Afdøde og pårørende får fingeren af utålmodige bilister

Bilister, der sik-sakker ind og ud mellem begravelsesoptog, plager pårørende og bedemænd, der også oplever direkte hadske tilkendegivelser.

Der er mangel på respekt for pårørende og bedemænd, når de kører i et begravelsesoptog på vejene. Stik imod, hvad færdselsloven foreskriver, kører bilister ind og ud mellem optogene, ligesom bedemænd og pårørende får tvivlsomme hilsener.

- Der blev dyttet, kigget idiotisk på os og givet ’fuckfinger’ til nogle af de pårørende.

LIGTOG, LIGFØLGE ELLER BEGRAVELSESOPTOG

Sådan beskriver indehaveren af Sydkystens begravelsesforretning, bedekvinde Mariette Jørgensen, en af de mange hændelser, hun har oplevet, når hun har kørt en afdød i rustvognen med et følge af pårørende efter sig.

- De pårørende var helt målløse. De var chokerede over, hvordan folk opførte sig på vejene. Midt i deres sorg syntes de, det var forkasteligt, at de skulle have den oplevelse med, siger hun.

 

'Fuckfinger' og djævletegn med afdød i bilen

Bilisternes manglende respekt for pårørende og den afdødes sidste køretur er desværre helt typisk, oplever hun.

- Det tager jo ikke lang tid lige at holde tilbage for os, men vi oplever problemer med bilisterne på halvdelen af turene, siger hun og peger på et andet grelt tilfælde, hvor også præsten var med i rustvognen. 

- Jeg har selv fået ’fuck-fingeren’. Eller også var det til præsten, der sidder ved siden af mig i bilen. Vi holder for rødt, og vi har en afdød i bilen med de pårørende i et følge bag os. Så går en fodgænger over vejen og giver ’fingeren’ og djævlens tegn, fortæller Mariette Jørgensen og uddyber:

- Jeg siger, at det var da forfærdeligt. Præsten siger bare: "Fred være med ham".

Disrespekt for ligfølger er et problem i hele landet

Hos Begravelse Danmark, der har forretninger i hele landet, oplever man ligeledes, at respekten for den sidste køretur er svundet voldsomt ind.

FÆRDSELSLOVENS § 7 STK. 6.

- Folk kører ind imellem bilerne i ligtoget, hvis der er et hul. Eller hvis ligtoget er på vej ud fra kirkegården eller krematoriet, så lader bilisterne ikke ligtoget komme ud, fordi de lige skal skynde sig, siger direktør for Begravelse Danmark Mogens Balling.

Han understreger, at den manglende respekt er noget, bedemændene oplever i alle landsdele.

- I nogle tilfælde er det chikane, i andre tilfælde er det ligegyldighed over for ligtoget, siger han og peger på, at det i andre tilfælde kan skyldes, at bilisterne ikke har opfattet, at der er tale om et ligtog. 

Bedemand: Jeg vil mødes med kørelærerne

Konsekvensen er typisk, at de pårørende har fået en overordentlig dårlig oplevelse.

- Der sidder nogle pårørende i bilerne, som bliver kede af det. Det er en dum oplevelse på en dag, hvor det skulle være unødvendigt, siger Mogens Balling.

Hos brancheforeningen Danske Bedemænd er direktør Ole Roed Jakobsen ærgerlig over, at der er så mange episoder på vejene.

- Der er ikke så meget at rafle om. Lovgivningen er klar på dette punkt i forhold til at udvise den fornødne respekt, siger Ole Roed Jakobsen, der nu vil tage kontakt til kørelærernes brancheforening.

- Jeg vil bede om et møde med Dansk Kørelærer-Union om, hvorvidt de underviser nok i den paragraf i færdselsloven. På den måde vil vi sikre, at dem, der kommer ud i trafikken nu, kender lovgivningen på området, siger han.

Kørelærerne: Det er ikke overraskende

Hos kørelærerne hilser man et møde med bedemændene velkommen.

- Han har helt ret. Det er fuldstændig uretfærdigt og uforståeligt, at bilisterne har så travlt, at de ikke har tid til at vise den sidste respekt, siger landsformand hos Dansk Kørelærer-Union René Arnt.

Desværre er han ikke overrasket over bilisternes opførsel.

- Det er en generel afspejling af trafikkulturen i Danmark, som i større og større omfang bliver mere egoistisk med manglende respekt for andre trafikanter, siger han og slår fast, at han gerne vil mødes med bedemændene.

- Jeg tager gerne et møde med formanden for bedemændene for at se, om der er noget, vi i fællesskab kan gøre for at øge fokus på den her uacceptable adfærd. Bedemændene kan eventuelt lave en film på Youtube, som vi kan kanalisere ud i branchen, og som så kan anvendes i teorilokalerne, siger René Arnt. 

Politi: Trafikanter skal i den grad vise hensyn

Hos politiet understreger man, at bilisterne skal give fri passage for et ligtog.

- Trafikanter skal give fri passage for et ligtog, og det er godt, at der kommer fokus på det. Trafikanterne skal i den grad vise hensyn, siger vicepolitidirektør og leder af færdselspolitiet ved Østjyllands Politi Jeppe James Olsen, der glæder sig over bedemændenes og kørelærernes intentioner om at samarbejde.

- Kørelærerne er jo dem, der skal lære bilisterne om færdselsregler og trafikkultur. Det giver mening, at de tager en snak, for hvis bilisterne lærer reglerne omkring ligtog fra starten, så er det forhåbentlig noget, der sætter sig fast resten af livet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

Greve

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere