17-årige Gavin besøgte Tivoli for at lave sine lektier i rutsjebanen

Rutsjebaner er den 17-årige Gavin Kapuscinskis store passion. I dag var han i Tivoli, hvor han både passede skolen og styrede rutsjebanen.

17-årige Gavin Kapuscinski er rejst hele vejen fra Storbritannien til Tivoli i København for at lave sine lektier.

Gavin er nemlig en stor fan af rutsjebaner.

quote  Folk her er meget lidenskabeligt optaget af deres rutsjebane, og hvordan den køres.

Gavin Kapuscinski

Til sin store, selvvalgte, skriftlige opgave i skolen har han valgt at kombinere skolearbejde med fornøjelse: Han vil lære at køre en fin gammel trærutsjebane og efterfølgende aflevere sin skoleopgave med titlen ”Kan gammeldags rutsjebaneture stadig være underholdende i det 21. århundrede?”.

Til oplæring i Tivoli

I dag kom han til København for at møde vognfører Jakob Jørgensen i Tivoli. Jakob Jørgensen har netop det job, som Gavin Kapuscinski drømmer om: At sidde på en smuk gammeldags trærutsjebane og køre glade, hvinende gæster op og ned af banens bakker.

Mødet med Københavns Tivoli, den 102 år gamle rutsjebane og vognfører Jakob Jørgensen har levet op til Gavins vildeste forventninger. Ikke mindst fornøjelsen ved selv at få lov at styre maskineriet har været hele turen værd. Også selv om Gavin selv har måttet betale turen med sine egne sparepenge.

quote  Rutsjebaner er bare sjove.

Gavin Kapuscinski

- Folk her er meget lidenskabeligt optaget af deres rutsjebane, og hvordan den køres. Det kan man ikke fornemme bare fra en video eller ved at læse om det. Det har været hele turen værd. Det jeg har lært om historien og hvorfor den stadig er i brug, er bare fantastisk, siger han.

Begyndte som tre-fire årig

Han fortæller, at han har haft sin passion for forlystelsesparker og rutsjebaner lige siden han var ganske lille:

- Det er svært at forklare. Det er historien om min lokale forlystelsespark Dreamland hjemme i Storbritannien, der har eksisteret siden 1800-tallet og fik sin første rutsjebane i 1901. Dreamland blev lukket i 2003, og rutsjebanen brændte ned i 2008, og siden har der været et stort lokalt engagement for en genåbning og for at genskabe den tidligere storhed. Jeg blev involveret i det arbejde meget tidligt. Jeg tror, jeg var tre eller fire år.

- Siden da har det bare været fornøjeligt. Det er ikke noget, mange mennesker interesserer sig for, men det er så interessant og sjovt. Rutsjebaner er bare sjove, siger Gavin, der allerede har besøgt mere end 100 forlystelsesparker verden over.

Da han skulle vælge emnet til sin skriftlige opgave ringede han til Tivoli i København, der har en af verdens ældste rutsjebaner. Her sagde man straks ja til at modtage Gavin og lære ham nogle af fagets hemmeligheder.

Vil være vognfører

Det er nemlig Gavins stor drøm at blive vognfører – ikke i Tivoli i København, men i hjemme i den lokale forlystelsespark Dreamland, der nu er genåbnet for offentligheden. Og vognfører Jakob Jørgensen i Københavns Tivoli er den helt rigtige læremester at gå til:

- Jeg kan se mig selv i Gavin som jeg er nu. Jeg kan fuldstændig følge ham. Jeg har samme passion som Gavin har, siger Jakob Jørgensen.

RUTSJEBANEN I TIVOLI

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

Rødt-flag-Amager-Strand_ny

playEr du vinterbader? Hold øje med røde flag og lamper ved strande

Dialektkort

Efterlysning: Hjælp TV 2 Lorry med at redde dialekterne

coronavirus covid grafik ny mutation

Se, hvor du står i vaccinekøen

Daniels Driveby - Wissam marengs

playBagedyst-dronning Wissam: Ishøj har det hele

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere