Efter kræftskandale - nu ændrer region procedure

Region Sjælland ændrer procedure efter det er kommet frem, at flere kvinder er blevet afvist af Ringsted Sygehus efter mistanke om brystkræft.

Katja Gryckdal Lindshauge har tabt tilliden til Ringsted Sygehus, efter en overlæge satte hende bagerst i køen, selvom hun led af brystkræft. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Det handler om at sikre trygheden for kvinderne, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S). Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

1 af 2

I samarbejde med TV2 ØST

- Vi har valgt fra i dag af, at alle kvinder de skal i kræftpakke-forløb uden videre vurderinger.

Det siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland, til TV 2 News.

Udmeldingen kommer efter, at flere kvinder er blevet afvist af Ringsted Sygehus efter mistanke om brystkræft.

- Det handler om at sikre trygheden for kvinderne, siger regionsrådsformanden, der forklarer, at alle patienter, der bliver henvist til et sygehus i Regions Sjælland, med en mistanke om kræft, skal i et kræftpakke-forløb uden videre vurderinger.

Blev ikke undersøgt efter henvisning

Mandag stod tre kvinder frem i Jyllands-Posten for at fortælle, at de ikke blev undersøgt for brystkræft på Ringsted Sygehus, efter deres praktiserende læge havde henvist dem med en mistanke om brystkræft.

Det handler om at sikre trygheden for kvinderne

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland.

En af dem var 47-årige Faika Cecilie Birch fra Nykøbing Falster, der måtte vente i to måneder, før hun blev undersøgt.

Regionsrådsformand Heino Knudsen fortæller, at det er på baggrund af kvindernes oplevelser, at Region Sjælland har besluttet at ændre proceduren.

Ændringen er midlertidig

Den nye procedure er en midlertidig ændring af praksis i Region Sjælland, forklarer Heino Knudsen. Det er nemlig bekosteligt at give alle patienter, hvor der mistanke om kræft, det fulde kræftpakke-forløb.

- Vi har et system, der ikke har råd til at sætte alle patienter i kræftpakke-forløb, siger Heino Knudsen.

Han ønsker en fælles national aftale om, hvordan henvisninger til kræftpakke-forløb skal håndteres på sygehusene. Og derfor har Region Sjælland, ifølge Heino Knudsen, bedt om hurtigst muligt at få et møde med Sundhedsstyrelsen, hvor dette skal drøftes.

Mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus

I december 2018 oplyser Region Sjælland, at der i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 kan have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

En kortlægning af sagens omfang viste, at 735 kvinder har fået en mangelfuld brystundersøgelse. Indtil videre har ni af dem efterfølgende fået konstateret kræft.

Artiklen fortsætter under billedet.

Katja Gryckdal Lindshauge er en af de kvinder, der har stået frem og fortalt om kræftforløb på Ringsted Sygehus. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

I et af tilfældene ved lægerne med sikkerhed, at kræften blev overset ved brystundersøgelsen.

Ifølge Jyllands-Posten skyldes de mangelfulde undersøgelser, at en ledende overlæge på Ringsted Sygehus besluttede at ”spare lægetimer og undersøgelsestid”.

I februar 2018 bliver sygehusdirektør Vagn Bach fyret som følge af sagen, og i maj oplyser politiet, at der er blevet rejst sigtelser mod Region Sjælland og ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus.

Mandag den 21. oktober 2019 skrev Jyllands-Posten, at flere kvinder ikke blev undersøgt for brystkræft på Ringsted Sygehus, efter deres praktiserende læge havde henvist dem med en mistanke om brystkræft.

Tirsdag eftermiddag er sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldt i endnu et samråd i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik