Akutlægebiler - nu med livreddende frysetørret blod

Fra i morgen, mandag d. 1. maj, har Hovedstadens Righospitalets akutlægebiler som de første i landet frysetørret blod med, når de rykker ud.

Fordelen ved det frysetørrede blod er, at det kan holde sig i op mod 15 måneder. Den flydende udgave kan kun holde sig i 24 timer, og derfor er der for første gang grundlag for, at akutlægebilen kan blive "forfremmet" til en mobil blodbank.

quote Jo før, du får sat det her i gang, jo større er chancen for, at patienten vil overleve. Ganske enkelt, siger Henrik Alstrøm, som selv har oplevet patienter forsvinde mellem hænderne på ham på grund af blodtab.

Henrik Alstrøm, Akutlæge

Det kan fremover betyde, at flere mennesker vil overleve eksempelvis bilulykker, fordi lægerne nu kan give patienter blod allerede på ulykkesstedet.

- Det er en kæmpe forbedring, som vi kan gøre for patienterne ude på gaden, siger Henrik Alstrøm, som er en af de læger, der kommer til at bruge det nye blod i kraft af sit arbejde som akutlæge.

Blodet gør patienterne mere stabile

Frysetørret blod er det seneste skud på stammen af avancerede blodprodukter, som Region Hovedstadens Blodbank på Rigshospitalet nu sender på gaden.
Frysetørret blod er det seneste skud på stammen af avancerede blodprodukter, som Region Hovedstadens Blodbank på Rigshospitalet nu sender på gaden.
Foto: Rigshospitalet

Tidligere kunne akutberedskabet kun give patienter saltvand på stedet.

Det har betydet, at en en tredjedel af de akutte patienter med blodtab ikke overlever. Alene i Region Hovedstaden svarer det til omkring 80 mennesker om året, og derfor er den nye frysetørrede version kærkommen.

- Jo før, du får sat det her i gang, jo større er chancen for, at patienten vil overleve. Ganske enkelt, siger Henrik Alstrøm, som selv har oplevet patienter forsvinde mellem hænderne på ham på grund af blodtab.

Ved at få tilført blod allerede i ambulancen, bliver patienter mere stabile, og dermed kan de bedre klare den videre behandling.

Ved at blive blandet med ganske almindeligt, steriliseret vand, kan det frysetørrede blod redde liv.
Ved at blive blandet med ganske almindeligt, steriliseret vand, kan det frysetørrede blod redde liv.
Foto: Rigshospitalet

Kun nogle proteiner til forskel

På Rigshospitalets Traumecenter er overlæge Jakob Stensballe heller ikke i tvivl om, at det nye blod i pulverform får en afgørende rolle.

quote Det er næsten ligeså godt. Det er klart, at frysetørringen gør lidt ved proteinerne, vi mister en lillebitte smule, men det er overraskende godt

Jakob Stensballe, Overlæge, Rigshospitalets Traumecenter

Det lyder næsten for godt til at være sandt, er det ligeså godt som rigtigt blod?

- Det er næsten ligeså godt. Det er klart, at frysetørringen gør lidt ved proteinerne, vi mister en lillebitte smule, men det er overraskende godt, siger han.

Det frysetørrede plasma forsyner ikke blot patienten med nyt blod. Det styrker også kroppens egen evne til at få blodet til at størkne og dermed bremses blødningen.

- Det er derfor, det især er plasma, der er vigtigt at få givet tidligt til den her gruppe af meget kritisk syge, livstruede patienter, siger Jakob Steensballe, som også er en af initiativtagerne bag den nye mobile blodbank.

Helikopterne gør det allerede

Det frysetørrede blod er udvundet fra frisktappet donorblod.

Når akutlægerne skal bruge det, kan de blande det op med sterilt vand, og dermed kan det bruges direkte på skadestedet.

Det betyder, at akutlægerne kan påbegynde transfusionsbehandlingen hos borgere med livstruende blødning i den helt tidlige og akutte fase før ankomst til hospitalet.

- Det kommer til at forbedre patienternes overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet, siger Jakob Stensballe.

quote Det kommer til at forbedre patienternes overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet.

Jakob Stensballe, Overlæge, Rigshospitalets Traumecenter

Region Hovedstadens seks akutlægebiler bliver de første i landet, der ruller ud med det nye blodprodukt.

Blodbanken på Rigshospitalet har tidligere været med til at indføre en mobil mini-blodbank i den akutte behandling i akutlægehelikopterne, som flyver i hele landet og primært dækker yderområdene, hvor der er lang transportvej til akuthospitalerne. Men det er altså første gang, at akutlægebilerne bliver udstyret med det banebrydende produkt.

Traumecentret på Rigshospitalet modtager omkring 1.000 patienter om året, heraf har cirka 25 procent brug for blodtransfusioner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik