Næsten alle får opfyldt deres 1. prioritet til ungdomsuddannelse

Efter sommerferien begynder flere tusind på STX og HF i Region Sjælland, og de fleste har fået plads på det gymnasium, de har haft højest på ønskelisten.

Hele 98,6 procent af ansøgerne til STX og HF har nemlig fået deres 1. prioritet opfyldt, viser beregninger foretaget af Region Sjælland. Foto: Arkivfoto

I samarbejde med TV2 ØST

Der er godt nyt til de 5.877 unge, der efter sommerferien begynder på STX og HF i Region Sjælland.

Hele 98,6 procent af ansøgerne til STX og HF har nemlig fået deres 1. prioritet opfyldt, viser beregninger foretaget af Region Sjælland. Sidste år var det 96,6 procent af ansøgerne, der kunne starte på ønske-gymnasiet.

- Jeg er glad for, at I er så mange i år, der har fået jeres 1. prioritet opfyldt. Det er en god start på et nyt kapitel i jeres liv, hvor I vil få travlt med både bøgerne og med alt det sociale, der hører studielivet til, udtaler Julie Jacobsen, formand for uddannelsesudvalget i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

- Her I regionen får vi særligt brug for flere med digitale, tekniske og naturvidenskabelige kompetencer, og der bliver også brug for mange flere faglærte, tilføjer hun.

Læs også Ny uddannelse i Køge skal løse problem med lægemangel

Mindre årgange på vej

I de kommende år bliver ungdomsårgangene her i regionen mindre.

Allerede i år var der ifølge Region Sjælland et lille fald i antallet af ansøgere til STX og HF. Mindre ungdomsårgange er derfor én af forklaringerne på, at en større del af ansøgerne i år fik opfyldt deres 1. prioritet. En anden forklaring kan være, at flere unge har søgt det gymnasium, de bor tættest på. 

OPTAGETAL TIL STX OG HF

Ansøgere i 2018: 5877 (Så mange fik førsteprioritet: 98,4 procent)
Ansøgere i 2017: 5936 (Så mange fik førsteprioritet: 96,6 procent)


Kilde: Region Sjælland

Sidste år trådte der nye regler i kraft for fordeling af gymnasieelever, som betyder, at gymnasierne skal optage dem, der bor tættest på det søgte gymnasium, hvis der ikke er plads til alle ansøgere.

Hvis uddannelsesinstitutionerne ikke har plads til at optage alle ansøgere, afgør et fordelingsudvalg, om man får plads på sin 1. prioritet, på sin 2. til 5. prioritet eller på en uddannelsesinstitution, som man ikke selv har valgt. 

Læs også Én uddannelse - et hav af muligheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik