Målløs fabriksdirektør forventer ekstraregning på 225 millioner - frygter produktion må flytte

Fabriksdirektør frygter, at produktion bliver flyttet ud af Danmark som følge af energipriserne.

For fabriksdirektør Jørn Stryger har det allerede kostet et trecifret millionbeløb.

I 2020 brugte hans fabrik, CP Kelco, der ligger ved Lille Skensved nord for Køge, 45-50 millioner kroner på gas, el og energiafgifter.

Sidste år steg det beløb til 175 millioner kroner, og når direktøren i dag skal give sit bud på, hvad omkostningerne bliver i 2022, ender han et sted mellem 400 og 500 millioner kroner, som det ser ud lige nu.

Årsagen er de historisk høje energipriser, som både private og erhverv slås med i øjeblikket. For virksomheder som CP Kelco, der bruger meget energi i sin produktion, er problemet så meget desto større.

I første omgang bliver regningen skubbet videre til forbrugerne. Men i sidste ende kan det komme til betyde, at fabrikken i Danmark lukker.

Dem der har det svært, får det sværere

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevare har kigget på, hvilken betydning de høje energipriser har for danske fødevarevirksomheder såsom CP Kelco. Ifølge Martin Brauer, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevare, bliver virksomhederne ramt af en dobbeltklemme:

- De har dels deres egne energipriser, de skal dække. Derudover har de også de ekstra omkostninger, der ligger i landbrugsprodukterne, de køber, siger Martin Brauer.

Hans beregninger viser, at det alt i alt bliver en ekstraregning på mere end 2,5 milliarder kroner, de danske fødevarevirksomheder i år kigger ind i. De fleste virksomheder vil godt kunne klare sig, mener han, men nogle kan blive udsatte lyder det:

- Fødevarevirksomhederne har det grundlæggende godt, og de er robuste. Men de virksomheder, der har det svært i dag, får det endnu sværere i morgen, siger Martin Brauer.

Regningen ender hos forbrugerne

Også Flemming Paasch, der er administrerende direktør for Easyfoods, holder nøje øje med energipriserne. Han virksomhed fremstiller blandt andet pølsehorn og pizzastykker, man kan købe på tankstationer, og produkter til eksempelvis Starbucks og McDonald’s McCafé i udlandet.

Hvor meget ekstra regningen løber op i, vil Flemming Paasch ikke fortælle, men ”vi snakker millioner”, siger han.

- Vi har lige gennemført prisstigninger som følge af vores råvare, og nu har vi nogle energipriser, som bare er eksploderet. I sidste ende er det forbrugerne, der kommer til at betale det, siger Flemming Paasch.

Hvorfor stiger energipriserne?

Der er kort fortalt flere forklaringer på, at elpriserne er steget så voldsomt de seneste måneder.


Den ene årsag er, at prisen på naturgas er nærmest eksploderet i 2021. Derudover er der kommet godt gang i økonomien, hvilket har gjort, at flere bruger mere strøm end ellers.


Også vejrforhold – det har blæst mindre, hvilket er skidt for vindmøllerne og regnet mindre, hvilket er dårligt for vandenergien – har spillet en rolle.


Samtidig er det blevet dyrere at købe såkaldte Co2-kvoter, der skal være med til at skubbe den grønne omstilling på vej.

- Fremtiden kan måske se lidt sort ud

På CP Kelco ved Køge frygter fabriksdirektør Jørn Stryger, at ekstraregningen kommer med nogle konsekvenser.

Hvem er CP Kelco?

CP Kelco var sidste år Danmarks 252. største virksomhed målt på omsætning ifølge Berlingske.


Ifølge dagbladet Børsen er CP Kelco én af Danmarks ti største Co2-udledere.


CP Kelco er ejet af amerikanske J.M. Huber Corporation, der også har fabrikker i blandt andet Tyskland og Brasilien.


Virksomheden udvinder stoffet pektin fra citronskræller. Pektin bruges blandt andet til at tykne marmelade.

Pektin, den fiber, CP Kelco lever af at fremstille, bliver nemlig produceret over hele verden, og derfor kan nogle konkurrenter underbyde den danske pris, fordi de skal betale færre afgifter eller mindre energipriser.

Derfor frygter Jørn Stryger også lidt for, om fabrikkens amerikanske ejere – den amerikanske koncern J.M. Huber Corportation – fortsat vil have en fabrik i Danmark.

- Fremtiden kan måske se lidt sort ud, for jeg kan ikke fortænke vores ejere i fuldt ud at booke de fabrikker og produktionsenheder, vi har i Brasilien. Men på den lange bane skulle det her gerne gå over, så vi igen kan blive konkurrencedygtige med de her fabrikker, siger Jørn Stryger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik