Åse blev stjålet på gaden - så overtog Facebook eftersøgningen

En Facebook-tråd om en stjålet hund tog fart, hvor flere tusinde hjalp med eftersøgningen. Det viser den stærke side af Facebook, siger forsker.

Det var sen eftermiddag, og regnen begyndte så småt at falde, da Ditte Marie Bæk-Lewkovitch onsdag i sidste uge gik tur med sin fireårige mops Åse på Istedgade i Københavns Vesterbrokvarter.

Hun stoppede foran The Old Bakery, og uden en kø vurderede hun, at Åse godt kunne stå bundet udenfor i de få minutter, det ville tage.

Da hun trådte ud igen, var Åse væk.

- Jeg vidste, hun var blevet taget, for hun ville ikke selv kunne komme fri, forklarer hun til TV 2.

Ditte Marie Bæk-Lewkovitch og Åse.
Ditte Marie Bæk-Lewkovitch og Åse.
Foto: Privatfoto

Bageren løb rundt i silende regn

Hun styrtede tilbage i bagerbutikken og forklarede febrilsk til ejeren, Michael Monetz, at hendes hund netop var blevet stjålet.

- Først tænkte jeg, at hun lavede sjov med mig. Men hun var meget forvirret og lidt i chok, tror jeg, siger Michael Monetz til TV 2.

De ringede til politiet, og en efterlysning blev sendt ud over patruljevognene. Michael Monetz lagde alt fra sig og løb sammen med Ditte Marie Bæk-Lewkovitch Vesterbro tyndt i den silende regn i håbet om at finde Åse.

Michael Monetz driver The Old Bakery, som han slog dørene op til i december sidste år.
Michael Monetz driver The Old Bakery, som han slog dørene op til i december sidste år.
Foto: Klaus Bo/Ritzau Scanpix

- Vi løb rundt i to timer og var drivvåde. Jeg udlovede en dusør på 1000 kroner til alle, jeg kom forbi. Jeg skulle bare ikke have på mig, at den lille hund var blevet taget foran vores café, forklarer Michael Monetz.

Men eftersøgningen bar ikke frugt, og Ditte Marie Bæk-Lewkovitch måtte vende hjem uden Åse. Klokken 18.13 satte hun sig til tasterne og lagde et opslag på Facebook, hvor hun efterlyste sin hund. Og inden længe havde hun sat gang i en enorm online efterforskning.

Ditte Marie Bæk-Lewkovitch tænkte med opslaget, at det skulle ud hurtigst muligt, hvis hunden stadig var på Vesterbro
Ditte Marie Bæk-Lewkovitch tænkte med opslaget, at det skulle ud hurtigst muligt, hvis hunden stadig var på Vesterbro
Foto: Ditte Marie Bæk-Lewkovitch / Facebook

Facebook-brugerne kom til undsætning

Opslaget havde kun været oppe i få timer, da Ditte Marie Bæk-Lewkovitchs telefon ringede.

Kvinden i den anden ende fortalte, at hun havde set en mand sammen med en mops i B-toget mod Høje Taastrup. Kvinden havde set ham få en bøde, og med den information tog efterforskningen i kommentarsporet fart.

- Det blev delt sindssygt meget, og jeg fik ikke rigtig sovet den nat, siger Ditte Marie Bæk-Lewkovitch.

Ifølge Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet i København med ekspertise i sociale medier og digital kultur, er efterlysninger som denne udbredte på Facebook, hvor folk gerne vil hjælpe til.

- Inden for online aktivisme taler man om ’kliktivisme’, når folk nøjes med at dele et link for at oplyse om eller støtte en sag. Det her er en variation af det, som ikke er politisk, men hvor man føler, at man hjælper ved at tagge, dele og gå ind i sagen, siger hun til TV 2.

quote Det kan aktivere civilsamfundet på en god måde

Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet i København med ekspertise i sociale medier og digital kultur

Og hjælp skulle Ditte Marie Bæk-Lewkovitch ikke se langt efter. 1000 delinger blev til 2000. Erhvervsdrivende på Vesterbro kontaktede hende og sagde, at de havde set deres overvågning igennem efter manden.

- Det var meget overvældende og rørende at få så mange beskeder og opkald fra folk, jeg ikke kender, som gerne ville hjælpe, siger hun.

2000 delinger blev til 3000, og kommentarsporet flød over med folk, som taggede andre. Og blandt de hundredvis af kommentarer sprang en i øjnene på Åses ejer.

Set i Albertslund

En kvinde sad i bus 144 fra Albertslund Station i Københavns vestegn og studsede over en mand, som stod på bussen og talte med sig selv, mens han havde en genstridig lille mops med sig.

- Jeg bed mærke i, at den trak ret meget i modsat retning af ham, da han stod på, lyder det i kommentaren.

Med den kommentar vendte opmærksomheden fra Ditte Marie Bæk-Lewkovitch, politiet og Facebook-brugerne sig fra det centrale København mod Vestegnen.

Opslaget blev flittigt delt på lokale grupper i området, samtidig med en mere gammeldags metode blev taget i brug.

- Vi fik lavet efterlysningsplakater og hængte dem op på Nørreport, på Albertslund station, i byen og ved busstoppestedet, hvor manden var stået af.

To vigtige ledetråde gennem Facebook satte politiet på sporet af Åse.
To vigtige ledetråde gennem Facebook satte politiet på sporet af Åse.
Foto: Screenshot Facebook

Et opsigtvækkende par

En kvindelig betjent, der var i civil i Albertslund, studerede plakaten af Åse grundigt. For ved siden af plakaten stod et par med en mops i snor. Noget så ikke helt rigtigt ud mellem hund og ejer, så betjenten kontaktede Ditte Marie Bæk-Lewkovitch.

- Jeg får fat i politiet, som sender en patrulje ud med en chipscanner. Og så tog vi toget til Albertslund.

Hun trådte ud af toget med sin kæreste, og på perronen stod et par betjente med en mand og en kvinde. Og med dem var en lille mops, som Ditte Marie Bæk-Lewkovitch ikke var i tvivl om. Det var Åse.

quote Man kan se omsorgen fra omverdenen, og det er dejligt at blive bekræftet i

Ditte Marie Bæk-Lewkovitch

Lykkelige kunne de tage en forvirret Åse med hjem og se tilbage på et par dage, hvor flere tusinde danskere hjalp dem med at opspore den fireårige mops.

Københavns Vestegns Politi bekræfter anmeldelsen, og at betjente rykkede ud til Albertslund Station. Politiet oplyser videre, at to personer er sigtet i sagen.

Ditte Marie Bæk-Lewkovitch var overvældet af hjælpen fra Facebook-brugerne
Ditte Marie Bæk-Lewkovitch var overvældet af hjælpen fra Facebook-brugerne
Foto: Screenshot Facebook

Den stærke side af sociale medier

Lisbeth Klastrup fra IT-Universitet forklarer, at der findes mange eksempler på Facebook og andre sociale medier, hvor folk aktivt forsøger at hjælpe til, eksempelvis når personer meldes savnet, en bryllupskjole forsvinder, eller flygtninge har brug for støtte.

Mens de negative konsekvenser ved sociale medier som Facebook ofte trækkes frem, så findes der som her eksempler på, hvordan det enorme sociale netværk kan bidrage til gode formål.

- Det kan aktivere civilsamfundet på en god måde. Facebook har stadig den styrke på godt og ondt, at der er utroligt mange danskere på, som man kan aktivere, med det forbehold at det mest er voksne, som er aktive derinde, siger hun.

Ditte Marie Bæk-Lewkovitch og hendes kæreste Christian Jacobsen med Åse
Ditte Marie Bæk-Lewkovitch og hendes kæreste Christian Jacobsen med Åse
Foto: Privatfoto

For Ditte Marie Bæk-Lewkovitch fik hun både sin hund hjem og endnu en lykkelig krølle på historien. Hendes tillid til menneskerne omkring hende i bylivet havde lidt et knæk, men efter den overvældende støtte på Facebook, ser hun i dag anderledes på episoden.

- Det er den fedeste morale ved historien. Man har tillid til sine medmennesker og finder så ud af, at det kunne man ikke helt. Men bagefter kan man se omsorgen fra omverdenen, og det er dejligt at blive bekræftet i.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik