Amagermanden forgreb sig på Mandy: Sådan har hun det i dag

Syv år efter Amagermandens overgreb i kolonihaven Stjernelund, er Mandy Johnsen, gerningsmandens sidste offer, på vej videre.

Det har ikke været nemt for Mandy Johnsen at nå hertil.

Erkendelsen.

Erkendelsen af, at det godt må gøre ondt. Erkendelsen af, at et traume skal bearbejdes.

- Jeg plejede at sige, jeg havde det fint. At der ikke var noget galt, men i dag oplever jeg ofte at få angstanfald, siger Mandy Johnsen i et interview med TV 2.

Den nu 24-årige Mandy blev en tidlig septembermorgen i 2010 udsat for et af de værst tænkelige overgreb, da hun var på vej hjem fra en hyggelig aften med vennerne. 

DNA-spor fra Mandys overgreb fældede Amagermanden

Mens hun ubekymret og højlydt sang med på et livligt popnummer, greb Marchel Lychau Hansen, bedre kendt som Amagermanden, fat i den dengang blot 17-årige pige og trak hende ind i haveforeningen Stjernelund.

Mens Mandy bad for sit liv, voldtog Amagermanden hende.

Hvad hun dengang ikke vidste, var, at DNA-sporene fra overgrebet ville føre til fældningen af en mand, der i tre årtier havde begået overgreb mod uskyldige kvinder på Amager.

For da Mandy kom hjem, blev politiet hurtigt kontaktet, og det lykkedes schæferhunden Cooper at snuse sig frem til et afgørende bevis: Det kondom, som Marchel Lychau Hansen havde brugt under voldtægten.

- Folk har talt meget om det og lagt vægt på, at beviset var et gennembrud i sagen, men jeg har nu aldrig set det som, at jeg har været med til at løse noget. Man tænker ikke på det store billede, når man har været udsat for noget så forfærdeligt, fortæller Mandy til TV 2 i dag. 

Nogle svære og hektiske år

I 2012 blev Amagermanden stillet for en dommer og idømt livstid i fængsel.

For Mandys vedkommende var årene efter overgrebet og retssagen meget hektiske. Hun stillede op til interview efter interview, og - indrømmer hun i dag - havde måske ikke ordentlig tid til at mærke efter, hvordan hun virkelig gik rundt og havde det.

- Nærmest dagen efter voldtægten var jeg i gang og troede ikke, der var noget. Jeg har altid været en ret lukket person og har holdt mine følelser for mig selv, så det har i overgange været svært for min familie at forstå, hvad jeg har gået igennem, selvom de selvfølgelig altid har støttet mig, siger Mandy.

I dag har hun også en kæreste at støtte sig op ad.

- Det tog tid for mig at indse, at jeg havde nogle følelser, jeg var nødt til at bearbejde. Jeg har i et års tid haft en mentor, som har hjulpet mig med at sætte hændelsen i perspektiv og fået mig til at føle efter, forklarer hun.

Men Mandys egne ord har mentoren hjulpet hende til at 'få større selvindsigt'.

- Der har jo hele tiden været noget gemt under overfladen, jeg kunne bare ikke mærke det i begyndelsen.

- Jeg kan se fremtiden

Det har været en lang og sommetider ensom vej, men helingen er i gang, og nu ser Mandy fremad.

- Jeg kan se fremtiden. Det har jeg ikke kunnet før, siger Mandy.

Hun uddyber, at hun drømmer om at bliver socialpædagog.

- Jeg har altid gerne ville hjælpe udsatte unge. Jeg har oplevet og set meget i min ungdom, som jeg tror, jeg ville kunne bruge i arbejdet. Jeg er overbevist om, at de unge kan mærke, når socialpædagogen har fået sin viden gennem en bog, og det er altså vigtigt, at de kan mærke på personen, at de ved, hvad de taler om, siger hun.

Hun tager en kort tænkepause.

- Og der føler jeg godt, jeg kan bidrage.

Se hele interviewet fra 2014 med Mandy Johnsen samt hendes bistandsadvokat Helle Hald i klippet øverst. Læs mere om Amagermanden i artiklerne herunder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik