Anmeldelserne om støj vælter ind i hele landet: - Som at bo foran Orange Scene

Et beboelsesområde er ikke et festivalområde, lyder det fra klagende borgere i København.

Privatfester i det fri under coronakrisen har ført til en væsentlig stigning i politianmeldelser af støjende musik.

Det viser en samlet opgørelse over anmeldelser af, hvad politiet kategoriserer som musik til ulempe, som TV 2 har modtaget.

- Vi har oplevet en voldsom stigning i anmeldelser de seneste måneder. Den er faktisk så voldsom, at det er over en fordobling (i forhold til sidste år, red.), siger vicepolitidirektør Sten Sørensen fra Fyns Politi til TV 2.

Billedet er identisk i samtlige andre politikredse i Danmark:

Antal anmeldelser om støjende musik fordelt på politikreds i juni måned

Opgørelsen er ikke endelig, da der kan forekomme efterregistreringer.
Opgørelsen er ikke endelig, da der kan forekomme efterregistreringer.
Foto: Polsas/QlikView

I København fortæller flere beboere, hvordan de har set sig nødsaget til at melde støjen til politiet.

- Der er enormt meget larm, råben og skrigen, og der bliver smidt rundt med løbehjul og flasker. Det er som at bo midt på Rådhuspladsen eller foran Orange Scene, siger Debbie Gyldenkrantz, der bor i en lejlighed nær den københavnske havnefront Islands Brygge.

Trusler mod klagende beboere

Nogle gange kan anmeldelsen endda blive mødt med trusler fra de unge festende mennesker, fortæller formanden for Østerbros Lokaludvalg, Allan Marouf.

- Et beboelsesområde er ikke et festivalområde, det skal man huske på. Jeg håber, at de unge mennesker tager beboernes klager til sig, men der er desværre også nogle rå grupper, som vælger at true beboerne, hvis de skulle finde på at klage. Det kan ikke være meningen, siger han.

De foreløbige tal fra juli viser også en samlet stigning på tværs af politikredsene. I hele juli sidste år var der i alt 1439 anmeldelser, mens der frem til 16. juli i år allerede er indløbet flere end 1700 anmeldelser om støjende musik.

Beboerne oplever, at politiet ikke har den fornødne tid eller ressourcerne til at tage henvendelserne seriøst. Derfor er flere også glade for, at Københavns Kommune har indsat såkaldte støjvagter i de værst ramte områder.

Støjvagterne går i dialog med de festglade unge mennesker for at dæmpe højlydte gemytter og anvise både skraldespande og toiletfaciliteter, hvis festdeltagerne selv lader til at have svært ved at finde dem.

- Folk ved, hvad de kan forvente

Fredag aften tog TV 2 en tur på Islands Brygge for at se, hvordan det stod til med støjen fra de mange fester langs kanalen.

Blandt nogle af festdeltagerne var der ikke meget forståelse for beboernes støjklager:

- Folk, der bor her, ved, hvad de kan forvente. Det her er ikke nyt, det har altid været her. Folk kommer altid her og spiller musik og larmer, sagde Victor Garzia, som arbejder som tjener i København.

I Dansk Folkeparti kræver fungerende retsordfører Liselott Blixt politisk handling. Hun foreslår, at der kan afsættes et beløb fra coronaberedskabet til at aktivere flere støjvagter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik