Fik upræcise informationer: Direktion får kritik i sag om unødige benamputationer

Direktionen i Region Sjælland får kritik i sagen om benamputationer. Direktionen har ikke oplyst regionspolitikerne godt nok om sagen.

Direktionen i Region Sjælland har ikke gjort det godt nok.

Det har Forretningsudvalget netop taget stilling til på et krisemøde i forbindelse med sagen om benamputationer og lange ventetider på udredning og behandling.

quote Vi har meldt de oplysninger ud, som vi har haft på politisk niveau, og som jeg har haft som regionsrådsformand.

Regionsrådsformand, Heino Knudsen (S).

Det var egentlig regionsrådsformand Heino Knudsen (S), der blev beskyldt for at vildlede offentligheden, efter han i august udtalte, at der ikke var ventetid på udredning og behandling af patienter med åreforkalkning.

Det blev nemlig modbevist, da dokumenter, som Jyllands-Posten omtalte, viste, at regionens patientvejledere to gange havde advaret om lange ventetider. Blandt andet gjorde patientvejlederne opmærksom på problemet i en mailkorrespondance.

Heino Knudsens udtalelse viste sig derfor ikke at være korrekt. Og de lange ventetider på udredning og behandling kan have medført, at flere patienter fik amputeret et ben, som måske ellers kunne have været undgået.

Historien om de lange ventetider fik medlemmer af Forretningsudvalget til at udtale sig til Jyllands-Posten torsdag og her krævede de, at nogle tog ansvar i skandalesagen.

Regionsdirektøren, Per Bennetsen, og koncerndirektørerne, Jesper Gyllenborg og Lone Lindsby, har efterfølgende oplyst i en redegørelse, at de erkender og beklager, at de ikke havde oplyst politikerne godt nok om sagens rette sammenhæng. Samtidig bliver alvoren i advarslerne fra patientvejlederne nedtonet.

Det er det, som har ført til, at Forretningsudvalget nu retter kritik af direktionen.

Regionsrådsformand Heino Knudsen udtaler efter krisemødet til TV2 ØST:

- Vi har fået en grundig redegørelse fra administrationen, og vi har udtrykt kritik af administrationen i et enigt Forretningsudvalg for to forhold. Det ene forhold er den kommunikation, vi havde i forbindelse med sagen tilbage i starten af august måned. Den var ikke præcis og nuanceret nok. Der har ikke været ventetid på operationstruede karkirurgiske patienter. Der har været kort eller ingen ventetid, men der har på karkirurgiske patienter i det hele taget været ventetid, og det skulle have været mere nuanceret. Det andet forhold er, at vi skulle have haft den her mailkorrespondance til vores kendskab på politisk niveau. Af de to grunde har vi udtrykt kritik af vores koncerndirektion i dag, siger han og tilføjer:

- Vi har meldt de oplysninger ud, som vi har haft på politisk niveau, og som jeg har haft som regionsrådsformand.

quote Vi har ikke brug for, at der skal rulle hoveder.

Marianne Palm, Amputationsforeningen.

Formand for Amputationsforeningen er glad for, at der er sat et foreløbigt punktum i sagen.

- Jeg er glad nu, og jeg er glad for, at der ikke var nogle, som blev fyret. Vi har ikke brug for, at der skal rulle hoveder. Regionen er i gang med at løse problemerne, og jeg synes, de skal have arbejdsro til det, siger formanden Marianne Palm.

Hun er ret sikker på, at ventetiderne i regionen kan have ført til amputationer, der kunne have været undgået.

- Desværre er der generelt mange amputationer, som kunne have været undgået. Rigtig mange kan nikke genkendende til sådan et forløb. Der sker nemlig mange fejl, fordi forløbet er hullet som en si, afslutter hun.

En lignende sag har også fundet sted i Region Midtjylland, og her medførte sagen om muligt unødvendige benamputationer, at koncerndirektør Ole Thomsen blev fyret, fordi han ikke havde advaret politikerne om advarsler om problemer på det karkirurgiske område. Den sag har TV2 Østjylland dækket.

Sagen kort fortalt