Revser vaccinerede sygehusdirektører - her er forklaringen fra ledelsen

Frontpersonale og svage patienter vil rykkes længere ned i vaccinekøen, mener Danske Patienter og Dansk Sygeplejeråd efter direktørvacciner på sygehuse.

Det var udtryk for et fejlskøn og en forkert beslutning, da otte ud af 14 direktører og vicedirektører på sjællandske sygehuse mellem jul og nytår blev vaccineret mod covid-19.

Så hård lyder kritikken nu fra patientorganisationen Danske Patienter og den sjællandske kreds af Dansk Sygeplejeråd, efter TV2 ØST fredag kan fortælle, at direktører og vicedirektører på Region Sjællands hospitaler har taget imod vacciner mellem jul og nytår.

Angiveligt er det sket i situationer, hvor der har været rester af vaccine tilbage, som skulle bruges indenfor kort tid.

Men her burde man have gået efter personale, der er nærmere patienterne end direktørerne. Det siger Helle Dirksen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd.

- Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder, men jeg tænker, at der må have været medarbejdere på hospitalet, der først og fremmest skulle have været vaccineret først, siger hun til TV2 ØST.

- I forhold til den vaccinationsplan, jeg kender, så var det frontpersonalet, der skulle vaccineres først. Og mig bekendt, så er det ikke al frontpersonale, der er blevet vaccineret endnu - og det er helt afgørende her, siger hun.

Skubber patienter og frontpersonale tilbage i køen

Også Morten Freil, direktør for Danske Patienter, der er en paraplyorganisation af danske patientorganisationer, er stærkt kritisk over beslutningen.

- Vi mener, det er et fejlskøn og en forkert beslutning, at personale, der ikke er i kontakt med patienter, vaccineres på nuværende tidspunkt. Der er virkelig mange sårbare patienter, ensomme og udsatte, der venter på vaccinen. Derfor skal vi sørge for, at så mange patienter som muligt vaccineres - og også frontpersonalet, der er i kontakt med patienterne. Det er det, der er meldt ud af Sundhedsstyrelsen, og det er vigtigt, at man overholder det, siger han.

Han mener, at det nu er med til at skubbe både frontpersonale og svage patienter længere ned af ventelisten til vacciner.

- Man skal jo huske på, at en ting er, at man får det første vaccinestik, måske fordi der har været nogle vacciner til overs. Men ledelsen skal jo også have et andet stik, og det kommer jo til at betyde, at nogen kommer bagerst i køen. Så det har en dårlig signalværdi, siger han.

Han påpeger, at Danmark i øjeblikket ikke får det antal vacciner, der oprindeligt blev planlagt med, og hele vaccineplanen dermed skrider.

- Sagen er, at mange går og venter på vaccinen - heraf også nogle, der er virkelig sårbare. Jo flere, der bliver vaccineret, der ikke er i direkte kontakt med patienterne som frontpersonale - jo længere tid kommer der til at gå, før andre får den vaccine, som man har så meget brug for. Så det er en forkert beslutning og et fejlskøn at vurdere, at direktionerne skal forrest i køen, siger han.

Svigter afgørende ledelsesansvar

Når direktører stiller sig foran i køen foran de ansatte, så er det samtidig også et svigt af de opgaver, der påhviler en ledelse, mener Helle Dirksen fra Dansk Sygeplejeråd.

- Som ledelse har man et særligt ansvar for at sørge for medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Og hvis vi ser på, hvor meget sundhedspersonale der er smittet med covid-19, så mener vi jo helt afgjort, at de skal vaccineres først og fremmest, siger hun og understreger, at tilgangen hele tiden har været, at frontpersonalet først og fremmest vaccineres.

Jacob Jensen (V), der er medlem af Folketinget og Regionsrådet i Region Sjælland har nu bedt om en redegørelse fra administrationen i Region Sjælland. Det skriver han i en mail til TV 2 Lorry:

"Jeg vil gerne bede om en redegørelse for, hvordan det flugter med de prioriteringsplaner, som vi har fået oplyst, at der arbejdes efter, når der er vacciner i overskud ved specifikke besøg på afdelinger m.v. Det var mit indtryk, at frontpersonalet blev prioriteret og ikke sygehusdirektører – tilsvarende de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udsendt?”

Direktør: Derfor blev vi vaccineret

Hele ledelsen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er blevet vaccineret mod covid-19. Ledelsen består af sygehusdirektør Niels Würgler Hansen og tre vicedirektører, Susanne Lønborg Friis, Jesper Gyllenborg og Helle Charlotte Nutzhorn Gaub.

- Det var ikke meningen til at starte med, at vi skulle vaccineres, men vi blev det, fordi vaccinerne ellers ville være blevet spildt, vi havde kun kort tid, forklarer sygehusdirektør Niels Würgler Hansen.

Det er ellers kun det sundhedspersonale, der har særlig risiko for smitte eller som varetager en kritisk funktion, der står forrest i vaccinekøen.

Stod med 100 ekstra vacciner hver dag

Vaccinationerne af de første grupper i Danmark gik i gang den 27. december sidste år, kort efter at de første vacciner fra BioNTech og Pfizer ankom til Danmark, og heriblandt stod frontpersonalet på sygehusene altså.

Her oplevede vaccinationspersonalet, at de kunne trække op til syv vacciner op af hætteglassene og ikke kun de fem, som producenten havde lovet.

- Vi havde kun booket personale ind til de fem garanterede doser. Så pludselig stod vi med 100 ekstra doser hver dag i seks dage og skulle finde nogen, vi kunne stikke, så vi ledte efter relevant frontlinjepersonale eller andet klinisk personale på afdelingerne til de ekstra optrukne vacciner, det var en kæmpestor opgave, fortæller Niels Würgler Hansen.

Alternativet var at smide vaccinerne ud

Når et hætteglas med vaccine er taget ud fra køl og brudt, skal vaccinen bruges inden for seks timer, og er det kommet ind i kanylen, skal det bruges inden for en time. Derfor skulle der arbejdes hurtigt.  

Da det ikke lykkedes at finde nok fra den gruppe af personale, blev vaccinen også tilbudt andre faggrupper som serviceassistenter og administrativt personale.

- Sygehusledelsen, som var på arbejde på matriklen, fik også tilbuddet, det sagde vi ja til, for alternativet var at smide dem ud, fortæller Niels Würgler Hansen.

Tre af de fire i sygehusledelsen blev vaccineret mellem jul og nytår. En af de tre vicedirektører blev vaccineret i januar. Det skete lige inden vaccinationscenteret lukkede, og at der var overskydende doser, fordi personalet ikke var mødt op.

Er det retfærdigt, at sygehusledelsen bliver vaccineret, mens mange andre grupper - også på sygehusene - venter?

- Vi følger Sundhedsstyrelsens udrulningsplan, og alle, der ifølge den, skulle være vaccineret er blevet vaccineret. Sygehusledelsen er kun blevet tilbudt vaccine for at undgå spild, siger Niels Würgler Hansen.

I fik ekstra doser ud af vaccineglassene. Hvorfor fandt I ikke personale som rengøringsassistenter, sosu-assistenter, sygeplejersker og læger, der arbejder blandt patienterne ude på afdelingerne?

- Det gjorde vi også. Der var en massiv opsøgende virksomhed, sms-kæder, rundringninger til afdelingerne, og der blev også vaccineret service-assistenter, sosu’er, sygeplejersker og læger, men det var ikke nok til at bruge alle de overskydende vacciner. Vi oplevede også kliniske personale som takkede nej til vaccinerne, fordi de ikke lige kunne overskue det i situationen, forklarer Niels Würgler Hansen.

Var det helt umuligt at finde andre?

- Personalet i vaccinationscenteret var ekstremt opsøgende. Vi overvejede kortvarigt at vaccinere patienter, men når det typisk skulle foregå inden for ½-1 time, fordi vaccinen var trukket op, så var det en lægefaglig vurdering, at der ikke var tid nok til en god faglig vurdering af patienterne inden vaccination. En lille krølle er, at vaccinerne ikke egner sig til transport – og vaccinationscenteret ligger i en separat bygning fra hospitalet, fortæller Niels Würgler Hansen.

Så det var ikke muligt at finde fire på gulvet i stedet for fire i ledelsen?

- Det var det ikke, for så havde vi ikke sagt ja, så enkelt er det, siger Niels Würgler Hansen.

På Sjællands Universitetshospital er dags dato vaccineret knapt 3.500 medarbejdere ud af knap 5.000. Deraf er i alt ca. 1.600 frontpersonaler vaccineret anden gang i denne uge. For at undgå lignende situationer, er der nu oprettet ventelister/akutlister, så sygehusene løbende kan indkalde personale, hvis der er overskydende vacciner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik