Strid om fredning af Stevns Klint – lodsejere klar til at gå rettens vej

Det har vakt røre blandt lodsejerne, at en fredning af Stevns Klint synes gennemført, før en høring er afsluttet.

00:23

TV 2 Lorrys indslag efter det blev offentliggjort, at Miljø- og Fødevareklagenævnet vil frede Stevns Klint.

I samarbejde med TV2 ØST

I denne uge kom det frem, at Miljø- og Fødevareklagenævnet vil frede Stevns Klint. Nyheden vækker glæde hos Stevns Kommunes borgmester, Anette Mortensen (V), men blandt lodsejerne er der frustrationer at spore.

Det er den her afgørelse, der kommer til at være gældende nu

Anette Mortensen (V), borgmester, Stevns Kommune

- Der er selvfølgelig stadigvæk en høring, men det er den her afgørelse, der kommer til at være gældende nu – det er jeg helt sikker på, siger Anette Mortensen, der allerede har planer for, hvad der skal ske med området, når fredningen er en realitet.

På en 22 kilometer lang strækning skal Stevns Klint fredes fra kysten og 25 meter ind i landet, og det kommer til at berøre en række lodsejere. Fra Bøgeskoven i nord til Rødvig i syd.

- Vi har forpligtiget os at passe godt på klinten i forbindelse med, at vi er UNESCOS verdensarv, både for nuværende og kommende generationer, og der, synes jeg, fredningen ligger godt i tråd med det at passe ekstra godt på det sted, vi har, siger borgmesteren.

38 lodsejere føler sig forbigået

Lodsejerne har kan frem til 6. november komme med deres indsigelser mod fredningsplanerne. De oplever, at afgørelsen er truffet på forhånd. Og borgmesterens udmelding om, at fredningen nu er sikret, før høringen er behandlet, hjælper ikke til at ændre ved den oplevelse.

- Det, der er problemet, er, at hun på den måde tilsidesætter alt, hvad der hedder høring. Jeg synes, det er respektløst, simpelthen, at bypasse hele systemet på den måde og komme ud med en melding om, at nu er den fredet, hvad den overhovedet ikke er, siger Frank Elmer, formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint Trampesti.

- Der er ingen afgørelse endnu, understreger han.

De er ikke interesseret i de penge, de vil bare gerne være fri af fredningen

Frank Elmer, formand, Lodsejerforeningen Svens Klint Trampesti

Sammen med 38 andre lodsejere har Frank Elmer siden 2003 lagt jord til den sti, som går langs klintestrækningen, den såkaldte Trampesti. Det har de gjort for at samarbejde med Stevns Kommune og for at undgå en fredning, som de finder uden betydning, og som gør, at de mister værdifuld landbrugsjord.

Samarbejdet betød da også dengang, at Naturklagenævnet afviste en fredningssag med henvisning til, at en frivillig aftale kunne sikre en sti. Siden har Stevns Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening indledt nye fredningsforsøg, hvilket altså nu ser ud til at blive en realitet.

- Der er nogen, der er blevet stillet over en halv million kroner i udsigt – men de er ikke interesseret i de penge – de vil bare gerne være fri af fredningen, siger formanden for lodsejerne og tilføjer:

- Der er ingen, der går efter de penge – overhovedet.

Hvis fredningen bliver gennemført, agter lodsejerne at bringe sagen for domstolene.

Håber på mindelig løsning

Efter høringsperioden skal Miljø- og Fødevareklagenævnet have de sidste detaljer omkring fredningen på plads.

Borgmester Anette Mortensen håber, at lodsejerne i sidste ende vil acceptere fredningen, og at samarbejdet også fremover kan fungere.

- Det har fungeret rigtig fint med lodsejerne tidligere, og det skal det forhåbentlig også blive ved med at gøre. Men nu er der en fredning, det har været et ønske også fra Stevns Kommune, og jeg tror på, vi kan lande det rigtig fint sammen, siger hun.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik