Mens folk lægger blomster i København efter Oslo-skyderi, frygter Jobbe, det også kan ske her

Folk har både lagt Pride-flag, blomster og tændt lys på Regnbuepladsen i det centrale København både lørdag og søndag for at vise støtte efter Oslo-skyderiet.

Den danske fotograf Jobbe Pilgaard var på London Pub i Oslo for cirka en måned siden.

Natten til lørdag skød en mand mod uskyldige festende mennesker ved selvsamme pub, der især bruges af personer fra LGBT+-miljøet. Skyderiet kostede to personer livet og sårede adskillige.

Politiet har endnu ikke fastlagt motivet for angrebet, men arbejder blandt andet ud fra, at der kan være tale om en hadforbrydelse rettet mod homoseksuelle.

Jobbe Pilgaard fortæller til TV 2, at han netop den aften for en måned siden gjorde sin mand opmærksom på, hvor nødudgangene var, hvis der skulle ske noget alvorligt.

quote Til alle, som spørger mig hvert eneste år, hvorfor der er Pride, så er det, fordi der er nogle, der vil os det ondt, alene fordi vi elsker dem, vi gør.

Jobbe Pilgaard

Tænker på det tit

Jobbe Pilgaard fortæller, at han ofte er utryg, når han er i byen. Og han savner mere sikkerhed i form af bedre muligheder for at komme ud fra barer, hvis det værste skulle ske.

- Jeg tænker på det hver eneste gang, jeg går ud på LGBT-barer i København og i hele verden, siger han.

Lørdag nats skudepisode betød, at Oslo Pride på politiets anbefaling aflyste den årlige parade, der skulle have fundet sted lørdag.

- Det fylder noget, og nu blev det desværre virkelighed i Oslo. Jeg frygter selvfølgelig, at det også kan ske i København.

Jobbe Pilgaard forstår godt, at omstændighederne omkring skudepisoden gjorde det nødvendigt at aflyse Priden. Men han håber, at den er udsat og ikke aflyst.

- Til alle, som spørger mig hvert eneste år, hvorfor der er Pride, og hvorfor det er så vigtigt at fejre mangfoldigheden, så er det, fordi der er nogle, der vil os det ondt, alene fordi vi elsker dem, vi gør.

Det skal være nemmere at komme ud

Skyderiet natten til lørdag skete tre steder i det indre Oslo: Natklubben London Pub, baren Per på Hjørnet og udestedet Herr Nilsen.

- Jeg synes, at vi skal bruge den her begivenhed til at kigge på de omgivelser, der er på de barer og steder, vi går ud. Det kunne for eksempel være at gøre det nemmere for folk at komme ud fra stederne, siger Jobbe Pilgaard.

Efter skyderiet i Oslo blev en 42-årig mand, der var kendt af politiet i forvejen, sigtet for drab, drabsforsøg og terror. Han er tidligere straffet for mindre forbrydelser, herunder besiddelse af en kniv og narkotikaforhold.

Han er ifølge NRK bosat i det centrale Oslo og er norsk statsborger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Folk har både lagt Pride-flag, blomster og tændt lys på Regnbuepladsen i det centrale København både lørdag og søndag for at vise støtte efter Oslo-skyderiet.
Folk har både lagt Pride-flag, blomster og tændt lys på Regnbuepladsen i det centrale København både lørdag og søndag for at vise støtte efter Oslo-skyderiet.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den sigtede er oprindeligt fra den kurdiske del af Iran og kom til Norge i begyndelsen af 1990’erne.

Politiet mener fortsat, at der ikke er grund til at tro, at der er flere personer involveret i skyderiet. Det sagde politimester Beate Gangås og politiadvokat Børge Enoksen på et pressemøde lørdag eftermiddag.

Angrebet efterforskes som terror.