96-årig døde efter fald fra trappemaskine - Nu får Flextrafik kritik

I løbet af de seneste to år har der været i alt 259 personskader med kørselsordningen Flextrafik. Ifølge Movia er det en svær opgave at transportere ældre.

Flere borgere står nu frem med kritik af kørselstjenesten Flextrafik, efter der i adskillige tilfælde er sket alvorlige ulykker i forbindelse med selskabets håndtering af borgere.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået via de fem regionale trafikselskaber, der driver Flextrafik.

Flextrafik er et tilbud til de danskere, som ikke selv kan komme rundt, hvilket typisk vil sige syge, handicappede og ældre.

Fik trappemaskine over sig

I marts i år mistede 96-årige Erik Jørgen Marius Tronier fra Hillerød i Nordsjælland på tragisk vis livet.

Han skulle besøge sin kæreste i Virum og havde derfor bestilt en vogn med en trappemaskine, som gør det muligt for gangbesværede borgere at komme op og ned i en ejendom.

quote Min far fejlede ikke en pind før uheldet

Henrik Tronier, søn til afdøde Erik Jørgen Marius Tronier

Den 96-årige mand faldt imidlertid under transporten ud af trappeliften. Han faldt hele vejen til næste trappeafsats og fik efterfølgende selve maskinen ned over sig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Erik Jørgen Marius Tronier blev 96 år og døde som følge af et fald med en trappemaskine.
Erik Jørgen Marius Tronier blev 96 år og døde som følge af et fald med en trappemaskine.
Foto: Henrik Tronier, TV 2

Det fortæller sønnen til den afdøde om episoden, som han dog ikke selv overværede, til TV 2.

- Min far fejlede ikke en pind før uheldet, men var nødt til at bruge handicapkørsel, fordi han ikke selv kunne gå op til anden sal, siger Henrik Tronier.

Han mener, at de chauffører, som skal transportere de syge, ældre og handicappede, enten ikke er uddannet eller har tilstrækkelig instruktion til at håndtere passagererne.

- Man sikrer ikke, at de personer, som skal transporteres, får den rigtige service, siger Henrik Tronier.

259 personskader de seneste år

TV 2 kan samtidig dokumentere, at flere hundrede danskere har fået større eller mindre skader på ture med Flextrafik.

En aktindsigt i de regionale trafikselskabers egne opgørelser over uheld viser, at der i alt er sket 259 personskader blandt brugerne af Flextrafik i 2017 og 2018. De fem trafikselskaber transporterer hvert år flere millioner Flextrafikpassagerer.

Opgørelsen tæller også mindre personskader som skrabede knæ og lignende.

quote Der var så meget blod, at jeg var ved at blive kvalt

Ella Dønkjær, pensionist

Uheldene er fortsat i 2019, hvor der i løbet af de første tre måneder er rapporteret om 31 skader på passagerer på landsplan.

Faldt og slog hovedet mod væggen

Den tragiske ulykke fra marts i år skete, selvom der sidste år var en lignende ulykke, der dog ikke havde en dødelig udgang.

Da var det den gangbesværede 91-årige Ella Dønkjær fra Hvidovre, der i februar 2018 skulle til en fødselsdag hos en veninde, som boede på første sal, og bestilte en vogn med trappemaskine via Movias Flextrafik.

Da trappemaskinen kom ud over det første trappetrin, gik den fra hinanden, og Ella Dønkjær faldt ned ad trappen og landede med hovedet ind i væggen med trappemaskinen ovenpå sig.

- Det, der reddede mig, var, at jeg røg skråt over i væggen af opgangen, og dermed undgik jeg at brække halsen, siger Ella Dønkjær til TV 2 om episoden og uddyber:

- Der var så meget blod, at jeg var ved at blive kvalt. Det rendte ud med blod fra hovedet, øjnene og om munden.

Trafikselskabet årligt står for i alt 24.000 kørsler med trappemaskiner.

Hun blev efterfølgende kørt på hospitalet med en dyb flænge i panden og brud på kindben og kæbe.

Movia: En svær opgave

Jens Peter Langberg, der er chef for Flextrafik for Movia, oplyser, at trafikselskabet årligt står for i alt 24.000 kørsler med trappemaskiner, og at der sker uheld i cirka fire sager med trappemaskiner hvert år.

Han kalder uheldene for "meget kedelige" og siger samtidig, at det er en "svær opgave", når ældre skal transporteres op og ned ad trapper.

- Vi er selvfølgelig meget kede af, at det en gang imellem går galt med vores trappemaskiner, og det får så alvorlige følger, siger Jens Peter Langberg.

Han slår samtidig fast, at trafikselskabet stiller store krav til de folk, der skal køre trappemaskinerne.

- Det er folk, som skal have en uddannelse i forvejen, og vores vognmænd skal sikre, at de har et kursus i at betjene maskinerne, siger Jens Peter Langberg til TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik