Uddøde snegle opkaldes efter steder på Stevns

Syv forskellige sneglearter, der levede samtidig med dinosaurernes død, er blevet fundet på Stevns. De opkaldes nu efter deres findesteder.

Thomas Hansen foran fiskeleret på Stevns Klint. Hans undersøgelse af prøverne tog otte år. Foto: Østsjællands Museum

I samarbejde med TV2 ØST

Det er flere millioner år siden, at de levede i havet, hvor Stevns Klint nu ligger. Men nu er syv hidtil ukendte sneglearter fra Stevns blevet opdaget og videnskabeligt dokumenteret.

Det oplyser Østsjællands Museum i en pressemeddelelse.

Læs også Her kan borgere nu udleje deres helårsbolig 100 dage om året

Sneglene levede på bunden af havet i det område, hvor klinten nu hæver sig – og de er blevet fundet i forbindelse med analyser af lagene lige under og især lige over det fiskeler, der blev dannet, da dinosaurerne døde for 65 millioner år siden.

Det er palæontolog Thomas Hansen, der til dagligt arbejder i Tromsø, som står bag opdagelsen. Gennem Østsjællands Museum indsamlede og kortlagde han i 2010-2011 resterne af dyreliv i Stevns Klint. Projektet var som en del af forberedelserne til at få Stevns Klint optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Artiklen fortsætter under kortet.

Kortet viser, hvor Rødvig-sneglen er fundet. Foto: Østsjællands Museum

Arbejde varede otte år

Arbejdet med at kortlægge fundene har taget otte år, og de nye sneglearter er blevet opkaldt efter de steder på klinten, hvor de er fundet. Eksempelvis er sneglen Ceratia rodvigensis fundet og opkaldt efter Rødvig og Ageria skeldervigensis og Epetrium skeldervigensis, er begge fundet i Skeldervig.

Læs også Klinter, kalkbrud og kuttere: Seks anbefalinger til naturskønne Stevns

- At man stadig kan gå ud og finde så mange nye ubeskrevne arter, understreger endnu engang hvor vigtig en geologisk lokalitet Stevns Klint er, siger museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe, som er en del af Østsjællands Museum.

- De fleste af sneglene befinder sig lige nu på Statens Naturhistoriske Museum, men vi håber de snart kan blive udstillet på Geomuseum Faxe, siger Jesper Milàn.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik