Meteor lyste hele Sjælland op - nu er den overraskende sten fundet

Resterne af den meteorsten, som mange borgere så på Sjælland i november måned, er nu blevet fundet. Og der er tale om en overraskende stor sten.

Den er sort, ser ud som om den er brændt af drageild - og vejer hele 14 kilo.

Det er lykkedes forskere at finde resterne af den meteorit, der den 7. november 2020 klokken 22.30 oplyste himlen over store dele af Sjælland, og var synligt som en rød-orange ildkule på himlen.

Dengang udløste meteoren en lang række opkald til myndighederne - blandt andet hos Forsvarskommandoen, hvor en række borgere kontaktede Forsvaret efter at have set ildkuglen. Den var ifølge borgerne synlig på himlen i nogle få sekunder, forklarede Lars Skjoldan fra Forsvarskommandoen dengang til TV2 ØST.

Allerede på dagen kunne Anton Norup Sørensen, der er videnskabelig medarbejder ved Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet, forklare, at stenen efter alt at dømme var faldet ned omkring Uppsala i Sverige. Og det viser sig nu at holde stik.

Her er er en række stumper fra meteoren nemlig blevet fundet omkring Ådalen i Enköping, kun 35 kilometer fra Uppsala.

Finderne af stenen, Andreas Forsberg (til venstre) og Anders Zetterqvist med det unikke fund, jernmeteoritten fra Ådalen, der faldt den 7. november 2020.
Finderne af stenen, Andreas Forsberg (til venstre) og Anders Zetterqvist med det unikke fund, jernmeteoritten fra Ådalen, der faldt den 7. november 2020.
Foto: Andreas Forsberg - Anders Zetterqvist - Naturhistoriska riksmuseet

Kun lille del ramte jorden

Stumperne stammer fra en jernmeteorit - og især en af stumperne overrasker på grund af sin størrelse. Den vejer hele 14 kilo, oplyser Naturhistoriska riksmuseet, det svenske svar på Naturhistorisk Museum, i en pressemeddelelse. Her kalder de fundet for unikt.

Forskerne har ud fra spor på stenen genskabt dens tur ned gennem atmosfæren - og det viser, at det kun er en meget lille del af den oprindelige meteor, som rent faktisk ramte jorden. 

Da stenen ramte atmosfæren, havde den således ifølge forskernes beregninger en vægt på ni ton. Heraf var det kun en brøkdel, der nåede ned til jordens overflade. Der kan dog gemme sig flere stumper af den store sten i området, understreger forskerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik