11-årig fra Gentofte finder tand fra 63 millioner år gammel krokodille

Museumsinspektør fra Geomuseum Faxe kalder det et fantastisk vigtigt fund.

Det var et unikt fund, som 11-årige Mads Hyldager fra Gentofte gjorde sig, da han tilbage i august var på fossiljagt i Faxe Kalkbrud.

Her fandt han en stor tand, som han viste til Geomuseum Faxes guide Amanda McKeever. Hun kunne straks se, at det ikke var en hajtand, som ofte findes i Faxe Kalkbrud.

quote Den nye tand her stammer fra en krokodilleform, der absolut ikke ville have problemer med at knuse et skildpaddeskjold

Jesper Milàn, museumsinspektør ved Geomuseum Faxe

Tanden var nemlig cirkulær i tværsnit og kegleformet som tænderne hos en krokodille. Hajtænder er flade i tværsnit. Desuden havde tanden tydelige striber i emaljen som hos krokodilletænder.

Det er ifølge Geomuseum Faxe yderst sjældent at finde tænder fra krokodiller i Faxe Kalkbrud.

En helt ny type krokodille

Derfor blev museumsinspektør Jesper Milàn tilkaldte. Han kunne bekræfte, at 11-årige Mads Hyldager ovenikøbet havde fundet en tand fra en helt ny type krokodille, der aldrig før er fundet i kalkbruddet.

Den type krokodille man hidtil kendte fra kalkbruddet var en langsnudet fiskespisende krokodille, som hed Thoracosaurus, hvis tænder var lange og slanke.

Men den tand, som Mads Hyldager havde fundet var bred og kegleformet som hos en moderne alligator.

 - Det er et fantastisk vigtigt fund, Mads har gjort der. Vi har længe haft mistanke om, at der levede mere end en type krokodiller i havet ved Faxe for 63 millioner år siden, men nu har vi det første håndgribelige bevis for det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Hyldager med tanden.
Mads Hyldager med tanden.
Foto: Geomuseum Faxe

- Vi har et stykke skildpaddeskjold i museets udstilling der har bidmærker fra krokodilletænder i sig, og det har altid undret mig en del, da den velkendte krokodille Thoracosaurus havde lange tynde tænder, der ikke ville kunne holde til at knuse skjoldet på en krokodille. Den nye tand her stammer fra en krokodilleform, der absolut ikke ville have problemer med at knuse et skildpaddeskjold, udtaler Jesper Milàn i en pressemeddelelse.

Tanden er desuden erklæret for danekræ og udstilles på Geomuseum Faxe i efterårsferien sammen med andre nye danekræ fra området.

HVAD ER DANEKRÆ?

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

Zoologisk Have

Trods grønt lys: Zoologisk Have og andre kulturoplevelser åbner ikke mandag

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

Gentofte

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere