Ordblinde Annalea blev student og optaget på læreruddannelsen

Annalea Lehrmann fra Store Heddinge er ordblind. Alligevel er hun blevet student og optaget på læreruddannelsen. Nu vil hun hjælpe andre ordblinde.

Det er ikke alle, der har lige gode forudsætninger for det med at skrive og læse. I Danmark går man ud fra, at 400.000 – eller cirka 7 procent af befolkningen - lever med ordblindhed. Og så er en gymnasial uddannelse måske ikke den oplagte vej at gå.

Men det er præcis den vej, 34-årige Annalea Lehrmann fra Store Heddinge på Stevns er gået. I juni kunne hun nemlig placere en sort studenterhue på hovedet for at have klaret HF på VUC i Roskilde.

quote Det har jo bare været en kæmpe sejr og fantastisk

Annalea Lehrmann, ordblind, Store Heddinge

- Det har jo bare været en kæmpe sejr og er fantastisk, siger Annalea Lehrmann, der foruden at være ordblind også er talblind.

Og som om det ikke var nok, så blev hun tirsdag optaget på læreruddannelsen i Roskilde.

Havde svært ved skolen

Det har dog langt fra ligget i kortene, at Annalea Lehrmann skulle gå den svære vej og trodse sin ordblindhed. Faktisk var hun slet ikke klar over, at hun var ordblind, da hun gik i skole.

- Jeg har altid godt kunnet lide at gå i skole. Jeg har bare aldrig været særligt god til at læse, og det med matematikken har jeg bare altid været virkeligt dårlig til. Så jeg har altid troet, at jeg ikke var i stand til at læse boglige uddannelser, fortæller hun.

quote Jeg var ikke glad for at stå op og gå på arbejde hver dag

Annalea Lehrmann, ordblind, Store Heddinge

Derfor lå det også lige til højrebenet, at hun gik en vej, der ikke har meget med hverken bogstaver eller tal at gøre. Annalea Lehrmann greb til penslen og blev bygningsmaler, men hun følte ikke, at hun var landet på den rigtige karrierehylde i livet.

- Jeg var ikke glad for at stå op og gå på arbejde hver dag. Selvom jeg egentlig har været ret dygtigt i mit fag, har det bare ikke været mig, forklarer hun.

Erklæret ordblind sent

Selvom Annalea Lehrmann godt var klar over, at hun havde svært ved skolen, så blev der aldrig sat en diagnose på. Først da hun var 28 år, blev hun erklæret ordblind. For nogen kunne det måske være lidt af et slag, men for Annalea Lehrmann var det en ny dør, der åbnede sig.

- Hele min egen indstilling til mig selv ændrede sig. Fra at jeg førhen bare troede, at jeg var mindre intelligent, til at jeg nu tænkte ”nå, men det er jo bare min hjerne, der ikke lige kan den her del, men det kan jeg jo få nogle programmer til at gøre for mig”, siger Annalea Lehrmann.

Den nyåbnede dør førte hende til at gøre noget, som hun ikke havde regnet med, da hun gik i skole. Hun startede på HF i Roskilde. Selvom hendes tro på egne evner var blevet større, så var det stadig en stor mundfuld i de fire år, det tog hende at gennemføre uddannelsen. Derfor kom corona-krisen faktisk lidt belejligt for Annalea Lehrmann.

- Jeg er ikke så vanvittig god til at gå til mundtlige eksamener. Så på den måde, har jeg lidt kunnet takke corona-krisen, fordi vi så fik standpunktskarakterer i stedet for, forklarer hun og uddyber:

- Jeg har både haft geografi på c- og b-niveau. På c-niveau tog jeg det med den almindelige (mundtlige, red.) eksamen og fik 02. Men på b-niveau, der fik vi jo bare en standpunktskarakter, og der fik jeg 10. Så det siger lidt om, at man kan godt være dygtig, men bare dårlig til at gå til eksamen, lyder det.

I juni i år afsluttede hun uddannelsen med et snit på 4,6.

Vil lære fra sig til ordblinde

Samtidigt med HF-fagene gik Annalea Lehrmann også til ordblindeundervisning. Og det skulle vise sig, at hun her fik øjnene op for, hvad hun ville bruge sin HF-uddannelse til. Hendes underviser øjnede nemlig et undervisningstalent i Annalea Lehrmann.

- Så det var hende, der gav mig idéen og sagde ”det ville du være virkelig god til. Og så har jeg gået i et par år og tygget på det. Og det kunne jeg virkelig godt tænke mig, fortæller hun.

quote Jeg håber bare, jeg kan gøre en forskel for nogle af de ordblinde elever, der sidder og har mistet modet til at lære at læse

Annalea Lehrmann, ordblind, Store Heddinge

Derfor søgte hun ind på læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde. Da læreruddannelsen kræver et snit på minimum 7,0, søgte hun via kvote 2. Det vil sige, at uddannelsesstedet foruden karakter også tager udgangspunkt i en samtale samt erhvervserfaring.

Tirsdag fik hun besked om, at hun var kommet ind med studiestart til september. Nu er planen at tage den fireårige læreruddannelse og så en overbygning som ordblindelærer.

- Jeg håber bare, jeg kan gøre en forskel for nogle af de ordblinde elever, der sidder og har mistet modet til at lære at læse, og som sidder og tænker ”det her bliver jeg aldrig god til”. Så jeg kan være med til at hjælpe dér, hvor jeg ikke selv fik hjælp, siger Annalea Lehrmann.

På Professionshøjskolen Absalons læreruddannelser i Roskilde og Vordingborg blev i år optaget 338 nye lærerstuderende. Det er næsten 20 procent flere end sidste år og det højeste antal i mange år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik