Region og ledende medarbejdere sigtet af politiet efter kræftskandale

Politiet har ransaget en række kontorer flere steder på Sjælland og afviser ikke, at der vil komme flere sigtelser i sagen.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven.

Det sker i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på sygehuset med mistanke om brystkræft, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Administrerende direktør i Region Sjælland Per Bennetsen bekræfter sigtelsen.

- Vi ønsker at samarbejde og bidrage så meget som muligt til politiets undersøgelser. Da regionen er sigtet, har vi ikke yderligere kommentarer, mens politiets undersøgelser pågår, oplyser han i en pressemeddelelse.

Ransagning efter anmeldelse i marts

Politiets efterforskning sker på baggrund af en anmeldelse den 14. marts 2019 fra Styrelsen for Patientsikkerhed om muligt mangelfulde undersøgelser for brystkræft på Ringsted Sygehus. 

Politiet har i forbindelse med sagen ransaget en række kontorer rundt om på Sjælland.

I forbindelse med dagens aktion har politiet indhentet en del materiale, der nu skal gennemgås nærmere med bistand fra lægefaglige eksperter med henblik på at vurdere sagens beviser og et eventuelt behov for yderligere efterforskning.

Politiet kan ikke afvise, at der vil komme yderligere sigtelser i sagen men har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Her er der blevet fundet materiale, der nu skal gennemgås nærmere med bistand fra lægefaglige eksperter. Det kan derfor ikke afvises, at der vil komme flere sigtelser i sagen.

I strid med retningslinjerne

Sigtelserne udspringer af en sag fra december sidste år. Her oplyste Region Sjælland, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.

SKvinderne havde efter henvisning fra egen læge nemlig alene fået foretaget mammografi på Ringsted Sygehus. Det skete, på trods af at de nationale retningslinjer dikterer, at en læge også skal mærke efter, om der er knuder i brystet og foretage en ultralydsundersøgelse.

Cirka 2600 kvinder var derfor blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

Jyllands-Posten skulle senere fortælle, at det var for at spare lægetimer og undersøgelsestid, at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give de 735 kvinder den grundige undersøgelse, de havde krav på. Det viste dokumenter, som avisen havde fået delvist aktindsigt i.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fortæller, at der vil blive rettet op på problemerne.
Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fortæller, at der vil blive rettet op på problemerne.
Foto: Lene K. Ishøy

Regionsrådet retter op

Region Sjælland har som led i sagen med de mangelfulde brystundersøgelser allerede taget flere skridt for at rette op, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland

- Jeg ønsker ikke at kommentere på politiets undersøgelse. Det, jeg kan sige, er, at vi fra politisk side har taget hånd om sagen, der foregik frem til 2017. Det har vi gjort ved at vedtage en syvpunktsplan, som sikrer, at der bliver taget hånd om de berørte kvinder, og at kvaliteten i dag er, som den skal være, siger han.

Der er ikke rejst direkte sigtelser mod medlemmer af regionsrådet eller regionens direktion.

Direktør fyret

Det var en overlæge på Ringsted Sygehus, som slog alarm og kontaktede myndighederne i sagen.

Men selv efter at fejlen var opdaget, haltede håndteringen af situationen på Ringsted Sygehus. Styrelsen for Patientsikkerhed har kritiseret sygehuset for at nøle med genindkaldelserne.

I februar fik politikerne i Region Sjælland nok, og sygehusdirektør Vagn Bach blev afskediget på grund af håndteringen af sagen.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere