3F anmelder metroselskab: Vidner fortæller om mafia og kokain

3F har meldt Københavns Metroselskabs italienske entreprenører til politiet. De frygter, at den italienske mafia er ankommet.

En række medarbejdere på metrobyggepladser i København går rundt og er mere end almindeligt nervøse.

Flere har således henvendt sig til 3F’s Byggegruppe, og fortalt, at de har set medlemmer fra den italienske mafiaklan ’Ndrangheta på deres arbejdsplads. Den største mafiaklan i Italien.

Det fortæller Palle Bisgaard, som er næstformand i Byggegruppen i 3F.

- Vi hører fra flere medarbejdere, at der er nogle fra den italienske mafia, der har arbejdet og fortsat arbejder på byggepladserne. Selv om vi ikke har konkrete beviser, så har vi nu fået så mange henvendelser og af en sådan karakter, at vi ikke kan sidde dem overhørig mere, siger han.

quote Det er første gang i min tid i politiet, at jeg hører om den italienske mafia i Danmark, så vi er i fuld gang.

Torben Svarrer, Københavns Politi

Derfor indsendte næstformanden torsdag i sidste uge en anmeldelse til Københavns Politi:

- Flere virksomheder på metrobyggeriet i København er en central del af en større international narkoring – styret fra Calabrien i Syditalien, står der ifølge Weekendavisen i anmeldelsen.

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget anmeldelsen, og at de ser på den med stor alvor:

- Vi har reageret på den med det samme. Det er første gang i min tid i politiet, at jeg hører om den italienske mafia i Danmark, så vi er i fuld gang, siger Torben Svarrer, efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Metromafia leverer kokain til danske pizzeriaer

TV2 har ikke haft mulighed for at se anmeldelsen, men ifølge 3F går anklagerne på både hvidvask og narkosmugling.

Vidner fortæller således 3F, at de flere søndage har set en lastbil trille ind på metrobyggepladsen ved Øster Søgade på Østerbro og i Vasbygade i Sydhavnen.

I en kasse på ladet, som normalt indeholder reservedele, har vidnerne observeret poser med hvidt pulver, og hver gang er de blevet hentet dagen derpå.

quote Hvis det her først slår rod i Danmark – og danske byggepladser bliver brugt til narkohandel og hvidvaskning af penge - hvad er det så ikke for et arbejdsmarked, vi kan se frem til.

Palle Bisgaard, 3F

Ifølge 3F forklarer kilderne, at poserne, som formentlig indeholder kokain, er blevet videredistribueret til to pizzeriaer i København.

På det ene pizzeria kan kunder købe kokainen ved at bede om ”scraped bread”, og i den anden ved at lægge en femhundredekroneseddel og bede om en cola.

Og det er typisk sådan, at ’Ndrangheta’en arbejder, skriver 3F i anmeldelsen. Det starter med, at de køber kokainen i Sydamerika:

- Herefter distribueres den via lastbiler til resten af Europa. Primært i lande, hvor italienske virksomheder har byggeaktiviteter. Leveringerne er ofte forklædt som reservedele til maskiner. Vi har fået underretninger om, at der har været sådanne leverancer til byggepladsen på Øster Søgade, står der ifølge Weekendavisen i anmeldelsen.

Københavns Politi er i fuld gang med at ransage flere af de camps, som de italienske metroabejdere bor i. 
Københavns Politi er i fuld gang med at ransage flere af de camps, som de italienske metroabejdere bor i. 
Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Og rygterne bekymrer 3F, som ikke har den store erfaring med mafiametoder:

- Vi håber, at politiet vil tage det her rigtig, rigtig alvorligt, for hvis det her først slår rod i Danmark – og danske byggepladser bliver brugt til narkohandel og hvidvaskning af penge - hvad er det så ikke for et arbejdsmarked, vi kan se frem til, siger Palle Bisgaard, og tilføjer, at de har gjort sig mange overvejelser, før de kom med den alvorlige anklage.

Husarrest, afpresning og svindel

Ifølge 3F har rygterne om mafiaens indtog kørt i ”meget, meget lang tid”, men i forsommeren blev rygterne mere konkrete.

Og det er ikke kun københavnske byggepladser, som 3F er bekymret for. Aarhus Politi fik torsdag i sidste uge ligeledes en anmeldelse fra 3F, oplyser de til TV2.

Den drejede sig om forholdene på de byggepladser, der for øjeblikket beskæftiger sig med Aarhus Letbane.

Copenhagen Metro Team har allerede taget konsekvensen af rygterne. De har straks anmeldt det til politiet, siger Sigurd Nissen-Petersen, der er personalechef for hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team.

I går dukkede Københavns Politi op i metroarbejdernes camp i Vasbygade, hvor de ransagede fire vogne. Men der blev kun fundet det, politiet kalder ”hashsmulder”. Politiet har ligeledes undersøgt påstanden om pizzeriaerne, men indtil videre har de ikke fundet noget mistænkeligt, oplyser Torben Svarrer.

TV2 har forsøgt at få fat på det italienske jernbanefirma Ansaldo STS, som står for at lægge skinner og supplere tog til Cityringen, men det har i skrivende stund ikke været muligt at få fat på dem.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

joh-f73df42b-2340-4e89-80b8-0d6b8be660b7

Politi efterforsker mulig bilbombe som rockerbande-relateret

joh-4e336273-f567-4469-b92f-5683cbd5a98b

Politi håber på vidners hjælp i bilbombesag: "Man skal ikke holde sig tilbage"

Artikel foto

playVideo: Se, hvordan årets politihund arbejder

rullemarie

Beboere evakueres - politiet frygter sprængstof

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere