91-årige Esther havde 16 forskellige plejere på to døgn

Det skaber utryghed blandt ældre, at hjemmehjælperen ofte er en ny person for hvert besøg. Problemet er udbredt i mange kommuner, lyder kritikken.

Er det Ninna eller Christina? Eller er det den anden Christina?

91-årige Esther Teglhus har haft svært ved at kende sine hjemmehjælpere fra hinanden siden hun blev udskrevet fra hospitalet for en uge siden.

I alt havde hun i de første to og et halve døgn tilbage i hjemmet i Hillerød 16 forskellige kommunale plejeansatte på besøg, og det betyder ifølge Esther Teglhus og hendes familie svingende kvalitet og utryghed.

- Jeg føler mig utryg. Jeg er så usikker på, hvem det der her. Jeg er utryg ved, at der er så mange forskellige, siger Esther Teglhus, der er næsten blind og derfor er nødt til at spørge, hvem det er, som kommer ind i hendes hjem.

Esther Teglhus lider desuden af diabetes og har et dårligt hjerte, og hun har derfor brug for hjælp seks gange om dagen. 

91-årige Esther Teglhus føler sig utryg ved, at der kommer så mange forskellige kommunale plejere i hendes hjem.
91-årige Esther Teglhus føler sig utryg ved, at der kommer så mange forskellige kommunale plejere i hendes hjem.
Foto: TV 2

 

Har haft 59 forskellige siden nytår

Esther Teglhus’ situation er ikke enestående.

Ifølge Ældre Sagen findes problemet i de fleste af landets kommuner, eksempelvis i Københavns Kommune, hvor plejekrævende borgere kan forvente 17 forskellige plejeansatte i løbet af en måned.

Det går ud over de ældres værdighed, mener konsulent i Ældre Sagen, Tina Høgh Borgen:

- Man skal hele tiden forklare forfra, hvem man er, hvad man har brug for, og det har konsekvenser for oplevelsen af, om man bliver mødt, set og hørt som den, man er, siger hun og fremhæver en 89-årig mand fra Virum som et andet eksempel. 

Han har haft 59 forskellige hjemmeplejere siden nytår.

Datter: Mor havde ikke klaret det uden mig

Esther Teglhus forsøger ikke længere at lære alle navnene at kende på hjemmehjælperne, og en gang imellem kan hun slet ikke overskue at være i sit eget hjem.

- Det får mig til at føle, at jeg bor i en vandrehal. En banegård. Det er ikke rart at have så mange fremmede mennesker i sit hjem uden at kunne se, hvem er det.

- Jeg har mange gange tænkt: ’Det gør ikke noget, når du lægger dig til at sove, at du ikke vågner i morgen tidlig', fortæller Esther Teglhus.

Datter Karen Teglhus og mor Esther i hjemmet i Hillerød. Uden hjælp fra datteren, havde hjemmeplejen ikke fungeret, mener Esther Teglhus.
Datter Karen Teglhus og mor Esther i hjemmet i Hillerød. Uden hjælp fra datteren, havde hjemmeplejen ikke fungeret, mener Esther Teglhus.
Foto: TV 2

Også hendes datter, Karen Teglhus, er utilfreds med situationen og påpeger, at det ikke havde fungeret, hvis hun ikke havde været der under flere af besøgende.

- Hun får så mange forskelligtrettede informationer, og det kan hun slet ikke holde styr på. Hun ville slet ikke have forstået, hvad der var sket, hvis ikke jeg havde været her, siger Karen Teglhus.

Ønsker at komme på plejehjem for blinde

Hos Hillerød Kommune erkender sundhedsdirektør Vibeke Abel, at 16 forskellige plejere på to og et halvt døgn hos Esther Teglhus lyder af meget.

En del af forklaringen skal findes i, at Esther Teglhus har brug for flere forskellige typer pleje i løbet af dagen:

- Det, at vi faktisk stiller med flere forskellige fagligheder i løbet af et døgn, skaber tryghed, mener Vibeke Abel, der alligevel udtrykker forståelse for de berørte borgere. 

- Jeg er da ked af, at der er en borger, som føler sig utryg, for det skulle jo gerne give tryghed.

Hun kan dog ikke love, at tallet fremover bliver lavere:

- Vi gør, hvad vi kan for at få de samme hjælpere ud, men det er et spørgsmål om planlægning - nogle går i dagvagter og andre i weekendvagter.

Efter mødet med hjemmeplejen i Hillerød er Esther Teglhus’ største ønske at komme på et særligt plejehjem for blinde og svagtseende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik