Skønhedsklinikker annoncerer for ulovlige behandlinger, der hitter blandt unge kvinder

En stor håndfuld klinikker annoncerer for permanente fregner på nettet og laver behandlingerne på trods af, at det er imod lovgivningen.

"Hvem vil ikke gerne have et ansigt, som andre husker? Det kan fregner gøre for dig, hvis ikke dine øjne og dit smil kan klare jobbet alene".

Sådan lyder det på en hjemmeside for en københavnsk skønhedsklinik, der reklamerer med at få lavet fregner permanent som en kosmetisk tatovering.

En skønhedsbehandling, der særligt vinder frem blandt unge kvinder.

Men en række klinikejere advarer over for TV 2 mod behandlingen, og en speciallæge i hudsygdomme har udtrykt bekymring for de mulige skader fra den. Dertil er behandlingen ulovlig at lave i Danmark, oplyser Sundhedsministeriet til TV 2.

Med en særlig uddannelse er kosmetiske tatoveringer af øjenbryn, hårbund, øvre og nedre øjenlåg og læber tilladt, mens det ikke er tilladt at tatovere i resten af ansigtet – heller ikke fregner.

Alligevel kræver det blot en Google-søgning at finde frem til klinikker herhjemme, der annoncerer for behandlingen på deres hjemmesider.

Ejer mener ikke, at behandlingen er ulovlig

Bag den omtalte hjemmeside står klinikken Permanent Makeup København i Rødovre.

Med store close up-billeder af fregner og før- og efterbilleder af kvinder, der har fået det lavet, annoncerer de for behandlingen på deres hjemmeside. Hertil lyder teksten også: "Fregner er smukke – gør dig unik, er moderne, giver dit ansigt karakter og et solkysset look!".

På klinikken Permanent Makeup København kan man booke tid til at få lavet fregner som permanent makeup
På klinikken Permanent Makeup København kan man booke tid til at få lavet fregner som permanent makeup
Foto: Screenshot fra Naturstyrelsens hjemmeside

Ifølge Terane Bananijarskaja, der er ejer af Permanent Makeup København, er hun ikke klar over, at hun tilbyder en ulovlig behandling. Hun er også autoriseret hos Sikkerhedsstyrelsen.

Hun bekræfter, at hun har lavet behandlingen på nogle kunder og siger, at hun får henvendelser for behandlingen to gange om måneden. Hun fortæller dog, at hun altid beder dem tænke sig om, før de beslutter sig.

- Når de kommer til mig, anbefaler jeg altid, at de ikke får det lavet. Selvfølgelig er det ikke permanent, men semipermanent.

Men det ændrer ikke ved, at hvis det er ulovligt at lave behandlingen, så skal man vel ikke gøre det?

- Nej, selvfølgelig. Hvis det er ulovligt, så laver jeg det ikke. Men jeg har ikke hørt, at det er ulovligt, siger Terane Bananijarskaja.

quote Jeg skal bare have information om, at det er ulovligt i Danmark, så gør jeg det ikke

Terane Bananijarskaja, ejer af Permanent Makeup København

Hun fortæller, at hun har været på lovpligtige farve- og hygiejnekursuser, som det kræves for at være autoriseret som behandler hos Sikkerhedsstyrelsen.

Terane Bananijarskaja mener ikke, at behandlingen er ulovlig, men hun forsikrer om, at hun ikke vil udføre ulovlige behandlinger.

- Jeg skal bare have information om, at det er ulovligt i Danmark, så gør jeg det ikke, selvom kunderne vil have det, siger hun.

Det er et år siden, at der kom en ny lovgivning. Har du ikke selv et ansvar for at sætte dig ind i den?

- Jamen, jeg ved ikke, hvordan jeg skal finde ud af, om det er lovligt eller ulovligt. Jeg læser bare, hvilke kurser jeg skal have, og så gør jeg det. Jeg har snakket med en professor, og jeg tror ikke, jeg laver noget ulovligt, siger hun og tilføjer, at hun mener, at der burde sendes information ud om lovgivning til alle klinikker på e-Boks.


Sådan er kravene til kosmetiske tatovører

1. juli 2021 blev der vedtaget en ny lovgivning for kosmetiske tatovørerer. Den stiller blandt andet krav til, at kosmetiske tatoveringssteder skal være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen.

Derudover stilles der også krav til uddannelser og kurser.

Kosmetiske tatovører, der er ansat før 1. juli 2021, har efter bekendtgørelsen haft en frist indtil 1. juli 2022 til at gennemføre hygiejnekursus. Eventuel dispensation fra uddannelsen skal ske via en brancheforening.

Kosmetiske tatovører, der er ansat efter 1. juli 2021, skal kunne fremvise eksamensbevis på gennemført og bestået uddannelse i kosmetisk tatovering.

Både den teoretiske og praktiske del af uddannelsen skal foregå ved fysisk fremmøde og med holdundervisning.

Kilde: Retsinformation.dk og Sikkerhedsstyrelsen

Klinik fjerner behandlingen

En anden virksomhed, der tilbyder behandlingen, er skønhedsklinikken MOCS i Aarhus.

På klinikkens hjemmeside fremgår det, at man kan få lavet fregner for 700 kroner og "fregner full face" (fregner i hele ansigtet) for 1500 kroner.

Ejer Marie Posch fortæller, at hun laver behandlingen "ret meget". Hun anslår det til at være to gange om ugen.

- Det er virkelig kommet frem inden for de seneste år. Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg en idé om, at det filter, der var på Instagram, hvor man kunne få fregner, har gjort, at folk gerne vil have dem tatoveret, siger Marie Posch.

quote Jeg kan ikke forstå, at det skulle være ulovligt.

Marie Posch, ejer af MOCS

Ifølge Marie Posch er det primært unge kvinder i aldersgruppen 25-35 år, der efterspørger behandlingen. Hun har bemærket, at det langt fra er alle, der tilbyder behandlingen i Danmark, men har ikke undret sig mere over hvorfor, siger hun.

- Jeg kan ikke forstå, at det skulle være ulovligt. Jeg er jo uddannet, og jeg har aldrig fået henvendelser om, at det ikke skulle være okay, siger Marie Posch.

Hun siger, at hun er klar over, at man selvfølgelig skal sætte sig ind i at overholde lovgivningen.

- Det synes jeg, at jeg har gjort. Men der er så mange nye tiltag i den nye lovgivning (fra 1. juli 2021, red.), at det er svært at finde hoved og hale i. Det har det virkelig været, for vi er gået fra at være en branche, hvor det hele var lidt en slagmark, til at der er meget strikse restriktioner omkring det hele.

Hun fortæller, at hun er registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, er autoriseret som behandler og er medlem af brancheforeningen Dansk Kosmetolog Forening. TV 2 har set dokumentation herfor. Hun fortæller også, at det "kommer meget bag" på hende, at behandlingen er ulovlig.

Men ifølge loven er det jo ulovligt at lave kunstige fregner. Hvad tænker du om, at du udfører behandlingen?

- Jeg tror ikke, jeg vil have det så skidt med, at jeg har lavet det, men jeg vil selvfølgelig tage det af min behandlingsliste.

- Folk er ikke oplyste nok

Ifølge formand for Dansk Kosmetolog Forening Helle Bach oplever de at få mange spørgsmål fra deres medlemmer om, hvad man må og ikke må.

- Folk er ikke oplyste nok, og det erfarer vi endnu, for det er så nyt, og det er først, når det træder i kraft, at folk opdager, at de skal sætte sig ind i det. Det tager tid, før folk er helt bevidste omkring det, siger hun.

Men det er jo også jeres ansvar at fortælle folk, at de ikke må lave dem?

- Det gør vi også i allerhøjeste grad, men der er bare nogle, der ikke har været medlem af brancheforeningen. Tidligere var der mange, der ikke havde en autorisation, fordi der ikke var noget krav om det. Nu er der kommet lovgivning, som vi kan forholde os til, siger Helle Bach.

Men lovgivningen er jo et år gammel. Er det godt nok, at der ikke er styr på det?

- Nej, jeg synes bestemt ikke, det er godt for branchen samt klienterne. Opdager man noget, der ikke er i orden, bør det indberettes, for det er vigtigt, at vi når i mål med lovgivningen, og at det bliver håndhævet fremadrettet, siger hun og understreger, at de som brancheforening reagerer, hvis de ser, at deres medlemmer annoncerer for ulovlige behandlinger.

quote Man har jo også et ansvar for selv at følge med.

Helle Bach, formand for Dansk Kosmetolog Forening

Da TV 2 kontakter Helle Bach første gang, må hun dog tjekke op på lovgivningen hos Styrelsen for patientsikkerhed. Alligevel fastholder hun, at hun hele tiden har været klar over, at fregner var ulovligt, men blot ville tjekke, hvordan myndighederne formulerede loven.

Hvordan har du kunnet tjekke op på, om klinikker tilbyder behandlingen, hvis du ikke vidste det var ulovligt?

- Vi vidste godt, det var ulovligt, men jeg kan ikke garantere for, at andre klinikker gør noget, som er ulovligt og slet ikke klinikker, som jeg formodede ikke var hos os, siger Helle Bach.

Hun forklarer, at man for at få en autorisation som kosmetisk tatovør skal fremvise diplomer, timer og uddannelser. Helle Bach siger også, at det er blevet oplyst direkte på organisationens fagkurser, at man ikke må lave fregner. Det er dog hverken Marie Poscs eller Terane Bananijarskajas opfattelse.

- Man har jo også et ansvar for selv at følge med, og vi kan vejlede alle, der spørger. Hvis man er i tvivl, om man må, ville jeg nok have spurgt, og her vil jeg næsten tro, at de bare gør det, fordi de ikke har spurgt direkte nogen steder, siger Helle Bach.

Er I sikre på, at I ikke har godkendt nogen, der laver fregner?

- Jeg er sikker på, at der ikke er nogen, der har sendt ind til os, at de laver fregner, for vi har set autorisation hos dem. Hvis de sagde, de var uddannet i fregner, så havde de skullet vedlægge det (som en behandling de laver, red.), og så kunne vi have sagt til dem, at det ikke er lovligt.

Marie Posch har været på fagkursus og er blevet autoriseret gennem Dansk Kosmetisk Forening, og TV 2 har set hendes diplom.

Af den fremgår det dog kun, at hun har dispensation til at lave kosmetiske tatoveringer af bryn, læber og eyeliner, og fregner nævnes ikke. Til det siger Marie Posch, at hun bare gik ud fra, at fregner også var i orden at lave som en sideting.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med kosmetiske tatovører, men de kontrollerer kun med fokus på hygiejne og stoffer i produkterne. Observerer de en ulovlig behandling, vil det overgå til Sundhedsministeriet eller politiet.

I en mail til TV 2 oplyser Sundhedsministeriet, at det har en klar forventning om, at de kosmetiske tatovører overholder forbuddet.

Ministeriet skriver også, at det foretager og vil foretage politianmeldelse, hvis ministeriet bliver bekendt med et formodet strafbart forhold, for eksempel via underretninger fra Sikkerhedsstyrelsen, der via sit tilsyn, henvendelse fra borgere eller lignende bliver opmærksomme på det. En borger, der bliver bekendt med overtrædelse af forbuddet, kan også foretage politianmeldelse.

Marie Posch har, efter TV 2 gjorde hende opmærksom på, at behandlingen var ulovlig, fjernet den fra sin hjemmeside. Også Permanent Makeup København har nu fjernet behandlingen fra sin hjemmeside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik