Muligt kupforsøg på vej? Borgerlige partier vil give Venstre magten på Stevns

Socialdemokratiet fik borgmesterposten på Stevns. Men nu vil de borgerlige forsøge at give magten til Venstre i stedet.

- Det var det muliges kunst.

Sådan sagde Stevns-borgmester Anette Mortensen (V), da hun på valgnatten indgik et samarbejde med Socialdemokraterne, der gjorde Henning Urban Dam (S) til borgmester fra næste år.

Nu forsøger de øvrige borgerlige partier at fravriste Henning Urban Dam borgmesterkæderne ved at tilbyde magten til Venstre, som derved vil kunne blive i borgmesterkontoret.

Det skriver Nyt Stevns, Dansk Folkeparti og Konservative i en pressemeddelelse.

De tre partier fik tilsammen seks mandater ved tirsdagens kommunalvalg. Venstre fik fem mandater. I alt giver det 11 mandater og et flertal til de borgerlige partier i den 19 mand store kommunalbestyrelse.

quote Vælgerne har klart tilkendegivet, at de ønsker en borgerligt styret kommune

NYT STEVNS, DANSK FOLKEPARTI OG KONSERVATIVE

- Valgresultatet viste dermed et klart borgerligt flertal, og derfor også en klar forventning om, at Stevns skulle fortsætte med en borgerlig borgmester, lyder det i pressemeddelelsen fra de tre partier, som er afsendt af Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

- Vælgerne har klart tilkendegivet, at de ønsker en borgerlig styret kommune. I respekt for det bør vi kunne finde en fælles borgerlig løsning, skriver partierne.

Nyt Stevns: Det ser mærkeligt ud

Henning Urban Dam (S) gav på valgnatten indtryk af, at det fortsat var mange ting i konstitueringen, der ikke var faldet på plads.

- Vi har kun snakket kort sammen om, hvordan det skal fungere, men udgangspunktet er, at det er os to, og så inviterer vi De Radikale med, sagde han til medierne.

Mogens Haugaard, formand for Nyt Stevns, tror ikke på, at det samarbejde kan holde. Samtidig mener ikke, at man med valget af Henning Urban Dam (S) som borgmester respekterer vælgerne.

- Det ser jo lidt mærkeligt ud, når vi har indgået et blåt valgforbund og har kørt den linje hele vejen igennem. Vælgerne har peget på en blå kommune, så vi er forpligtet til at leve op til det, siger Mogens Haugaard.

quote Vi var alle enige om, at vi gik efter en blå borgmester

MOGENS HAUGAARD, NYT STEVNS

- Jeg var selv med, da vi etablerede det her valgforbund, og vi var alle enige om, at vi gik efter en blå borgmester, siger han.

Han stiller spørgsmål ved, om samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Stevns er levedygtigt.

- Det er i hvert fald meget smalt, og der må være nogle spørgsmål, som er meget ideologiske, som ser ud til at kunne gøre det til en svær valgperiode.

Borgmester: Konservative brød aftalen

TV2 ØST og TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få kontakt til nuværende borgmester Anette Mortensen (V).

I et opslag på Facebook fortæller hun dog, at det var de Konservative, som brød aftalen i første omgang.

- Inden forhandlingerne kom rigtigt i gang i den borgerlige lejr, hvor flertallet fra starten lå, forlod De Konservative rummet og gik til Socialdemokratiet for at sikre sig borgmesterposten på mandater fra S, SF og R. Derved forsvandt det borgerlige flertal og Venstre var sat helt udenfor indflydelse, forklarer hun.

- Da vi i Venstre er et ansvarligt parti, der ønsker indflydelse, så vi ingen anden udvej end at kontakte Socialdemokratiet og på betingelse af maximal indflydelse afstod vi derfor borgmesterposten, skriver borgmesteren.

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få en kommentar til artiklen fra Konservatives Mikkel Lundemann om forløbet.

mandater i alt
0 % optalt
liveblog  Opdateres om 0 sekunder