Krammere forbudt: Glade efterskoleelever kan se frem til helt ny rytme

Opdeling i små familiegrupper og opfordringer til ikke at bevæge sig uden for skolen kan ikke tage gensynsglæden fra efterskoleelever på Stevns.

Lyden af biler, der kører ind på parkeringspladsen, af døre og bagagerum, der bliver åbnet, og tasker fyldt med tøj båret ud.

Klare billeder af gensynsglæde og gensynstårer, brede smil og en iver efter at kramme.  

En helt særlig, intens stemning af velkomst og en lettelse over at få lov til at komme tilbage til sit midlertidige hjem, før man for altid skal sige farvel til det.

Landets efterskoler må nu åbne dørene igen for sine årgangselever, og det er derfor, parkeringspladsen på Gymnastikefterskolen Stevns mandag aften er fyldt op med biler, og forstander Carlo Mathiasen står og byder velkommen til sine elever. Undervisningen begynder tirsdag morgen.

- Jeg har glædet mig meget til at få eleverne retur, fordi jeg ved, at de har glædet sig. Så det er win-win. Vi har arbejdet rigtig hårdt for at være klar, i forhold til alle de retningslinjer vi har fået.

- Vi er klar. Og vi glæder os, siger forstander på Gymnastikefterskolen Stevns, Carlo Mathiasen.
- Vi er klar. Og vi glæder os, siger forstander på Gymnastikefterskolen Stevns, Carlo Mathiasen.
Foto: TV 2 Øst

- Og vi er klar. Og vi glæder os. Og vi starter i tirsdag morgen, siger han med klar overbevisning i stemmen.

Ny rytme venter

Med tanke på livet på en efterskole, hvor fysisk nærhed nærmest er et mantra, er de medfølgende retningslinjer stærkt begrænsende. Eksempelvis inddeles eleverne i familiegrupper på maksimalt otte, der bor, spiser og lever sammen – også i fritiden. Samtidig bør eleverne undgå at gå i lokale butikker og generelt opholde sig udenfor skolens matrikel.

Retningslinjer for genåbning af efterskoler:

FAMILIEGRUPPER:

Eleverne inddeles i familiegrupper på op til otte elever, som bor og spiser sammen og deler toilet- og badfaciliteter. Familiegrupperne er undtaget kravet om at holde mindst 1 meters afstand.

 

HOLD AFSTAND:

Elever og lærere skal overholde det generelle afstandkrav på 1 meter. Ved aktiviteter med høj dråbeafgivelse, for eksempel fællessang, skal der holdes 2 meters afstand. 
 

RENGØRING

Retningslinjerne har stort fokus på rengøring og hygiejne. Værelser skal for eksempel udluftes to gange dagligt, og toiletter der bruges af flere værelser, skal rengøres to gange dagligt. Mellem lokaleskift i undervisningen skal eleverne vaske hænder eller sprit af, og pauser i undervisningen skal så vidt muligt holdes forskudt.
 

MÅLTIDER

Færdsel i spisesale skal ensrettes, og eleverne skal spise med deres familiegruppe og har faste pladser. Maden skal serveres som portionsanretninger eller ved bordene. Buffeter kan betjenes af personale eller få udvalgte elever.
 

FRITID

Eleverne må ikke opholde sig på andre familiegruppers boområder. Samvær skal i stedet ske på skolens fællesarealer, helst udendørs. Skolens faciliteter beregnet til aktiviteter med fysisk kontakt bør være lukket uden for undervisningen. Eleverne kan dog dyrke sport uden supervision af lærere på udendørs faciliteter eller indendørs ved sportsgrene uden kontakt.
 

HÅNDTERING AF SYGDOM

Elever med symptomer på COVID-19 skal hentes hurtigst muligt og skal indtil da isoleres på skolen. Først når eleven er testet negativ eller har været symptomfri i 48 timer, må vedkommende vende tilbage. Bliver en elev konstateret smittet, skal alle elever i familiegruppen hentes hjem hurtigst muligt. De må først vende tilbage, når mistanke om smitte er udelukket ved test.
 

FÆRDSEL UDEN FOR SKOLEN

 Eleverne bør kun i begrænset omfang færdes uden for skolens matrikel og bør undgå for eksempel butikker i lokalsamfundet. Samtidig skal eleverne opfordres til at blive på skolerne helt frem til sommerferien. Dette vil dog ikke være muligt for alle typer skoler og elever.

 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

- Eleverne skal ind i en helt ny rytme, hvor de ikke sådan kan gå og kramme og være sammen, men holdet den der meters afstand. Det, tror jeg, bliver den største udfordring. Men viser vi tillid til dem og taler til deres fornuft, skal de nok finde ud af det, siger Carlo Mathiasen.

Eleverne Charlotte Duschek, 16 år og fra Søborg, og Nicklas Anker, 17 år og fra Knabstrup ved Holbæk, italesætter, at det vigtigste bare er at nå at komme tilbage, før det om seks uger helt er slut, og de så kun vil besøge skolen som to ud af mange tidligere elever.

- En del af det at gå på efterskole er, at man vælger at bruge tid sammen med folk fra tidlig morgen til sen aften. Det er det, der er det fede, siger Charlotte Duschek.

Med den skarpe opdeling i pige- og drengegrupper og med en meters afstand imellem sig får de en særlig udfordring, da de er kærester.

- Det bliver nok lidt spændende, og man skal lige vænne sig til det, men vi må jo bare gøre det de næste seks uger. Vi er bare glade for at komme tilbage, siger Nicklas Anker

- Det bliver da en udfordring, men vi må følge de regler, der er, og glæde sig til hinanden i sommerferien, supplerer Charlotte Duschek.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik