Hvad sparer man egentlig ved at vaske, når strømmen er billigst?

Efter årsskiftet bliver det dyrere at tænde vaskemaskinen i ét særligt tidsrum.

Energipriser på himmelflugt har fået folk til at tilpasse vaskerutinerne med de tidspunkter på dagen – eller natten – hvor strømmen er billigst.

Men hvor meget sparer man egentlig på at ramme de billigste tidspunkter?

Det har TV 2 allieret sig med to eksperter for at blive klogere på.

- Det kan være svært at forholde sig til, at man sparer to kroner per vask. Derfor giver det mening at trække det op i lidt større skala, siger Henrik Bisp, der er fagekspert inden for byggeteknik, bæredygtighed, energi og huseftersyn.

Afhænger af hvordan vinden blæser

Selvom det ikke er gældende for alle, har vi opstillet to eksempler, der illustrerer den årlige besparelse på elregningen, når man vasker, mens det er dyrest, versus når det er billigst.

Udgangspunktet er videncenterets Bolius' beregninger og priser fra to forskellige efterårsdage i år – 24. september og 3. oktober.

Derfor har vi valgt de to datoer

3. oktober svingede priserne meget: Klokken 14 var prisen 0,6 kroner per kilowatttime, mens den klokken 19 lå på 3,5 kroner per kilowatttime.

Omvendt var der et noget mindre udsving 24. september, hvor prisen for en kilowatttime lå på 2,2 kroner klokken 13, og prisen klokken 19 var 3,2 kroner per kilowatttime.

Der er en besparelse på knap 1,1 kroner fra billig til dyr i modsætning til det store udsving, hvor besparelsen var 3,5 kroner.

Derfor bliver begge dage brugt i eksemplerne på, hvor mange penge der er at spare.

Kilde: Nord Pool Group

Der kan nemlig være stor forskel på, hvor stor besparelsen på elprisen er. Det afhænger blandt andet af, hvordan vinden blæser, og hvor meget solen skinner i Danmark – men også hvad produktionen er på det fælles internationale elmarked, forklarer Henrik Bisp.

- Det er udbud og efterspørgsel. Når der er behov for strømmen, så tilpasser prisen sig, siger han.

Fire vaske om ugen

Det første eksempel er en familie bestående af to voksne og tre børn, der vasker tøj fire gange om ugen på deres vaskemaskine med energimærke A.

En dag med mindre udsving

  • Hvis familien kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og koster 2,20 kroner, vil det årligt løbe op i 540 kroner.

  • Hvis familien kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er dyrest og koster 3,20 kroner, vil det årligt løbe op i 785​ kroner.

Altså en besparelse på 245 kroner per år.

En dag med store udsving

  • Hvis familien kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og koster 0,60 kroner, vil det årligt løbe op i 147 kroner.

  • Hvis familien kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er dyrest og koster 3,50 kroner, vil det årligt løbe op i 859​ kroner.

Altså en besparelse på 712 kroner per år.

En vask om ugen

Det andet eksempel er en person, der bor alene og vasker tøj en gang om ugen på en maskine af typen energimærke A.

En dag med mindre udsving

  • Hvis personen kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og koster 2,20 kroner, vil det årligt løbe op i 135 kroner.

  • Hvis personen kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er dyrest og koster 3,20 kroner, vil det årligt løbe op i 196 kroner.

    Altså en besparelse på 61 kroner per år.

En dag med store udsving

  • Hvis personen kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og koster 0,60 kroner, vil det årligt løbe op i 37 kroner.

  • Hvis personen kun vasker på de tidspunkter, hvor strømmen er dyrest og koster 3,50 kroner, vil det årligt løbe op i 215 kroner.

Altså en besparelse på 178 kroner per år.

Der er penge at spare, men...

Eksemplerne viser, hvad der ville ske hvis prisen var fast. Men ifølge Henrik Bisp kan det gå i begge retninger med ens årsforbrug, hvis man timer sine vaske.

- Der kan være dage med større udsving og større besparelser, men der kan også være dage med mindre udsving og mindre besvarelser. På den måde er det lidt et sats, hvor længe man vil vente med at vaske underbukser. Men der er altså penge at spare her, siger han.

Oveni skal der penge til vandet i maskinen og en vifte af afgifter – blandt andet til vedligeholdelse, vaskepulver og afskrivning på maskinen. Og det kan koste mindst lige så meget som strømmen i sig selv, påpeger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert inden for boligøkonomi.

Faktisk ligger gennemsnitsudgifterne til vand i eksemplet med den enlige person på 167 kroner, mens familiens udgifter til vand ville være 668 kroner om året.

Den bedste strategi består af flere ting

Derudover har Jørgen Munksgaard Rasmussen en anden pointe, når man skal lægge vaskestrategi: Efter årsskiftet bliver priserne anderledes, fordi landets netselskaber pålægger en ekstra tarif på op til to kroner per kilowatttime i tidsrummet mellem klokken 17 og 21.

- Derfor vil jeg sige, at det allerbedste, man kan gøre, er at undgå spidsbelastningen, se på vejret, og don’t follow the crowd, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Andre råd til billigere vaske

  • Vask ved lavere temperaturer

  • Vask så få gange som muligt

  • Skift maskinen til et bedre energimærke

  • Drop forvasken. Hvis tøjet ikke er særlig snavset, kan forvasken godt spares - og det skærer 20 procent af elforbruget.

  • Fyld vaskemaskinen helt op


Kilde: NRGI

For at finde ud af hvornår strømmen er billigst, anbefaler han og Henrik Bisp, at man bruger en app som for eksempel Min Strøm, Watts eller tjekker TV 2s daglige overblik.

- Måske synes besparelserne på at tilpasse vaskene ikke så stor, men mange bække små gør en stor å. Så de her besparelser er en del af en samlet adfærdsændring, som man som forbruger bør foretage, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik