her ansatte, mine kollegaer i Slagelse, at de bare får kastet ham ud, og så må de selv klare det, når vi hos os har haft tre politibetjente døgnet rundt, siger den ansatte i Region Hovedstaden.

Redegørelse på vej

Efter de nye oplysninger vil næstformanden i Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland gerne vide, hvorfor man på under en uge gik fra, at politiet mandsopdækkede Hemin Dilshad Saleh, til at han sad på afdeling uden betjente og uden besøgskontrol.

Hun afventer nu en redegørelse, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har forlangt fra myndighederne.

- Vi ser selvfølgelig frem til at få en forståelse for, hvad der har ligget til grund for, at man har ændret den vurdering, siger Ulla Birk Johansen.

Københavns Byret afsagde 24. oktober kendelsen om, at Hemin Dilshad Saleh skulle ”anbringes i fængslingssurrogat på en psykiatrisk afdeling, når plads haves”.

Retten oplyser fredag, at den derudover ikke har taget stilling til sikkerhedsvurderingen.

Det er ifølge Ulla Birk Johansen politiet, der vurderer sikkerhedsrisiko og for eksempel tager stilling til besøgskontrol.

Københavns Politi, som har efterforsket sagen, vil ikke udtale sig, før den redegørelse, der er under udarbejdelse, ligger klar.

Forsat på fri fod

Hemin Dilshad Saleh blev varetægtsfængslet 11. oktober, sigtet for særlig rå, brutal og farlig vold i forbindelse med et overfald på en rivaliserende bandeleder begået sammen med 18 andre personer i en frisørsalon på Nørrebro.

Efter befrielsen fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse flygtede han sammen med sine medgerningsmænd i flere biler.

Politiet har siden anholdt tre mænd og sigtet dem for at have deltaget i befrielsen af en fange, for våbenbesiddelse og for at have truet personale med pistoler.

Hemin Dilshad Saleh er fortsat på fri fod.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

ballerup 112 brand testcenter

To mænd fængslet for brandattentat mod testcenter

retten i roskilde

Unge mænd dømt for bedrageri mod ældre borgere

Mand meldt savnet

43-årig mand meldt savnet - eftersøges af politiet

TM 125cc. Årg. 2014.

17-årig fængslet i sag om stort tyveri af crossmaskiner fra ungdomsskole

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere