Millionunderskud: Konservative vil se nærmere på Sundhedsplatformen

Region Sjælland har et millionunderskud i budgettet i år. Det betyder spareøvelser, men det er ikke vedtaget endnu, hvor besparelserne skal ramme.

I Sorø var budgetforhandlingerne i gang det meste af tirsdagen.

For Region Sjælland har et underskud i budgettet på 150 millioner kroner i år. Og samtidig skal regionen finde 157 millioner i næste års regnskab.

- Der er nogle kæmpe opgaver, som skal løses, som er skal-opgaver. Vi skal have et sundhedsvæsen i topklasse, således at borgere og patienter i regionen kan føle sig trygge og får en god behandling, og det er det, som vores fokus skal være efter min opfattelse, siger Jacob Jensen (V), der er regionsrådsmedlem.

- Så må man se, om man kan finde de midler et andet sted, det kunne være på administrationsområdet eller andet, og i det hele taget få driften i vores organisation så effektiv, så vi får mest muligt for pengene.

Sundhedsplatformen til diskussion

Ifølge De Konservative vil det være oplagt i budgetforhandlingerne også at se på den udskældte elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen.

- Sundhedsplatformen har jo medført en opbremsning, og vi kan jo se, at mange patienter er nødt til at blive behandlet på privathospitaler, fordi vi ikke kan overholde udrednings- og behandlingsretten. Derfor siger jeg, at Danmark er for lille til, at vi har forskellige it-systemer, siger Christian Wedell-Neergaard (K), der er regionsrådsmedlem.

Tina Boel (SF) er enig i, at Sundhedsplatformen skal under lup.

- Den har lavet den ballade, som vi har set i hovedstaden, og som vi også havde forventet ville ske: En produktivitetsnedgang. Hvor stor den har været det er lidt usikkert, siger hun.

- Jeg tror ikke kun, det er sundhedsplatformen. Det er flere ting, der spiller ind, men det bliver noget af det, vi også fremover vil kigge på.

Sundhedsydelser presser citronen

Det er ifølge Region Sjælland stigende udgifter til sundhedsydelser, som presser økonomien. Vi lever længere, går mere til lægen, priserne på ny medicin er stigende og så videre.

- Det er trods alt et budget på en 18-19 milliarder samlet set, så der er selvfølgelig nogle redskaber, vi kan skrue på, og der er mit budskab, at vi skal fokusere på vores kerneydelse, det vil sige vores medarbejdere og vores kvalitet i vores sundhedstilbud, og så kan der være andre ting, der måske kan vente et år eller to i den situation, vi er i nu, siger Jacob Jensen.

- Der er mange greb, man kan tage fat i, og det er det, som vi bruger dagen til at se på forskellige muligheder. Der kan være tale om vikaranvendelse eller sende flere opgaver i udbud. Der kan også være muligheder i, at vi fokuserer på vores medarbejderes sygefravær.

Fyringer på vej

Ifølge Christian Wedell-Neergaard så kommer der afskedigelser.

- Der kommer afskedigelser, men hvordan de kommer, ved jeg ikke. I 2016 havde vi en lidt lignende situation, og her kom vi meget langt ned – under 20 personer der blev afskediget, siger han.

Jacob Jensen vil ligeledes heller ikke pege på, hvor besparelserne rammer.

- Jeg vil ikke stå her og lægge op til fyringer eller på anden vis tiltag, som ikke er blevet besluttet endnu. Det er klart, der er en økonomi, som ikke er guld og grønne skove. Der er penge til rådighed i budgettet, men det kræver en politisk prioritering, og der er det bare, at jeg gerne vil, at vi så prioriterer vores kerneydelser, siger han.

Og hos SF siger de:

- Det betyder, at der er færre hænder bagefter. Der bliver vi nødt til at kigge på, hvilke områder der kan tåle det, lyder det fra Tina Boel.

De har dog et krav til forhandlingerne.

- Vi er enige om, at der er områder, der ikke kan tåle at blive beskåret – blandt andet psykiatrien. Så det vil vi nok gå til forhandlingsbordet med som et krav.

Det forventes, at Regionsrådet vedtager det endelige budget for 2019 på et møde den 24. september.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik