Elever fandt flaskepost efter to år – nu har de sendt svar retur til Rotterdam

På en udflugt til Stevns Naturcenter gjorde 7.a fra Hotherskolen et anderledes fund.

En udflugt til Stevns Naturcenter for 7.a fra Hotherskolen i Hårlev skulle vise sig at blive en dag lidt ud over det sædvanlige. På turen gjorde klassen nemlig lidt af et usædvanligt fund.

Dagen på Stevns Naturcenter startede da også godt. Efter en længere gåtur langs klinten blev eleverne mødt af en glad sæl, der plaskede rundt i vandet og solede sig på stranden som en anden fotomodel.

- Ungerne gik og brokkede sig over, at det var hårdt, og pludselig lå der en sæl i strandkanten. De blev helt vilde, for de havde aldrig set en levende sæl før, og det havde jeg faktisk heller ikke, fortæller Jacob Pondal, der er klasselærer og dansklærer i 7.a på Hotherskolen.

Efter eleverne havde beundret sælen i en halv times tid og fundet på et utal af navne til det solslikkende dyr, gik de videre ned ad stranden. Her skulle det vise sig, at der gemte sig et endnu mere spektakulært fund.

quote Alle ville se den, så vi stod fuldstændig tæt i en cirkel og stod helt på nakken af hinanden

JACOB PONDAL, KLASSELÆRER OG DANSKLÆRER FOR 7.A PÅ HOTHERSKOLEN

- Pludselig finder Noah fra klassen en flaskepost i vandkanten. Der ligger et brunt brev inden i, og jeg troede først, der var nogen, der lavede fis. Men vi åbner proppen på flasken og tager brevet ud. Alle ville se den, så vi stod fuldstændig tæt i en cirkel og stod helt på nakken af hinanden. De var jo helt oppe at køre, fortæller Jacob Pondal.

- Først kan jeg slet ikke læse det, der står, og så går det op for mig, at det er på et andet sprog. Der står en afsenderadresse, et navn og en dato oppe i hjørnet, forklarer han.

Flaksepost langvejs fra

Det viste sig hurtigt, at flaskeposten kom langvejs fra. Den havde nemlig rejst på bølgetoppe hele vejen fra Rotterdam i Holland.

Flaskeposten har da også været længe undervejs, før den nåede til Stevns Naturcenter. I brevet er datoen den 30. juni 2019 skrevet i hjørnet, hvilket betyder, at det har været over to år undervejs. 

Hotherskolen
Foto: Hotherskolen

Ud fra håndskriften - og en lille ekstra besked på engelsk på bagsiden af brevet - kunne Jacob Pondal tyde, at brevet er skrevet af en dreng på alder med eleverne i 7.a på Hotherskolen.

- Brevet var skrevet på hollandsk af ham, men på bagsiden var der en besked på engelsk, hvor der stod: "Please return your letter if you find this bottle, age 10". Han var altså 10 år gammel, så i dag er han 12-13 år præcis ligesom børnene i min klasse, siger Jacob Pondal.

De eleverne kom tilbage til skolen, var der dog også hjælp at hente til oversættelsen af den hollandske besked fra Tobias selv.

- Jeg talte med en kollega, der viste sig at kunne hollandsk, fordi hun har boet der, så hun læste brevet højt. Der stod: "Kære ven, du er så heldig, du har fundet min flaskepost, vær sød at tage kontakt til mig," siger Jacob Pondal.

Håber på ny penneven

Den besked fortjener et svar, mener 7.a, og derfor har klassen i fællesskab nu skrevet et brev til Tobias fra Rotterdam. I brevet vedlægger 7.a både et billede af hele klassen, der hvor de fandt flaskeposten, et kort over den rejse brevet har været på sammen med en række spørgsmål til Tobias.

quote Vi snakker om at bruge Tobias' flaske og sende et brev afsted i den

JACOB PONDAL, KLASSELÆRER OG DANSKLÆRER FOR 7.A PÅ HOTHERSKOLEN

De har også tilføjet en mailadresse, så Tobias fra Rotterdam nemt kan vende tilbage, hvis han har lyst. Klassen håber nemlig på, at han har lyst til at være deres penneven.

- Vi har stillet ham en masse spørgsmål, blandt andet om han har sendt flaskeposten hele vejen fra Rotterdam, eller om han har efterladt den her, fordi han var på ferie, og også hvorfor han valgte at sende den, siger Jacob Pondal.

Brev inddraget i undervisningen

Efter klassen havde fundet flaskeposten blev den hurtigt et stort samtaleemne, både blandt eleverne på skolen og hjemme hos eleverne selv.

Derfor var det også oplagt at inddrage flaskeposten i undervisningen.

- Vi har givet det brev, vi har skrevet videre til engelsklæreren, og nu skal de oversætte hver deres lille bid. I naturfag har klassen også kigget nærmere på havstrømme for at se, om det overhovedet kunne lade sig gøre, at flaskeposten var rejst den lange vej, fortæller Jacob Pondal.

Udover at sende et brev tilbage til Tobias har klassen også talt om selv at sende en flaskepost afsted. Og det ved de allerede, hvordan de vil gøre.

- Vi snakker om at bruge Tobias' flaske og sende et brev afsted i den. På den måde kan vi lave et kædeflaskebrev. Og så kunne det da være sjovt, hvis der var nogen, der fandt den om to år et eller andet sted, siger Jacob Pondal.