4000 kroner for et værelse: Priserne vil stige endnu mere, mener ekspert

Lejepriserne i Danmark er på himmelflugt. Det går ud over boligmarkedets marginalgrupper, siger ekspert.

De månedlige priser for at leje en lejebolig i Danmark bliver ved med at stige. 

Det viser nye tal fra Boligportal, som er en portal på nettet for lejeboliger.

quote Mange andre værelser koster det hvide ud af øjnene. Jeg fandt et værelse på syv kvadratmeter til 5000 om måneden

Mie Kølbæk Olesen

Et-, to- og treværelseslejligheder i København er eksempelvis i gennemsnit steget med 42 procent over de seneste fem år.

Samtidig er også lejepriserne på værelser i lejligheder i de store byer steget markant. 

Rift om boligerne

En af de boligsøgende, der har mærket prisstigningerne på egen krop, er den studerende Mie Kølbæk Olesen. 

Hun har ledt efter et sted at bo i tre år. Og ikke mindst efter et sted, der var til at betale. 

- I starten tænkte jeg, at jeg kunne få noget for mig selv, men jeg fandt ud af, at jeg måtte ned i at leje et værelse. Der er kæmpe rift om værelserne, og de er stjernedyre mange af dem, siger Mie Kølbæk Olesen til TV 2.

Hun har nu fundet et værelse på Amager, hvor hun lejer sig ind hos en anden ung pige og betaler 4000 kroner for 12 kvadratmeter. 

- Mange andre værelser koster det hvide ud af øjnene. Jeg fandt et værelse på syv kvadratmeter til 5000 om måneden. 

- Det er svært at finde et værelse til billig penge. Som regel kræver udlejer også tre måneders forudbetalt leje og et depositum. Det betyder, at man skal betale 50 til 60.000 kroner i forvejen. Det er en formue, siger Mie Kølbæk Olesen. 

Priserne vil fortsat stige

Udbudsprisen for en toværelseslejlighed i København ligger nu i gennemsnit på 11.030 kroner om måneden.

- Det her gør det sværere for folk med lavindkomster og mellemindkomster at finde en lejlighed i byen. At priserne stiger på den måde rammer især marginalgrupperne på boligmarkedet, siger Jesper Larsen, cheføkonom hos Lejernes Landsorganisation (LLO), til TV 2. 

- Altså folk der bare skal flytte hjemmefra, eller folk der er blevet skilt. Når de så skal ud på det her marked, der oplever de, at huslejepriserne er steget meget voldsomt, siger han.

quote Det her gør det sværere for folk med lavindkomster og mellemindkomster at finde en lejlighed i byen

Jesper Larsen, cheføkonom hos Lejernes Landsorganisation (LLO)

Ikke meget tyder på, at lejeprisernes himmelflugt vil stoppe lige foreløbig. 

- Huslejepriserne på lejeboliger i de store byer er steget gennem de sidste seks år. Det vil de sikkert blive ved med et godt stykke tid ud i fremtiden, da efterspørgslen generelt også er stigende og har været stigende de sidste mange år, siger Boligportals direktør og lejeboligekspert, Anders Hyldborg, til TV 2.

Han mener, at prisstigningerne skyldes de mange nybyggede lejligheder i landets største byer.

- Et enormt antal nybyggede lejeboliger driver disse prisstigninger fremad som et brusende damplokomotiv, og det vil blive ved med at køre stærkt, så længe efterspørgslen er, som den er, siger Anders Hyldborg.

Udlejes til overpriser

Ifølge lejeloven er der et loft for, hvor meget en udlejer må tage for et lejemål. Hvis ejendommen er bygget før 1992 er loftet væsentligt lavere, end ejendomme opført efter 1991.

Der bliver udlejet omkring 555.000 boliger privat i Danmark. Ud af dem anslår Lejernes Landsorganisation, at de fleste udlejes til overpriser.

quote Jeg kan dårligt erindre at have set en lejekontrakt for en udlejet ejer- eller andelslejlighed, hvor lejen ikke var for høj

Jesper Larsen, Lejernes Landsorganisation (LLO)

- Jeg kan dårligt erindre at have set en lejekontrakt for en udlejet ejer- eller andelslejlighed, hvor lejen ikke var for høj, siger Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation til TV 2.

Morten Skak, der er lektor i økonomi på SDU, mener, at flere elementer er årsag til de prisstigninger, vi ser i disse år. 

- Den kraftige efterspørgsel gør jo, at priserne stiger. Grundværdierne er også steget kraftigt, og så skal man betale mere i ejendomsskat, og det slår igennem i huslejen, siger Morten Skak. 

Han mener, at det er bekymrende, at priserne stiger så meget.

- Men på den anden side, hvis folk vil ind og bo i centrum af København, så giver det en efterspørgsel, som gør det dyrt at bo der. Og så må man formode, at de kan betale de her højere huslejer.

- Problemet kan være segregering, altså at København bliver for rige personer. I det omfang man politisk synes, det er et problem, så må man jo bygge almenboliger, hvoraf der allerede er en del. 20 procent af boligerne i København er faktisk almenboliger, siger Morten Skak. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik