Traktor-demonstration risikerer at blive supersprederevent, siger eksperter

Demonstrationer er ikke underlagt forsamlingsforbuddet.

Over 800 traktorer kørte lørdag i kortege til demonstrationer i Aarhus og København. Landmændene demonstrerede mod regeringens håndtering af minksagen. Endnu flere, der sympatiserer med landmændene, var mødt op for at deltage.

Og forsamlingerne udenfor traktorerne kan risikere at blive kilde til coronasmittekæder. Det mener to eksperter, efter at have set optagelser fra de to byer.

quote Jeg så ikke mange masker, hvis jeg overhovedet så nogen. Så det er klart en risikosituation, vi er ude i her, når der er så mange samlet.

Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet

En af dem er Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Det er tydeligt, at folk ikke holder en meters afstand, og der er meget få der bærer mundbind. De er ganske vist udenfor. Men de kommer rejsende fra alle dele af landet, og det rummer alle ingredienser til en superspredningsbegivenhed. Der er formentlig også minkavlere imellem, så det er en rigtig uheldig cocktail af manglende forholdsregler, siger han.

Smitten kan bæres rundt i landet

Selvom nogle af de grupper, der står tæt sammen kan tænkes at være familier eller andre i forvejen nære kontakter, så mener professoren ikke, at det er forklaring nok på den manglende afstand, han ser i forsamlingen.

Risikoen forværres ifølge Hans Jørn Kolmos ved, at de demonstrerende kommer rejsende fra alle dele af landet til større byer, hvor der er mange mennesker samlet. Så derfor frygter han, at smitten både kan blive båret ind i Aarhus og København, men også taget med ud i landet igen.

Også professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, Niels Høiby mener, at der er en risiko forbundet ved demonstrationerne. Han håber, at dagens blæst kan have taget brodden af en eventuel smitte. Men også han bemærker tætheden mellem de fremmødte.

Enkelte bar mundbind ved demonstrationen lørdag, men det var langt fra alle.
Enkelte bar mundbind ved demonstrationen lørdag, men det var langt fra alle.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Jeg så ikke mange masker, hvis jeg overhovedet så nogen. Så det er klart en risikosituation, vi er ude i her, når der er så mange samlet. Og der kan meget vel kan være et par stykker, der er smittet, og som smitter, selvom de ikke har nogen symptomer, siger han.

Ole Christiansen var én af de mange landmænd, der havde taget traktoren ind til København. Han kaldte det historisk.

Flere smittede efter tidligere demonstration

Det er ikke første gang, at en demonstration giver eksperter panderynker.

Den 7. juni deltog flere end 15.000 demonstranter i en Black Lives Matter-demonstration, der fandt sted i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Dem, der deltog i demonstrationen, gik fra Østerbro til Christiansborg og var samlet omtrent tre timer.

Dengang var smittetallene væsentlig lavere end nu.

Ti deltagere og to nære kontakter blev efterfølgende konstateret smittet med coronavirus. Det oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed, som dog ikke med sikkerhed kunne afgøre om de pågældende var blevet smittet under demonstrationen.

Dengang opfordrede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) alle deltagere, der havde stået tæt under demonstrationen, til at lade sig teste, uanset om de havde symptomer eller ej.

Regler gælder ikke ved demonstrationer

Selvom forsamlingsforbuddet for nuværende har et loft på ti personer, så er demonstrationer friholdt de regler. Retten til at demonstrere står skrevet i Grundloven, og er derfor ikke omfattet af restriktionerne.

Hverken Niels Høiby eller Hans Jørn Kolmos mener, at man skal forbyde demonstrationer, selvom der er coronavirus, men deltagerne skal tænke sig rigtig godt om.

- Det er helt okay, at vi demonstrerer, men vi skal gøre det på en coronasikker måde, og det var ikke coronasikkert, det, vi så i dag. Det var en rigtig uheldig adfærd fra et smittemæssigt synspunkt, siger Hans Jørn Kolmos.

De fleste, der er smittet med ny coronavirus, udvikler ifølge Statens Serum Institut symptomer mellem en og 14 dage efter, at de har været udsat for smitte. I gennemsnit går der cirka en uge til symptomerne viser sig.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere