Halter langt bagefter andre regioner: Alt for få unge får en uddannelse

Der er for få unge, der får en ungdomsuddannelse. Det viser nye tal fra Region Sjællands uddannelsesanalyse.

90 procent af de 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse i 2030. 

Sådan lyder den nationale målsætning, der blev vedtaget af Folketinget i 2017.

Der er dog et stykke vej, hvis man kigger på den seneste uddannelsesanalyse fra Region Sjælland.

Her viser tallene, at de unge i regionen halser efter unge i de andre regioner, når det gælder, hvor stor en del af de 25-årige, der har gennemført en ungdomsuddannelse. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Tallene for 2021 viser, at 72 procent af de 25-årige i Region Sjælland havde taget en ungdomsuddannelse. Det er en stigning på én procent i forhold til sidste år. Stigningen begrundes i pressemeddelelsen med en større tilflytning til regionen, der har bidraget positivt til uddannelsesniveauet. 

Andelen af 25-årige, der har gennemført en ungdomsuddannelse

Region Sjælland: 72 procent


Region Hovedstaden: 87 procent


Region Nordjylland: 82 procent


Region Midtjylland: 84 procent


Region Syddanmark: 80 procent


Hele landet: 83 procent


Kilde: Uddannelsesanalyse 2022

Alligevel anser Region Sjælland niveauet for at være for lavt. Blandt andet fordi mange flytter uden for regionen for at få sig en uddannelse.

- Vi er glade for, at mange flytter til Region Sjælland, herunder også at mange flytter tilbage til regionen, når de har taget deres uddannelse. Men vi skal fortsat arbejde for, at så mange som overhovedet muligt får en uddannelse, da det er en af vejene til et godt liv, siger Christian Wedell-Neergaard (K), der er formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

- Omkring halvdelen, der ikke har en uddannelse som 25-årige, står uden for arbejdsmarkedet, når de er blevet 35 år. Derudover er det afgørende for regionens virksomheder, at der er adgang til god og veluddannet arbejdskraft, siger formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, fortsætter han i pressemeddelelsen.

Store forskelle i regionen

Selv inden for regionen er der stor forskel på, hvor stor en andel af de unge, der tager sig en uddannelse.

Her viser analysen, at borgere, der ikke bor i eller omkring de større byer, i langt højere grad står uden for både uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.

Derfor vil Region Sjælland også arbejde for at styrke uddannelsestilbuddet. 

I forbindelse med analysen er der derfor gennemført en række interviews for at undersøge, om hybrid-undervisning, altså en kombination mellem fysisk undervisning og onlineundervisning, kan være en del af løsningen.

Her svarer både undervisere og elever, at det kan være med til at skabe ro og fleksibilitet, men det fysisk fremmøde stadig er vigtigt af hensyn til de sociale relationer.

- Vi har en stor gruppe af de lidt ældre unge, som mangler nogle af de kompetencer og færdigheder, som virksomhederne efterspørger. Det kan for dem virke uoverskueligt at gå i gang med en uddannelse. Her kan en vekslen mellem online og fysisk undervisning give en mere fleksibel hverdag, hvor man ikke er afhængig af at skulle møde fysisk op på en uddannelsesinstitution hver dag, siger Christian Wedell-Neergaard.

Otte nye uddannelser på vej

Frem mod 2030 kommer der en uddannelsesmæssig håndsrækning til Region Sjælland, da et politisk flertal blev enige om en udflytning af flere videregående uddannelser i slutningen af marts.

Her stod det klart, at otte nye uddannelser er på vej til regionen, blandt andet en radiografuddannelse i Næstved og en arkitektuddannelse i Kalundborg.

Og det er positivt understreger Christian Wedell-Neegaard.

- Hvis du rejser ud af Region Sjælland for at tage en videregående uddannelse, er der også større risiko for, at du slår dig ned et andet sted og stifter familie. Derfor er det rigtig godt, at der nu er politisk vilje til at gøre det lettere for de unge at få en videregående uddannelse uden for de største byer og her i Region Sjælland. Den seneste politiske aftale er derfor ét skridt i den rigtige retning, siger han og fortsætter:

- Selvom der er forskelle på geografi og kommuner, deler vi alle et fælles mål om, at Region Sjælland skal være en kompetent og stærk region med glade borgere og et stærkt erhvervsliv. Mere uddannelse til flere er en af de vigtigste veje til den fortsatte vækst og udvikling i hele Region Sjælland, siger Christian Wedell-Nørgaard.

Det er niende gang, at uddannelsesanalysen er blevet gennemført.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik